Egyéb kategória

Megvan, átlagosan hány percet töltenek a magyarok a WC-n

Ti belegondoltatok már, hány órát ültök naponta? És ebbe az ülés minden formája beleszámít: tanulás/munka közben, evés közben, kávézás közben vagy éppen a WC-n. A válasz most egy kutatásból kiderült, és mi nagyon megdöbbentünk. 

vous - 2017.03.09.
Megvan, átlagosan hány percet töltenek a magyarok a WC-n

Az NRC kutatása során 1200 8–59 év közötti magyar életmódját vizsgálták meg, ez pedig rávilágított egy aggasztó tényre: a magyarok átlagosan 5,6 órát ülnek naponta. A mozgásszegény életmód pedig nemcsak az általános közérzetre hat negatívan, de számos érrendszeri betegség, például az aranyér kockázatát is növeli.

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy azok, akiknek már volt súlyosabb aranyérbetegsége, jóval több időt szoktak a mosdóban tölteni (a betegségtől függetlenül), mint egészséges társaik. 

Forrás:
Pixabay

A mozgáshiány, a túl sok ülőmunka és az egészségtelen táplálkozás olyan civilizációs ártalmak, amelyek a magyar társadalom jelentős részét érintik, és számos népbetegség kialakulásához aktívan hozzájárulnak. Az ülőmunkát végzőknél például kétszer gyakoribb az érrendszeri betegségek előfordulása, sőt, a rostszegény táplálkozás és az elégtelen folyadékbevitel miatt kialakuló székrekedés is tovább növeli az aranyeresség kockázatát.

A vidéken élők és az alapfokú végzettségűek többet mozognak, mint az átlag

Az eredmény még kevésbé biztató, ha a részletes adatokat nézzük: a 18–29 évesek harmada legalább 8 órát ül mindennap, míg a diplomás férfiak ötöde sokszor napi 12 órát is egyhelyben tölt. Az alapfokú végzettséggel rendelkező férfiak egészségesebben élnek: közülük a legtöbben csak 2–4 órát ülnek napközben, hasonlóan, mint a vidéken élők, ahol tízből négyen válaszoltak így. A budapestiek mindössze a 14%-ra igaz ez.

nyilvános wc szív

Olyan dolog derült ki a nyilvános WC-kről, hogy leesik az állatok!

Már az is éppen elég információ volt számunkra, hogy megtudtuk, a telefonunkon több baktérium van, mint egy WC-ülőkén. Most újabb meglepő dolgok derültek ki, amik után sokkal óvatosabbak lesztek, mikor nyilvános vécét használtok.

A teljes cikket ITT olvashatjátok el!

A kutatás szerint a nők is aktívabbak, ők leginkább napi 4–6 órát ülnek az irodában vagy otthon. Dr. Bánfalvi Péter proktológus azt mondja, mi, nők sokkal egészségtudatosabbak vagyunk, mint a férfiak.

A nők sokkal egészségtudatosabbak, mint a férfiak, ami nemcsak azt jelenti, hogy gyakrabban fordulnak orvoshoz, hanem a mindennapokban is jobban odafigyelnek az egészségükre. Többet mozognak, változatosabban étkeznek, és adott esetben a kellemetlen betegségekről is nyíltabban beszélnek a gyógyulás érdekében, mint a férfiak.

Az aranyeresség sok esetben az irodai munkát végzők, illetve más ülőfoglalkozásúak (pl. hivatásos vezetők) betegsége, ezért is fontos a vállalatok egészségtudatossága: ha időnként lehetőséget biztosítanak a munkahelyi mozgásra, akkor csökkenthetik a munkatársak produktivitására is negatívan ható betegség kialakulását”  – tette hozzá a szakértő.

A férfiak tényleg szeretnek a WC-n ücsörögni

Bár a magyarok átlagosan 7,1 percet töltenek a mellékhelyiségben szükség esetén, a férfiak és a nők szokásai alaposan eltérnek. Míg a legtöbb nő 2-3 vagy maximum 5 percet tölt bent, minden tizedik férfi 15 percet vagy annál is többet ücsörög a WC-n. Pedig a hosszas erőlködés jelentősen megnöveli az aranyérbetegség kialakulásának esélyét.

Ajánlott cikkek