Egyéb kategória

Oroszországban 16-os besorolást kapott A szépség és a szörnyeteg

Mióta lehet tudni, hogy jön az élő szereplős változat, talán nem túlzás azt állítani, hogy az egész világ A szépség és a szörnyeteg-lázban ég. Kivéve Oroszországot.

vous - 2017.03.08.
Oroszországban 16-os besorolást kapott A szépség és a szörnyeteg

Dráma, erőszak, explicit beszéd – többek között ilyesmik miatt szokták ráaggatni a 16-os karikát a filmekre, és hát valljuk be, A szépség és a szörnyetegre is rá lehetne, ha nagyon akarnánk. Elvégre, ha jól emlékszem, a történet kábé arról szól, hogy egy szörnnyé változott ember fogságba ejt egy 17 éves (tehát kiskorú) lányt, majd végül valahogyan összejönnek. A sztori nyilván eléggé problémás – ahogyan egyébként a legtöbb Disney-mese is, de ez egy másik cikkre tartozik –, mégsem emiatt korlátozták le az oroszok.

Nekik konkrétan az volt a bajuk a filmmel, hogy van benne egy meleg karakter.

A film Gaston egyik barátját, LeFou-t ábrázolja melegként, ez viszont egyáltalán nem jelenik meg kimondva a történetben, csak utalások vannak rá. Sőt, az őt alakító színész, Josh Gad szerint a forgatókönyvben meg sem volt említve a karakter szexualitása, csak később a rendező szavait fújták fel, aki „exkluzív melegjelenetet” emlegetett egy interjúban.

Pár nappal ezelőtt még arról volt szó, hogy Oroszországban emiatt be is tiltják a filmet, de végül inkább „csak” a besoroláson változtattak. Ennek azonban volt, aki nagyon nem örült: az egyik törvényhozó például nyílt levélben tiltakozott a megjelenés ellen, miszerint

a film sérti az Oroszországban jelenleg hatályban lévő „melegpropagandát tiltó” törvényt. 

Oroszországban egyébként a törvény 2013-as bevezetése óta drasztikusan romlik a melegek helyezete. A kormány nyíltan támad minden szexuális kisebbséget, rengeteg embert állítottak már bíróság elé „nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálása” miatt, de melegpropagandára hivatkozva támadták már a Calvin Klein egyik reklámját, az IKEA nyereményjátékát és a FIFA-t is. 

LMBTQ zászló

Meleg rögbijátékosok fantasztikus fotókkal rombolják le a sztereotípiákat

Nem könnyű melegnek lenni. Amíg a Föld kerek… mindig lesznek gyűlölködő emberek. Ha egy elismert sportoló, ráadásul egy igazán kemény, férfisportban jeleskedő pasi meleg, az hatalmas támadási felület lehet. Dél-Afrikában a rögbi különösen fontos sport, már-már hagyomány és úgy maga a mindenség. Most mégis meleg rögbijátékosok álltak kamera elé, hogy egy vicces fotósorozattal rombolják le a meleg pasikkal kapcsolatos sztereotípiákat.

A fotókért katt IDE!

Ajánlott cikkek