Egyéb kategória

Tippek, hogyan újítsátok fel megunt bútoraitokat könnyen, hatékonyan!

Fogyasztói társadalmunk folyamatosan arra buzdít, hogy amit meguntunk, vagy épp elromlott, cseréljük le, vegyünk helyette újat. Mivel napi szinten ez vesz körbe minket, sokszor sajnos be is hódolunk neki. Pedig annyi mindent átalakíthatunk saját kezűleg, hogy aztán új külsővel, problémamentesen évekig szolgálhasson még bennünket. Ha kedvet kapnátok egy kis átalakításhoz, és szívesen inspirálódnátok, mit is kezdjetek a régi, kopott berendezésetekkel, mutatunk néhány alternatívát.

vous - 2017.03.23.
Tippek, hogyan újítsátok fel megunt bútoraitokat könnyen, hatékonyan!

A bútoraim körülbelül 70-80%-a saját, a maradék pedig megörökölt darab. Funkcionálisan kifogástalanok, így megtartottam őket, majd stílusukat az otthonom stílusához alakítottam, amit ti is könnyen, gyorsan és viszonylag olcsón – legalábbis jóval olcsóbban, mint egy új bútor beszerzése – megtehettek. Most, hogy itt a jó idő, akár a szabadban is felújíthatjátok a megunt darabokat. Vegyük tehát szépen sorba, hogy hogyan kezdjetek hozzá, és mire kell közben ügyelnetek, meg persze hogy milyen alternatívák szolgálhatnak egy jó kis bútorfelújításhoz!

ajtó lakberendezés mojzes nóra

Ajtópimp felsőfokon – így dobhatjátok fel a régi, kopott darabokat

Az ajtókról általában tudomásul vesszük, hogy léteznek, és ennyi! Ki-be csukjuk őket, és néha hálát adunk nekik, amiért kizárják a hideget meg az illetéktelen behatolókat. De ezeken túl nem igazán foglalkozunk velük. Nagyon ritka, hogy egy bejárati ajtót áttörölgessünk, itt-ott kijavítgassunk, vagy hogy legalább annyira stílusossá varázsoljuk, mint a lakás többi részét. Miközben ez az első dolog, amit egy vendég meglát, ha otthonunkba invitáljuk. Ne feledkezzünk tehát meg róluk, ahogyan a lakás többi ajtajáról sem!

Stílus és inspiráció

Ha az otthonotok viszonylag egységes stílusban lett berendezve, csak egy-két bútordarab lóg ki az összképből, könnyű a dolgotok.

Igazítsátok őket a már meglévő irányvonalakhoz!

Ha nem, akkor válasszatok ki egy stílust, amit kedveltek. Mindkét esetben kezdjétek az inspirálódással, jegyzeteléssel. Először is írjátok össze, milyen színek, minták, textúrák, anyagok jöhetnének szóba az átalakításnál. Erre nincs is tökéletesebb platform, mint a Pinterest. Gyűjtsétek le a nektek tetsző bútorátalakítások képeit, rendezzétek mappába, és írjátok össze, melyik miért tetszik. Válasszátok ki a dobogóst, majd pedig hogy mire lesz szükségetek az átalakításhoz.

Objektum doboz

Festés és kárpitozás

A felújítások közül ezekkel érhetitek el a leglátványosabb eredményt, emellett ezekkel tudjátok a legjobban elfedni az esetleges hibákat. Ha festésre adnátok a fejeteket, mindenképp kérjétek szakértő véleményét abban, milyen felületre milyen festéket vagy pácot tudtok használni, illetve hogyan tudjátok előkészíteni a bútort magára a festésre. Mindenképp járjatok utána, hogy kell-e például csiszolni, alapozni, vagy elég egy alapos tisztítás neki, mielőtt felvinnétek a bútorra az első réteget.

Objektum doboz

Objektum doboz

Ha a festék megvan, figyelmesen olvassátok el a használati útmutatót, mert nagyon nem mindegy, hogy kül- vagy beltérben festetek vele, hogy hány rétegben kell felvinnetek rá a festéket, hogy a rétegek között mennyi száradási időnek kell eltelnie, és hogy ámblokk mennyi idő kell a száradásra.

szobafestő nina

Kipróbáltam egy igazi pasis munkát: egy órára szobafestőnek álltam

„Szobafestő és mázoló. Lefogadom, ha ezt kimondom, szinte kivétel nélkül mindenkinek egy férfi ugrik be, aki létrán állva festegeti a szobát. Na de miért ne dolgozhatna festőként egy nő? Miért ne dolgozhatnék festőként én? És ez nem csak költői kérdés, élesben is feltettem egy kedves festő ismerősömnek, Zolinak, aki éppen az albérletünk falait próbálja széppé varázsolni.”

Nina cikkét ide kattintva elolvashatjátok.

Ha az alapozással, illetve a bútor alapszínével megvagytok, jöhet díszítés vagy díszítőfestés. Nagyon látványos eredményt érhettek el például a manapság oly divatos geometrikus festéssel. Ez mindössze annyit takar, hogy az alapozás után „kimaszkoljátok”, vagyis ragasztószalaggal kijelöltök „foltokat”, ahova majd más színt visztek fel.

De úgy is izgalmassá varázsolhattok például egy fiókos szekrényt, ha a fiókokat más színűre festitek…

…ugyanennyire jó megoldás a színekkel való játék, ha egy szék lábait vagy lábainak egy részét festitek csak le, vagy festitek le más színűre.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

És ha már a székeknél tartunk, akkor nemcsak a festést, de az újrakárpitozást is megemlíteném, mert baromi izgalmas lesz tőle bármelyik kopott darab, és viszonylag olcsón és jóval könnyebben kivitelezhető, mint azt gondolnátok. Szinte bármelyik barkácsboltban beszerezhető az úgynevezett takker, vagyis szögbelövő, amivel pillanatok alatt áthúzhatjátok a bútorokat – na nem a kanapékra kell most gondolni, de egy széket simán abszolválni tudtok ti is.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Apró változtatások, óriási változások

Ha nem szeretnétek se túl sok időt, se túl sok energiát belefektetni egy bútordarab felújításába, és nincs is rossz állapotban, épp csak kicsit ráuntatok és/vagy nem illik a lakás többi részéhez, egyszerűbben is adhattok neki új karaktert! Ha például lecserélitek a bútorgombokat, fogantyúkat, kibélelitek belülről a szekrényt vagy a fiókokat egy izgalmas tapétával vagy mintás csomagolópapírral.

1. Fogantyú - IKEA, 2. Tapéta -Diego, 3. Tapéta - Diego, 4. Fogantyú - Butlers, 5. Krétafesték - KreatívHobby, 6. Márványozófesték -  KreatívHobby. 7. Fogantyú -  Zara Home, 8. Fogantyú -  Zara Home

1. Fogantyú – IKEA, 2. Tapéta – Diego, 3. Tapéta – Diego, 4. Fogantyú – Butlers, 5. Krétafesték – KreatívHobby,
6. Márványozófesték – KreatívHobby. 7. Fogantyú – Zara Home, 8. Fogantyú – Zara Home
Forrás:
VOUS
Ajánlott cikkek