Egyéb kategória

Amikor a birtoklás nem öröm – Gardróbdetox tavasszal könnyen, gyorsan, hatékonyan

Visszavonhatatlanul itt a tavasz! Hely kell az új színeknek, az új mintáknak, az új cipőknek, táskáknak. Nagyjából egy évvel ezelőttig erről írtam volna nektek, hiszen én is imádom nézegetni az új trendeket, szeretem az új ruhákat. Most viszont, amikor tisztában vagyok azzal, milyen áron kerülnek hozzánk az olcsó ruhák és mennyire szennyezi a divatipar a környezetet, más szempontok irányítják a tavaszi gardróbrendezést. Lassan elindultam az úton, hogy kialakítsak egy stabil, jól kombinálható ruhatárat, de van itt egy kis bökkenő...

vous - 2017.03.20.
Amikor a birtoklás nem öröm – Gardróbdetox tavasszal könnyen, gyorsan, hatékonyan

… egészen pontosan az, hogy rengeteg ruhám van, de a birtoklás az én esetemben nem is olyan jó dolog. Ha ugyanis a ruháim többsége zseniálisan összeválogatott darab lenne, talán nem is lennék annyira nekikeseredve. Sajnos erről szó sincs.

Tele van a ruhatáram:

  • turkálóban vásárolt, kicsit bohémabb darabokkal (#turikincsekkel), mert ott úgyis olcsóbb, miért ne vehetnék olyan darabokat, amelyeket teljes áron nem fogok,
  • a testvérektől „örökölt” ruhákkal,
  • a baráti vagy szerkesztőségi ruhacserén szerzett darabokkal,
  • többéves darabokkal, amelyeket nem is értem, miért vettem meg, de biztosan akkor ezernyi okot tudtam felsorolni magamnak,
  • sok majdnem ugyanolyan, de azért mégis különböző szürke, fekete és fehér pólóval,
  • játszósruhával.
Objektum doboz

Mégis ha azt mondaná ebben a pillanatban valaki, öltözzek fel egy eseményre, ahol business formal a dresscode, vagy meghívnak egy esküvőre vendégnek, eléggé bajban lennék, mivel a mindig bevethető klasszikusok alapdarabok nem lapulnak a szekrényemben.

Most viszont úgy hozta az élet, hogy változtatnom kell, nem férek el a szekrényemben, nem tárolhatok ennyi felesleges holmit.

Két feladatom van:

  • kiválogatni a ruhákat
  • a nem használt ruhákat olyan helyre vinni, ahonnan nem kerülnek a szemétre
Objektum doboz

Miért fontos az utóbbi?

Talán nem is gondolnátok, de manapság akkora mennyiségben kerülnek a ruhák a szeméttelepekre a világon, hogy ha valaki kicsit oda szeretne figyelni a környezetre, alaposan meggondolja, hova viszi a használt ruháit.

Csak az Amerikai Egyesült Államokban évente 14 millió tonna ruhaszemét keletkezik. Ezek a ruhák nem kellenek senkinek, a szeméttelepekre kerülve megkezdik évszázadokig tartó, lassú bomlásukat.

Minél tovább tartjuk a körforgásban a ruhákat, annál kisebb lesz az esély, hogy szemétként végezzék, ehhez azonban legalább ugyanolyan tudatosságra van szükség, mint ruhavásárlásnál.

Objektum doboz

Hogyan válogassátok át a ruháitokat?

Na, hát ne úgy, ahogy Carrie, a Szex és New York 2 filmben! Emlékeztek, amikor előkerültek a ruhatár klasszikusai: a tüllszoknya, a '80-as évek kincsei? A két verzió – „megtartós”, „szemétre vele” – nem elég opció, ha okosan szeretnétek válogatni, ezért bármennyire is tetszik nektek ez a jelenet, készüljetek fel több lehetőségre. (Oké, a pezsgő maradhat.)

Objektum doboz

Akkor most irány a gardrób, és egyenként nézzétek át a ruháitokat

Mindegyiknél tegyétek fel a következő kérdéseket, és az igen / nem válaszok eldöntik, mi lesz a szóban forgó darab sorsa.

