Egyéb kategória

Itt egy jó érv a melegházasság legalizálása mellett

Lassan két éve már, hogy legalizálták a melegházasságot az USA-ban, most pedig végre eljutottunk oda, hogy mérhetőek is legyenek a dolognak a hosszútávú hatásai. És amint láthatjuk, a törvény konkrétan életeket mentett.

vous - 2017.02.26.
Itt egy jó érv a melegházasság legalizálása mellett

Kihal miatta az emberiség? Hirtelen mindenki meleggé válik? A gyerekek elhülyülnek? Meg fogtok lepődni, de egyik sem következett be, legalábbis azóta, mióta 2015-ben az USA összes állama legalizálta a melegházasságot. Sőt, igazából hiába szeretnek sokan riogatni bennünket a dolog "veszélyei" miatt, valójában eddig az egyik legpozitívabb változást idézte elő az amerikai fiatalok életében. 

A legújabb statisztikák szerint ugyanis a legalizálás óta drasztikusan csökkent a fiatalok körében elkövetett öngyilkosságok száma.

A 2015 utáni statisztikák azt mutatják, hogy a tinédzserkori öngyilkosságok száma 7%-kal csökkent, az LMBTQ-fiatalok körében pedig ez az érték 14%.

A dolog azért is különösen fontos, mivel a 10-24 év közötti fiataloknál a második leggyakoribb halálozási oknak még mindig az öngyilkosság számít,

a meleg fiatalok pedig négyszer olyan sűrűn vetnek véget önkezűleg az életüknek, mint nem-meleg társaik.

Bár elsősorban nem a dolog pszichológiai vonatkozását kutatták, mégis megállapítható, hogy egy adott ország törvénykezése milyen jelentős hatással lehet az állampolgárok mentális egészségére. A legtöbb helyen a tiltás még mindig erős stigmatizáltsághoz vezet, ami arra kényszeríti az LMBTQ-embereket, hogy bujkáljanak, arról nem is beszélve, hogy sok országban még mindig halálbüntetés jár a homoszexualitásért. Egy pozitív törvénykezés viszont – mint például a melegházasság legalizálása – elősegítheti a korábban stigmatizált csoportok befogadását. 

Azt gondolom, mindegy, kinek milyenek a politikai nézetei, szerintem abban mindannyian egyetérhetünk, hogy a fiatalkori öngyilkosságok visszaszorítása egy jó dolog. 

– nyilatkozta a kutatás vezetője, Julia Raifman, mi pedig tökéletesen egyet tudunk érteni vele.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd az ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 80 820 111-es telefonszámot! 

Ajánlott cikkek