Egyéb kategória

Ti kellemetlenül érzitek magatokat, de ők nem – a legidegesítőbb utastársak a vonatról

Aki gyakran jár vonattal Budapest és más városok között, rendszeresen találkozik velük: az arcokkal, akik minden járaton ott vannak. Köztünk élnek, nem lehet őket elkerülni. A helyjeggyel variáló, az újságodba beleolvasó, a túl közvetlen – meg még néhány tipikus karakter. Voltak, vannak, lesznek.

vous - 2017.02.20.
Ti kellemetlenül érzitek magatokat, de ők nem – a legidegesítőbb utastársak a vonatról
Útközben

Útközben
Forrás:
Alexandra

19 éves voltam, amikor elköltöztem Pécsről, mert felvettek egy budapesti egyetemre. Ennek már tíz éve – ezért pontosan ennyi ideje utazom rendszeresen vonattal, hogy láthassam a vidéken élő családomat. Ha az eltelt idő során csak havonta egyszer hazautaztam (majd vissza), akkor legalább 240-szer ültem vonaton. Voltak pozitív és negatív élményeim, várt és váratlan problémáim az utazások során; amire viszont mindig számíthattam: az utastársak. Higgyétek el, minden járaton megtalálható az a néhány tipikus arc, akikről most szó lesz. Ti hányra ismertek rá?

A szendvicses

Nem, nem, ő nem árul – csak fogyaszt. Gondosan előkészített, alufóliába csomagolt szendviccsel érkezik, amit már akkor elővesz, amikor a vonat még el sem indult. Ez az embertípus általában úgy készül egy 2-3 órás útra, mint mások a világvégére: annyi étel és ital van nála, ami másoknak több napra elég lenne.

Amikor már elfogyott a szendó, a keksz, a ropi, az alma, akkor előveszi a jolly jokert: a műanyagdobozba zárt fasírozottat – amit ki is fog nyitni. Isten kegyelmezzen mindenkinek! 

Objektum doboz

A sikerember 

Ő az, aki jó hangosan ecseteli valakinek a telefonban, hogy most kivételesen vonattal megy, mert szervizben a Merci. Ha nem hallottátok volna jól elsőre, akkor szólok: másokat is fel fog hívni, nekik is el fogja mondani, hogy a kocsi (tehát még egyszer mondom: neki kocsija van) most szervizben van. Általában a pofátlanul magas havi nettó keresetére is kitér, és azt is jó hangosan teszi.

A vagonban mindenkinek tudnia kell róla, hogy a nagybetűs S-I-K-E-R van úton valahová.

Objektum doboz

A hellyel variáló

Nincs vagon, amiben ne fordulna elő, hogy valaki elégedetlen lenne a hellyel, ahová a jegye szól. Azzal még nem is lenne gond, ha ez az ember megkérne rá valakit, hogy cseréljenek – de az esetek többségében nincs lezárva a probléma egy egyszerű cserével. Mert akit megkér, az teljesen rugalmatlan. Vagy mert akit megkér, hiába rugalmas – ha a többi utas nem az.

Ha nincs helyjegy, azért – ha van, azért alakul ki káosz. Nincs mese, ezt sajnos le kell meccselni…

Objektum doboz

Az újságodba olvasó

Vagy könyvedbe. Pontosan tudjátok, mire gondolok.

Objektum doboz

Aki csak néz

Minden. Egyes. Alkalommal.

Mindig van valaki, aki a kelleténél jóval többször, jóval gyakrabban, és jóval ijesztőbben bámul. Nem tesz fenyegető mozdulatot, nem mond semmit, csak néz.

Valahányszor felnéztek a könyvetekből, összeakad a tekintetetek az övével. Ti kellemetlenül érzitek magatokat – de ő nem.

Objektum doboz

A szerelmespár

Szép dolog a szerelem – de a legszebb, ha nem mások szeme láttára történik. Buszon, villamoson, vonaton – mindenhol felbukkan néha egy hormontúltengéssel küzdő pár. 

Objektum doboz

Ajánlott cikkek