1. Nagyon széthordott / elnyűtt / javíthatatlan állapotban van? Nem adnátok oda senkinek jó szívvel?

a) IGEN – Akkor ez sajnos szemét. :((

Illetve mégsem egészen: Magyarországon két cég, a Temaforg Zrt. és a Tesa Kft. foglalkozik a szelektíven gyűjtött textilhulladékok újrafeldolgozásával. A Temaforg Zrt. géptisztító rongyot és nem szőtt textíliákat állít elő (azaz geotextíliákat, kárpitosipar-filceket, töltetanyagokat, törlőrongyokat stb.), a Tesa Kft. paplan, párna tömőanyagot, ipari vattát, szintetikus és természetes szálakat készít.

A használhatatlan, nem továbbadható ruhákat dobjátok a hulladékudvarokban elhelyezett konténerekbe, innen olyan helyre juthatnak, ahol tovább tudják őket hasznosítani.

b) NEM – Ugorjatok a 2. kérdésre!

2. Volt rajtatok / viseltétek legalább egyszer az elmúlt egy évben?

a) IGEN – Ugorjatok a 3. kérdésre!

b) NEM – Ugorjatok a 4. kérdésre!

3. Illik a mostani stílusotokhoz?

a) IGEN – Ugorjatok az 5. kérdésre!

b) NEM – Ugorjatok a 4. kérdésre!

Objektum doboz

4. Érzelmileg ragaszkodtok valamiért ehhez a ruhadarabhoz?

a) IGEN – Mindig legyen valamennyi hely a gardróbotokban azoknak a ruháknak, amelyeknek története van, amelyekhez valamiért ragaszkodtok, amelyekről mesélni tudtok, amelyeket szerettek, mert ezekhez időről időre hozzányúltok majd, és nagyon hiányozna az elveszítésük. Persze, nem eshet minden egyes ruha ebbe a kategóriába, ilyenkor muszáj mérlegelnetek.

b) NEM – Adjatok tovább rajta. Számtalan lehetőségetek van, a cikk végén erről részletesen olvashattok.

5. Szeretitek az anyagát?

a) IGEN – Ugorjatok a 6. kérdéshez!

b) NEM – Adjatok rajta tovább. Számtalan lehetőségetek van, a cikk végén erről részletesen olvashattok.

6. Van legalább három olyan összeállítás, amelybe szívesen és örömmel építitek be az adott ruhadarabot? És aztán imádjátok is viselni?

a) IGEN – Ugorjatok a 7. kérdéshez!

b) NEM – Tegyétek az átmenetileg megtartható ruhák közé, és a következő három hónapban teszteljétek. Ha nem szívesen nyúltok hozzá, akkor adjatok rajta tovább. Számtalan lehetőségetek van, a cikk végén erről részletesen olvashattok.

Objektum doboz

7. Minden részletében tökéletes? Nem áll el, nem kell átalakítani?

a) IGEN – Ugorjatok a 8. kérdéshez!

b) NEM – Vigyétek el a következő fél évben varrónőhöz, szabóhoz és alakíttassátok át. Ha ennyi idő alatt nem sikerül és a következő gardróbdetoxnál is csak ott állnak összegyűjtve az átalakításra szánt ruhák, akkor valójában nincs is rá szükségetek, adjatok rajta tovább. Számtalan lehetőségetek van, a cikk végén erről részletesen olvashattok.

8. Tudjátok viselni a következő szezonban?

a) IGEN – Szuper! Lehet, hogy ez lesz a kedvencetek idén tavasszal / nyáron? 🙂

b) NEM – Tegyétek a téli / őszi ruhák közé, majd pakoljátok a szekrény kevésbé frekventált részeibe.

Fél éve nemet mondtam a fast fashion márkákra – elárulom, hogyan változott az életem

Fél éve nemet mondtam a fast fashion márkákra – elárulom, hogyan változott az életem

„Eddig csak egyetlenegyszer botlottam meg az eddig eltelt fél év alatt. Annyira nem bírtam magammal az első komoly futóversenyem előtt, hogy gyorsan vettem egy csajos, simlis futósapkát. Rémesen áll, de higgyétek el, ez a legkisebb baj. Sokkal nagyobb gond ennél, hogy Kínában gyártották, ki tudja, milyen körülmények között. Miért fontos ez? Mert jó fél évvel ezelőtt eldöntöttem, elég volt a fast fashion márkákból, a divatipar kizsákmányolásából, a fenntartható divat mellett teszem le a voksomat.”

A fél évből 2017 áprilisában lesz egy év. Olvassátok el a kezdeteket!

Hol érdemes továbbadni a használt ruhákon?

A lényeg, hogy a használt ruhákat próbáljátok meg minél tovább benne tartani a körforgásban, mert ha a szeméttelepre kerülnek, onnan már csak a környezetet szennyezik.

1. Ajándékozzátok el családtagnak, barátnak, ismerősnek

Mi, a VOUS-lányokkal már három ruhacserét is tartottunk a lap indulása óta – mindig hatalmas a sikerük. Léteznek online ruhacsere-csoportok is a Facebookon – tudjátok, vannak kérdések, amelyeket itt nem illik feltenni –, itt is próbálkozhattok.

2. Adjátok el online vagy offline

Ma már nemcsak a Vatera létezik, hanem számtalan oldal, csoport, ahol továbbadhattok a ruhákon. Léteznek offline vásárok is, mint a Gardrób Közösségi Vásár, ahol próbálkozhattok.

3. Adjátok oda tervezőknek, dizájnereknek

Sokan vannak, akik használt ruhákból készítenek újat, anyagcafatokból, használt farmerokból alkotnak.

Objektum doboz

4. Vigyétek el adományboltba

Bár a nevük rémes szerintem, az adományboltokról érdemes beszélni. Először is munkalehetőséget teremtenek a hátrányos helyzetű vagy a munkaerőpiacról kiszorított emberek számára. Olcsón árulnak olyan termékeket, amelyeket bevittek hozzájuk. Ezek lehetnek használt holmik, újszerűek, vagy teljesen újak is.

És ami még fontos: adományboltokban nemcsak azok vásárolhatnak, akik rászorulnak, hanem tulajdonképpen bárki. Ti is.

5. Adományozzatok közvetlenül

Ne bízzátok rá szervezetekre, központokra, ruhagyűjtő konténerekre az adományozásra szánt ruhákat, hanem keressetek olyan megbízható, kisebb csoportokat, akik biztosan elviszik a kiválogatott ruhadarabokat azoknak, akiknek tényleg szüksége van rá.

Objektum doboz

Csak egy adalékadat: 2016 elején több afrikai ország (Burundi, Kenya, Ruanda, Tanzánia és Uganda) tiltakozott a beáramló használt ruha és bőráru ellen, mert azok ártanak a helyi kézművesiparnak, így a gazdaságnak is. Szóval ha eddig azt gondoltátok, hogy majd az afrikai vagy indiai emberek elhordják a ruháitokat, akkor sajnos tévedtek. Sokszor pont olyan helyekre nem jut el a ruha, ahol TÉNYLEG szükség van rá. Arra is figyeljetek, hogy az elnyűtt, használhatatlan, kopott, koszos ruhákat ne tekintsétek adománynak.

Most, hogy mindent tudtok: induljon a tavaszi gardróbdetox!

vásárlás

8 + 1 jó érvem van amellett, miért ne vásároljak a divatvilág gyorséttermeiben

Busszal és villamossal jövök a szerkesztőségbe Budapest legforgalmasabb útvonalain. A 45–50 perc alatt, amíg beérek, tíznél több óriásplakát és citylight hirdeti, hogy most azonnal vennem kell egy új ruhát a Mangóban, a H&M-ben, a Zarában – a divatvilág gyorséttermeiben –, mert must have idén őszre. És már megérkezett a karácsonyi kollekció is. Egészen pontosan 8 + 1 jó okom van arra, hogy ne adjam be a derekam.

Ajánlott cikkek