Egyéb kategória

„Végy egy csomag leveles tésztát…” – a lusta konyhatündérek alapanyaga

Mától, ha azt hallom bárkitől, hogy leveles tészta, csak az a szó jut eszembe róla, hogy addiktív. De tényleg. Amióta megvettem életem első előkészített leveles tésztáját, és elkészítettem életem első péksüteményét belőle, azóta beszippantott a levelestészta-univerzum. 

vous - 2017.03.05.
„Végy egy csomag leveles tésztát…” – a lusta konyhatündérek alapanyaga

Mivel gázsütőm van, ezért elég hamar beláttam, hogy a bonyolult sütikről jobb, ha lemondok, hacsak nem akarom egy életre meggyűlölni a konyhai létet. Az egyedüli süti, ami túlélte a próbálkozásaimat, az a muffin volt, illetve a leveles tészta. Ennek a kettő finomságnak még egy rendkívül nagy pozitívuma van amellett, hogy finomak: ha netalántán mégis sikerülne odaégetnetek őket, akkor sem órák munkáját dobjátok a kukába.

Az a bizonyos első recept

Az első finomság, amit leveles tésztából készítettem, az a mogyorókrémes csiga volt, amit azóta a család minden tagja habzsol, ha asztalra kerül. Mindig elkérik a receptjét, én pedig csak megvonom a vállam, hogy ehhez ugyan nem kell recept, vagy ha mégis, az biztosan úgy kezdődne, hogy

végy egy csomag leveles tésztát…

Nos, igen, sokatokban ellenérzést válthat ki ez a mondat, hiszen fenntartásaitok lehetnek a bolti verzióval szemben, de testvéroldalunk, a Cookta.hu főszerkesztője, Zimre Krisztina szerint ne féljetek tőle.

„Szerintem ember nem csinál leveles tésztát otthon, csak az igazán elhivatottak. Egy házi leveles tésztát százszor hajtogatni kell, közben órákat pihentetni is kell, másfél nap munka. Szerintem elég jó minőségűeket lehet kapni a boltban, frissen és fagyasztva is, még vajasat is, szóval nem mindegyik margarinos.

Érdemes belőle mindig tartani otthon, mert a villámpitéktől az aprósüteményig, sós és édes, rétes, lepény, batyu, sajtos rúd, bármi készülhet belőle.

Az én receptem végül úgy folytatódna, hogy a tésztát terítsétek ki, a felét kenjétek meg alaposan mogyorókrémmel, hajtsátok rá a másik felét, majd vágjatok belőle csíkokat. Egy tésztalapból hat darab csiga jön ki, amit úgy tudtok elkészíteni, hogy a tésztákat addig csavarjátok spirálosan, míg csigává nem kunkorodnak. Sütőpapíron 10-15 perc – sütőtől függően –, süssétek készre, előtte kenjétek le alaposan tojással. Porcukorral tálalhatjátok.

Objektum doboz

Persze a leveles tésztában az a jó, hogy tényleg bármi készülhet belőle, a ti ízlésetekhez igazítva, így hoztam pár receptet nektek édesség utáni sóvárgós pillanatokra, vendégváró falatoknak, de még születésnapokra is.

Sós leveles croissant 

A leveles croissant az egyik legjobb dolog, ami készülhet egy leveles tésztából, mivel szinte bármivel megtölthetitek, akár édesen és sósan is készíthetitek. Ha sós töltelékre vágytok, akkor ez a baconnel és sajttal töltött recept biztosan ízleni fog nektek, amit a rászórt mák bolondít meg. Nagyon izgalmassá teszi a kifliket, ahogyan a pörkölt mákszemek finoman roppannak a fogak alatt. Próbáljátok ki, a receptet itt találjátok hozzá!

Forrás:
Kard Éva

Lazac leveles tésztában

Ha esetleg főtt ételbe csempésznétek be a leveles tésztát, semmi akadálya! Ezzel a leveles tésztába burkolt lazaccal csak elégedettek lesztek: finom, tutibiztos, gyors és mégis izgalmas recept!

Forrás:
Depositphotos

Ropogós, szőlős joghurttorta

A készen vásárolható leveles tésztának köszönhetően egyszerűen megsüthetitek a ropogós tortalapokat, majd a tortaformában a szőlős joghurtkrémmel rétegezve kerül be pár órára a hűtőbe. Ezután már csak türelmesnek kell lennetek, márpedig a ropogós tészta és a habkönnyű töltelék minden várakozást megér. A szupergyors receptet itt találjátok.

Forrás:
Kard Éva

Paradicsomos-pestós levél

Ennek a finomságnak a neve az is lehetne, hogy a csodaszép és illatos bazsalikom találkozása a napérlelte piros paradicsommal. A friss bazsalikomból pillanatok alatt egy finom pestót varázsolhattok, amit majd az előkészített tésztákra kanalazhattok. Ezután már csak meg kell pakolnotok a vékonyra vágott paradicsomszeletekkel, illetve meg kell szórnotok őrölt, friss borssal. A pontos receptért ide kattintsatok!

Forrás:
iStock

Szerelmeslevél

Már a neve is mesés! Az sms, az e-mail és a Skype korában nehéz elképzelni, hogy hajdanán egy süteménnyel is lehetett üzenni, mégpedig szerelmet. Vagyis dehogy: ma is lehet! A békebeli, borítékra emlékeztető sütemény, ami édes üzenetet rejt, nem is lehet más, mint szerelmeslevél! Ha ezzel a finomsággal töltitek meg itt, akkor a szerelmetek a lábaitok előtt fog heverni. Nemhiába mondják, hogy a pasit a gyomrán keresztül kell megfogni…

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek