Egyéb kategória

Ne a vásári, méregdrágát válasszátok: készítsetek kürtőskalácsot házilag, sütőben sütve!

Vásárok és fesztiválok kedvence a kürtőskalács, amit sajnos a legtöbb helyen aranyárban árulnak, kihasználva a különleges sütemény csábító illatát. A karamellizálódott cukorréteggel borított frissen sült kürtőskalács ténykeg semmihez sem fogható. A jó hír viszont az, hogy otthon is elkészíthetjük, akár a sütőben!

vous - 2017.03.12.
Ne a vásári, méregdrágát válasszátok: készítsetek kürtőskalácsot házilag, sütőben sütve!

Igaz, hogy nem a leggyorsabb és legegyszerűbb süteményféle a kürtőskalács, de egy közös vasárnapi programnak családilag vagy baráti társaságban ideális elfoglaltság. Ahhoz persze nem fér kétség, hogy szabad tűzön, parázs fölött sütve az igazi, de egy kis technikával a sütőben is tudunk rá karamellréteget varázsolni.

keretes kérdőjel

Tudtátok?

A kürtőskalácsot sokan erdélyi édességnek tartják, de valószínűleg nem ott született, viszont ott őrizték meg leginkább ezt a speciális sütési technológiát. Az első olyan írásos emlék 1450 körül íródott Heidelbergben, amelyben említést tesznek egy sütődorongra feltekert és parázs fölött megsütött kelt tésztáról, ami alapján német gyökerű süteményről van szó, ami – különféle írásos emlékek szerint – kisebb módosulásokkal cseh és magyar közvetítéssel, illetve a szászok Erdélybe való betelepedésével került Erdélybe. De hasonló, sütődorongon sült édességek a német, svéd, litván, lengyel gasztronómiában is felbukkannak, jellegzetesen az ünnep- és vásárnapok kedvelt édességei voltak és maradtak is.

A kürtőskalács alapja tulajdonképpen egy vajas kelt tészta, amit vékony csíkokban rátekerünk a sütőformára, majd vajjal megkenve, cukorban megforgatva sütünk folyamatos forgatás mellett. Így mire a tészta átsül, édes karamellréteg sül rá a cukorból.

Régebben ez volt a kürtőskalács, ma már persze ez is gazdagodott, és sok helyen megforgatják még aprított dióban, mandulában, kókuszreszelékben, esetleg fahéjas cukorban, darált mákban.

A sütős változathoz szükségünk lesz a klasszikus fahenger helyett néhány üres sörös dobozra vagy konyhai papírtörlő gurigára,

illetve alufóliára, amivel alaposan be kell csomagolni őket. Használat előtt érdemes olvasztott vajjal lekenni, mielőtt a tésztacsíkokat rátekernénk, hogy könnyen lejöjjenek majd a kalácskák.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek