Egyéb kategória

Viszlát, káosz, helló, hatékonyság! Ismerjétek meg a Bullet Journalt!

Ha a fejed tetejére állsz, akkor sem tudod magad utolérni? Mindent elfelejtesz? Nem tudod rendszerezni az életed? Nem is olyan régen még a scrapbook nevét tanulgattuk, nemrég viszont új őrület ütötte fel a fejét. Az Instagramon, de még inkább a Pinteresten folyamatosan beleszaladok határidőnaplók oldalaira kerülő műalkotásokba. Alattuk minden esetben ott figyel a #bulletjournal hashtag. A BuJózás – ahogy itthon is egyre többen emlegetik – azonban sokkal több, mint kreatív művészkedés egy határidőnaplóban. Szerencsére nem kell hozzá se kézügyesség, se kalligráfiai tehetség, se művészi véna, de ha jól használjátok, meg fog változni az életetek.

vous - 2017.02.22.
Viszlát, káosz, helló, hatékonyság! Ismerjétek meg a Bullet Journalt!

Persze előbb én is leragadtam azoknál a műalkotásoknál, amelyeket rommá lájkol mindenki az Instagramon, és a Pinteresten is a legkedveltebb pinek között vannak. Aztán kicsit utánajárva ennek a Bullet Journal-őrületnek azért rá kellett jönnöm, a művészkedés csak egy nagyon pici rész az egészhez képest, és a legtöbbeket nem ez érdekli. A legtöbben inkább arra vágynak, hogy ezzel a rendszerrel teljesen átszervezhessék az életüket, kézben tartsák a teendőiket, és hatékonyak legyenek.

Mivel én egyelőre csak ismerkedem a témával, valaki olyat kerestem, aki évek óta űzi a BuJózást, és velem együtt titeket is beavat ebbe az egész őrületbe. Nagy Tímea blogger készséggel válaszolt a kérdéseimre.

Nagy Tímea blogger

Nagy Tímea blogger

31 éves vagyok, Fertődön élek a férjemmel és a kiskutyánkkal, adminisztrátorként dolgozom.

A blogomat, a Kincsesfüzet.hu-t 2012 óta írom.

2014 óta használok kreatív, testre szabott határidőnaplót, és 2015 óta Bullet Journalt. 

Mi is az a Bullet Journal pontosan?

Egy füzet? Egy íráskép? Egy rendszer? Mi ez az egész? 

Timi úgy fogalmazta meg, hogy

„egy csináld magad napló- és határidőnapló-rendszer”, végtelenül egyszerű és nagyon praktikus, viszont végtelen szabadságot is biztosít.

A recept nagyon egyszerű: először is döntsétek el, mire szeretnétek használni a füzetet. Tervezéshez? Jegyzetek készítéséhez? Naplónak? Ezek keverékének?

Ha megvan, vegyetek elő egy üres füzetet és a kedvenc íróeszközötöket, és nézzétek meg a Bullet Journal alapítójának videóját, mert ő Timi szavaival élve „mezítlábas” verziót mutat nektek, amely végtelenül messze van a Pinterestre feltöltött műalkotásoktól.

Objektum doboz

A Bullet Journal egy analóg rendszer arra, hogy összegezzétek a múltat, rendszerezzétek a jelent és megtervezzétek a jövőt.

Az alapja a következő:

  • tartalomjegyzék;
  • a jövőtervezést segítő Future Log, ahova ömleszthetitek a bejegyzéseket, ötleteket;
  • a havi tervezést segítő Monthly Log, ahol már dátumhoz kötve rendszerezhettek;
  • napi bontás (Itt háromféle bejegyzést érdemes elkülöníteni az oldalon: a feladatokat, az eseményeket és a megjegyzéseket, amelyek különböző egyszerű jelölést kapnak a füzetben – mint pont, kör, kötőjel. Ezek a napi bontásnál egymás alá listázhatjátok, csak jelöljétek őket az előbb említett módon.).

Ha mindez megvan, akkor indul ezeknek az összekombinálása.

Objektum doboz

Objektum doboz

Mindig az adott napnál írjátok le a gondolataitokat, nem kell sem előre, sem hátra gondolkodni, csak papírra vetni mindent a megfelelő jelöléssel az említett három bejegyzéstípusból (feladatok – pont, események – kör, megjegyzések – kötőjel).

Ha valami nem arra a napra tartozik, akkor egy arra alkalmas pillanatban nézzétek át a gyorsjegyzeteket, és ütemezzétek a teendőket a megfelelő hónap megfelelő napjához a havi tervezőben, vagy a jövőtervező oldalán az adott hónaphoz.

Amikor valamit elhalasztotok, azt nevezzzük migrálásnak. Timi szerint teljesen eltérő, hogy ki mikor és miként migrál. Ez függhet a teendők jellegétől vagy attól, mikor veszít el szeme elől dolgokat. Van, aki akkor migrál, amikor új oldalra lapoz (nem biztos, hogy egy oldal betelik egy hét alatt), van, aki naponta, mások hetente, havonta.

Oké, elsőre bonyolultnak tűnik, de melyik rendszer nem az, amikor először hallunk, olvasunk róla? Na ugye!

Ryder Carroll, a Bullet Journal atyja

Ryder Carroll, a Bullet Journal atyja

Ryder Carroll amerikai dizájner ötlete volt a Bullet Journal. A New York-i termékfejlesző olyan rendszert dolgozott ki, amivel megkönnyítette a jegyzetei rendszerezését. Folyamatosan tesztelte, mi működödik, és mi nem. A rendszer lényege, hogy teljesen személyre szabható.

A BuJózásnak két nagyon fontos eleme van: tudni kell, miért csináljátok, és rendszeresen foglalkozni kell vele. A rendszeresség is mindenkinél mást jelent. Ha sok és sokféle teendőtök van, naponta is kinyithatjátok, de ha "csak" az a dolgotok, hogy túléljétek a vizsgaidőszakot, két hétig csukva is maradhat.

Milyen füzetet használjak?

Ugyan létezik olyan jegyzetfüzet, amely felépítésével és beépített segédletével segíti a felhasználókat, de Timi szerint sem a hivatalos Bullet Journal jegyzetfüzet, sem a többi Pinterest-kész csoda sem feltétele annak, hogy valaki belevágjon a rendszerezésbe.

„Én a Bullet Journal alapjait a gyűrűs határidőnaplómban próbáltam ki, amibe magam vágtam és lyukasztottam a betétlapokat egyszerű irodai A4-es papírból,

az első jegyzetfüzetemet pedig, amit egy az egyben Bullet Journalként használtam, nulla forintból a férjem barkácsolta össze irodai maradékokból.

Miért offline?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért offline az egész rendszer, hiszen ma már annyi app segíthet bennünket a szervezésben. Timi szerint azonban sok előnye lehet annak, hogy leülünk egy tollal és a naplónkkal egy kicsit.

„Sok előnye van annak, ha papíralapon tervezünk: a 'fíling' mellett például ténylegesen jobban emlékszünk azokra a dolgokra, amiket kézzel jegyeztünk fel (gondoljunk csak az iskolás évekre: a jegyzetelés már a tanulás első lépése).

A határidőnaplóval eltöltött idő egy kicsit lelassít, egy kicsit kivon a rohanásból,

felugró ablakok és pittyegő értesítések nélkül biztosítja, hogy a tervezésre vagy reflektálásra, értékelésre koncentrálhassunk.

Persze a digitális eszközöknek is megvannak a maguk előnyei, én is sok kütyüt és alkalmazást használok a Bullet Journal mellett, de ez szerencsére nem egy 'mindent vagy semmit' játék: meg kell találni azt a kombinációt, ami számodra a legjobban működik.”

Objektum doboz

Az baj, ha az enyém sosem lesz olyan, mint a pinterestes csodák?

Eszetekbe ne jusson, hogy olyannak KELL lenni a journalotoknak, mint a Pinteresten! „A Pinterest és általában az online közösség kicsit fals képet mutat – mondja Timi, aki szerint sokak számára valami nagyon színes, csajos klubnak tűnik a BuJo-közösség, de ez csak azért van, mert a nők szívesebben tömörülnek online közösségekbe, szívesebben osztanak meg élményeket, praktikákat az interneten, illetve a Pinterest-használók többsége is nő.

– A Bullet Journal a napló és a határidőnapló szerelemgyereke, nemcsak megtervezhetjük, de meg is örökíthetjük vele a mindennapjainkat. Van, aki számára ötvözi a hobbit (scrapbookozás, rajzolás, festés stb.) a nyers praktikummal, van, akit egy személyre szabott, szép napló motivál arra, hogy szívesebben és gyakrabban vegye elő, gyakrabban pillantson rá a teendőlistáira, és így végső soron hatékonyabb legyen.”

