Egyéb kategória

Nem légkeveréses a sütőtök? Ne csüggedjetek – ezekkel a trükkökkel nincs lehetetlen!

Egy olyan sütővel nekiállni háziasszonykodni és konyhatündérkedni, ami nem légkeveréses, nem egyszerű feladat. Ha ráadásul annyira nem is vagytok még a sütés ászai, akkor azt hiszem, jártatok már úgy, mint én, és dobtatok pár konyharuhát a földre, némi szitokszó társaságában...

vous - 2017.02.25.
Nem légkeveréses a sütőtök? Ne csüggedjetek – ezekkel a trükkökkel nincs lehetetlen!

Gázos sütőnél legtöbbször csak az alja sül a tepsinek, így érhenek meglepetések, meg ugye a hőmérsékletet se oszlatja el rendesen, mint egy légkeveréses változat, így nem sül egyenletesen az, amit betesztek. Én kétszer jártam meg vele, de nagyon, és ilyenkor mindig elhatározom, hogy nem sütök többet, de aztán, persze, mégis.

Az egyik bosszantó eset az volt, amikor háromréteges tortát sütöttem, aminek alsó-felső rétege piskóta volt, a középső pedig tejes-kókuszos. Na, hát az alsó réteg tökéletes lett, a középső is majdnem, a teteje viszont középen nyers maradt. Képzelhetitek a csalódást, amikor felszeleteltem.

Forrás:
Depositphotos

A másik eset pedig az, amikor leragad a tészta alja, feketére ég, felül viszont még kéne neki egy kis idő. Legutóbb egy portugál házi süteménnyel jártam meg, a pastéis de nata kosárkáim szénné égtek, miközben a krémnek még szüksége lett volna némi sütésre.

Szerencsére harmadszorra rájöttem a tökéletes trükkre, úgyhogy három év kísérletezgetés után elmondhatom, hogy nagyjából kiismertem a sütőmet. De mondom, hogy milyen trükköket vethettek be, ha titeket is egy gáz(os) sütővel áldott meg a sors!

Ismerjétek meg a sütőtöket!

Nincs mese, kísérletezgetnetek kell. Elvégre, aki sosem bukik el, az nem is fejlődik. Az első sütéseknél folyamatosan figyelgetnetek kell a hőfokot, a süti állapotát, változását, MINDENT. És még így is lesz, hogy kifog rajtatok a sütő. Zimre Kriszta, testvéroldalunk, a cookta.hu főszerkesztője szerint kezdjetek egyszerűbb ételekkel. 

Gázsütőben egy rakott krumpli vagy sült csirkecomb vállalható megfelelő figyelem mellett, ahol az a lényeg, hogy jól átsüljön, de sütiben csak egyszerűbbeket vállaltam be én is annak idején, mondjuk egy crumble-t vagy lusta túróst

– mondja. Szerinte nem véletlen, hogy kikopóban van a gázsütő, 15 éve már csak elektromos sütőket forgalmaznak, mert ebben működik a légkeverés, ennek köszönhetően egyenletesen sülnek az ételek. Vannak ugyan olyan kombinációk, hogy van fent gáz és villanylap, de a sütő akkor megbízható, ha elektromos. Ám ha mégis gázsütőtök van, akkor van egy trükk, amit bevethettek:

Szerezzetek be két téglát vagy két-három cserepet, és ezt pakoljátok a tűzhely aljába. Az elég egyenletesen eloszlatja a gázlángok hőjét, és sokkal egyenletesebben süt tőle a sütő. 

mérleg sütés konyha

Hogyan kell elkezdeni főzni?

„Be kell vallanom, amikor először maradtam egyedül a konyhában, hirtelen azt se tudtam, hova nyúljak. Aztán fogtam a mobilom, és rendeltem egy pizzát. Első nekifutásra mindenki így kezdi? Így hát!” – ír Anna arról, hogyan kezdett el főzni.

Megnyugtatlak benneteket, Anna nagyon ügyes, úgyhogy aggodalomra semmi ok, itt azt elolvashatjátok, milyen élményekkel gazdagodott.

Rácsrakosgatás ide meg oda

Nekem az a trükközés is bevált, hogy ha látom, hogy a süti alja készen van, akkor a rácsot a tepsivel együtt a legfelső polcra teszem, így kevesebb hő éri közvetlenül alulról, fent viszont még sülhet.

Olajozás, sütőpapírozás

Pepecs munka, de például muffinformáknál, réteseknél életmentő lehet, hogy sütőpapírt tegyetek a tészta alá, és a papírt olajozzátok is le, mielőtt rákerül a tészta. Segít abban, hogy ne égjen le rögtön, és ha esetleg elkéstetek, legyen még időtök feljebb menekíteni a tepsit.

Nektek van még valamilyen trükkötök?

Ajánlott cikkek