Test

Leállnátok a fogamzásgátlóról? Ezt kell tudnotok

Véget ért a kapcsolatotok, babát terveztek vagy egyszerűen csak nem bírja a szervezetetek? Mindegy, miért döntötök úgy, hogy leálltok a fogamzásgátlóval, a lényeg, hogy ezekkel a mellékhatásokkal legyetek tisztában, hogy ne érjen váratlan meglepetés!

vous - 2022.01.17.
Leállnátok a fogamzásgátlóról? Ezt kell tudnotok

Fogamzásgátlót szedni sajnos sokszor nem akkora könnyebbség, mint amilyennek elsőre tűnik – arról már mi is írtunk, milyen nem kívánatos mellékhatásokkal szembesülhettek, ha így védekeztek a nem kívánt teherbeeséstől. Másoknál a mindennapos szedés is problémát okozhat: ha sokszor kapjátok azon magatokat, hogy kihagytok egy-két szemet, érdemes lehet elgondolkodni a váltáson. De bármilyen okból is döntötök a tabletta letétele mellett, jó, ha tisztában vagytok, mire számíthattok utána!

A hormontartalmú fogamzásgátlók a használat alatt két különböző hormont, ösztrogént és progeszteront pumpálnak a szervezetbe, amelyeknek a feladatuk, hogy hónapról hónapra meggátolják a teherbeesést.

És mivel hormonokról beszélünk, ezért érdemes felkészülni rá, hogy a leállás nem fog gond nélkül menni. 

Mikor érdemes abbahagyni? 

Bár elvileg semmilyen káros mellékhatása nincs annak, ha a levél felénél abbahagyjátok a szedést, mégis érdemes az utolsó adagot végigszedni, ha meg akarjátok magatokat kímélni az úgynevezett pecsételő vérzéstől: ez a két menzesz közötti gyenge vérzést jelenti, ami általában pont mindig a legrosszabbkor jelentkezik, amikor épp senki nem számítana rá. Ha nem akartok teherbeesni, akkor is érdemes végigszedni az utolsó levelet, hiszen csak így nyújt teljes védettséget a gyógyszer. Természetesen ugyanez vonatkozik a gyűrűre is: elvileg bármikor kiszedhetitek, de akkor számolnotok kell a mellékhatásokkal. 

Miután letettétek a tablettát, a szervezeteteknek kell pár hónap, amíg megszokja, hogy nem kapja meg a napi „hormonadagot”, és visszaáll a korábbi működésre. Addig is ne rémüljetek meg, ha olyan tünetek jelenetkeznek nálatok, mint például:

  • a mellek túlzott érzékenysége 
  • hangulatingandozás
  • a korábbinál jóval erősebb menstruáció
  • menstruációs görcsök
  • csökkent libidó
  • pattanások, aknék megjelenése az arcotokon

Nyugi, ezekkel nem ijesztgetni akarunk:

Fontos tudnotok, hogy ezek a tünetek nem jelentkeznek mindenkinél (pláne akkor nem, ha végigszedik az utolsó csomagot), és nem is tartanak örökké, szóval csak ezek miatt felesleges a folytonos tablettaszedés mellett dönteni.

Ha nem azért álltok le, mert gyereket terveztek, akkor jó, ha tisztában vagytok azzal, hogy (a városi legendákkal szemben) a tabletta nem tesz meddővé és nincsenek hónapokig tartó „utóhatásai” sem. Bár elvileg a tabletta letétele után 3-4 nap, amíg ovulálni kezdetek (ilyenkor van a legnagyobb esélyetek a teherbeesésre), sokszor mégsem ritka, hogy már az első tabimentes napon megtörténik a dolog. Nem érdemes kockáztatni, ilyen esetben inkább másként védekezzetek!

fogamzásgátló antibébi tabletta

Ezért kéne ingyenessé tenni a fogamzásgátlást

Mi köze van Donald Trumpnak az ingyenes fogamzásgátláshoz? Elég sok: az új amerikai elnöknek ugyanis első dolga volt hatalomra kerülése után az ObamaCare-rel együtt eltörölni azt. Persze mondhatjuk, hogy ez tőlünk messzire történt, a mi életünket pedig egyáltalán nem befolyásolja (kezdjük ott, hogy nálunk nem is lenne mit eltörölni, ugyebár) – pedig az ingyenessé tett fogamzásgátlás egyáltalán nem ördögtől való, sőt, sokkal több előnnyel jár, mint hátránnyal. 

A cikk folytatását ITT találjátok! 

Ajánlott cikkek