Objektum doboz

„Egy jófajta spanyolviasz”

„Sok kedves élményem van, akár a Bullet Journalhoz, akár a közösséghez kapcsolódóan” – mondja Timi. Mióta benne vagyok néhány közösségben pontosan tudom, miről beszél. Nagyon izgalmasak a támogató közeg, a hobbibarátságok, amelyek összekötnek, energiával töltenek fel.

„Kedvencnek talán azt a pillanatot jelölném meg, amikor rájöttem, a Bullet Journalom mennyire hasonlít a kamaszkori naplóimra. A naplózással mindig gondom volt, és sajnáltam is, hogy a középiskolás éveim után már nem vezettem naplót. Az, hogy a határidőnaplóm egyben lehet a naplóm is, a Bullet Journal kapcsán kattant helyre bennem. Ez is egy jó példája annak, hogy a Bullet Journal egy jófajta spanyolviasz:

nem talál fel semmi radikálisan újat, de mindenkinek a kezébe tud simulni, mindenkinek adhat jó ötleteket, aha-élményeket, amik vagy könnyebbé, vagy kellemesebbé teszik a mindennapokat… vagy mindkettő.

Objektum doboz

Kinek lehet jó a Bullet Journal?

Bármennyire is vonzó a dolog, a Bullet Journal csak akkor könnyíti meg az életünket, ha használjuk is. Nem mindenkinek áll kézre, nem mindenki működik már offline üzemmódban. De kinek lehet jó?

  • Azoknak, akik a jegyzetfüzetük, határidőnaplójuk ellenére is post-itekre, füzetből kitépett vetlikre, a kezükre (!) jegyzik fel a teendőket.
  • Azoknak, akik szeretnek tollal, papírra írni.
  • Azoknak, akiknek rengeteg (rengeteg, RENGETEG, REN-GE-TEG!!!!) mindent kellene észben tartani, de nem megy nekik.
  • Azok, akik amúgy is szeretik a határidőnaplókat.
  • Azok, akik nagyon is szeretNÉK a határidőnaplókat.
Objektum doboz

Kövessetek másokat, cseréljetek tapasztalatokat offline is!

A témában ezer és ezer oldal van már, de érdemes az elején kezdeni. Kövessétek Ryder Carrollt, a Bullet Journal-rendszer kitalálóját. „Aki őt követi, az nagyon hamar megnyugodhat, hogy a legtöbb dolog, amit a Pinteresten látunk, csak egy lehetőség: maga az alapötlet végtelenül egyszerű és flancmentes.”

Timi több külföldi bloggert is követ, többek között Boho Berryt kezdte követni leghamarabb (bohoberry.com), csatlakozott a Bullet Journal Junkies nemzetközi Facebook-csoporthoz.

Személyesen is találkoznátok másokkal, akik akkora Bullet Journal-fanatikusok, mint ti? Vagy csak szeretnétek offline trükköket ellesni azoktól, akik már profi használói a BoJónak? A Facebook-csoportokban (itt vagy itt) rendszeresen hirdetnek offline eseményeket. Itt megismerkedhettek egy csomó egyéni újítással, amit aztán ti is elkezdhettek beépíteni a naplótokba.

A BuJo folyamatosan fejlődő rendszer, hiszen mindenki teljesen egyéni módon, saját magára szabhatja. Az egyéni tudást és tapasztalatokat átadva viszont mások napjait és életét is könnyebbé tehetitek. A legdíszesebb jegyzet mögött is lehet olyan elgondolás, amely mások számára – más formában – hasznossá válik. Timin kívül egy másik lelkes blogger, Cili (Zezil) is rendszeresen ír cikkeket és szervez workshopokat, kövessétek őt is.

Emlékek kézműves könyvekbe zárva – Mindent a scrapbookról Séllei Lilla

Emlékek kézműves könyvekbe zárva – Mindent a scrapbookról

Tinikorunk rajzos emlékkönyveinek leáldozott, a 21. században már a különleges technikákkal készülő, úgynevezett scrapbookokba zárjuk emlékeinket vagy éppen fogalmazzuk meg vágyainkat.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek