Egyéb kategória

Ki találta ki, és miért éppen sárga minden taxi?

Régebben Magyarországon ugyan még nem így volt, de ma már teljesen megszokott dolog, hogy a taxik sárga színűek. De vajon miért pont sárga? Miért ezt választották anno (például New Yorkban, ahol már hosszú ideje van így), és egyáltalán ki volt az, aki rábökött a színskálán erre az árnyalatra?

vous - 2017.03.09.
Ki találta ki, és miért éppen sárga minden taxi?

Ha megnéztek egy régebbi filmet, főszerepben New Yorkkal, láthatjátok, hogy a taxik szinte mindig sárgák. Ez már nagyon régóta így van, úgyhogy amikor beütjük a Google-ba, hogy „New York”, egyáltalán nem lepődünk meg, hogy a Szabadság-szobor és a Central Park mellett egy rakat sárga taxis fotó jelenik meg.

Forrás:
pexels.com

Magyarországon is így van már egy ideje; bevezették, hogy a taxik egységesen ilyen színűek, és már meg is szoktuk őket. De miért pont sárga? Miért nem kék vagy piros, esetleg zöld? Az ok igazából elég egyszerű: színspecialisták úgy vélik, a sárga a leginkább szembetűnő árnyalat, és mivel könnyebben észrevehetőek, több utas is van. Végül is, tekintve, hogy rengeteg fekete, kék, piros kocsi van nálunk is, való igaz, hogy ezek között nehezebben szúrnánk ki a TAXI feliratú autókat.

Erre bizonyíték is van egyébként. Szingapúrban a taxik nemcsak sárgák lehetnek, hanem kékek is, mivel két konkurens taxivállalat így egyezett meg. Három éven át elemezték a statisztikát, amiből kiderült, hogy a sárga kocsik havi szinten hatszor kevesebb balesetet szenvedtek, mivel a szín a forgalom közepén is jobban észrevehető.

De ki találta ki, hogy legyen sárga?

Egyébként New Yorkban hivatalosan 1967-ben lettek a taxik kötelezően sárgák, ezt megelőzően viszont már az évszázad elején lehetett látni ezeket a kocsikat ilyen színben. Leginkább egy bizonyos John Herzthez kötik a választást, mert ő pont úgy gondolkodott, ahogy a specialisták: ez a legfeltűnőbb árnyalat. De állítólag sokkal előbb már egy másik vállalkozó, Albert Rockwell is útjára indította a sárga taxikat, bár ő elvileg azért, mert a feleségének ez volt a kedvenc színe.

new-york-taxi-sarga-auto-kocsi

„Két pusziért se vihetlek haza?” – ezért nem választom többet a taxit

Volt már, hogy azért nem indultatok el bulizni, mert nem tudtátok hogy megoldani a hazamenetelt? A taxi túl drága, az éjszakai busz meg nem feltétlen a legbiztonságosabb. Eddig, ha tehettem, én is taxival jöttem haza. EDDIG! Ám nemrég történt velem egy megdöbbentő eset, ami miatt teljesen megváltozott a véleményem az előbbi állításról. Átgondoltam, melyik is az, amelyik tényleg biztonságos…

Lilla cikkét IDE kattintva olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek