Mojzes Nóra Nincs lehetetlen - készítsetek otthon házi gabonapelyhet, pofonegyszerűen!

Nincs lehetetlen – készítsetek otthon házi gabonapelyhet, pofonegyszerűen

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal. Amellett, hogy ezek a gabonapelyhek nagyon finomak, baromi jól kombinálhatók/variálhatók, és pár perc alatt összedobhatjuk a reggelinket a segítségükkel. Még akkor is, ha otthon saját kezűleg készítjük őket, na nem a tálban való összedobálásra gondolok, hanem arra, amikor ti egyenként elkészítitek ezeket a roppanós finomságokat – merthogy az sem több fél óránál. Így pedig 100%-osan biztosak lehettek abban, hogy szuperegészséges reggelivel indítjátok majd a napot.

A napokban egy esős reggelen ellátogattunk a Nestlé workshopjára, hogy elsajátíthassuk a gabonapehely elkészítésének csínját-bínját. Amellett pedig, hogy nagyon jól szórakoztunk, egy csomó hasznos infóval is elláttak bennünket, például hogy mi a természetes aroma és az aroma között a különbség – merthogy nem mindegy, melyik található meg egy adott ételben, és sokan nincsenek tisztában az aromák közötti különbségekkel. Az utóbbi időben pedig ráadásul még újabb és újabb szabályozásokat is hoztak a csomagoláson feltüntetett információkat illetően.

Forrás:
Molnár Anikó
600

Aromák

  • Természetes aroma: természetes forrásból nyerik, majd ezeket a kivonatokat tisztítják, végül visszaadagolják az ételbe/italba.
  • Természetazonos aroma: módosított aromák, amelyek nem tartalmaznak mesterséges aromákat. Szintézissel, elszigetelt kémiai reakciókkal, kezelésekkel állítják elő, így nagy mértékben hasonlítanak a természetes aromákra.
  • Mesterséges aroma: nem természetes forrásból származó, laborban előállított vegyületek.

Ha ti inkább megvásárolnátok a reggeli pelyheteket, figyeljétek a dobozok hátoldalán lévő feliratokat, ha pedig szívesen kipróbálnátok, milyen is egy jó kis házi gabonapehely, mutatjuk, hogyan készíthetitek el az otthon megtalálható alapanyagokból, otthoni körülmények között.

Amire szükségetek lesz:

  • 5 ek. teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
  • 2 ek. búzaliszt
  • ¼ tk. sütőpor
  • 5–6 ek. víz
  • 1 tk. kókuszolaj (olvasztva)
  • ½ tk. cukor
  • 2–3 ek. méz, cukor és forró víz a mázhoz

Elkészítése:

  1. Keverjétek össze a teljes kiőrlésű zablisztet a búzaliszttel és a sütőporral.
  2. A vízhez adjátok hozzá a cukrot és az olajat, majd jól keverjétek össze.
  3. Adjátok a lisztes keverékhez a cukros, olajos vizet, majd a kapott palacsintatészta (amerikai palacsinta) állagú masszát egy kanál segítségével töltsétek egy sütidíszítőbe. Ha nem lenne elég folyós a massza, adjatok még hozzá 1–2 ek. vizet.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjatok apró, 1-1,5 cm-es méretű karikákat a díszítővel.
  5. Előmelegített sütőben 170 fokon süssétek 8–10 percig.
  6. Amíg sül, keverjétek össze a cukrot, mézet és a vizet.
  7. Ezután öntsétek ki a pelyheket egy tálkába, és öntsétek rá a mézes keveréket.
  8. Szórjátok vissza a sütőpapíros tepsire, és 120 fokon újabb 8–10 percig süssétek a pelyheket.
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó

Ha elkészült, tálaljátok idénygyümölcsökkel, tejjel vagy joghurttal!