Egyéb kategória

Ember legyen a talpán, aki sosem borul ki: avagy ezért nem egyszerű az ügyfélszolgálati munka

Egy tökéletes világban befejezzük a sulit, és már fel is vettek minket az álom munkahelyünkre, persze jó fizetésért. A valóságban viszont sokszor még nem is végeztünk az iskolával, mellette már el kell kezdenünk dolgozni, mert az albérlet nem fizeti ki magát, és a hűtő nem töltődik vissza csak úgy. Bizonyos munkaköröket pedig a legtöbben kipróbálunk, kisebb-nagyobb sikerélményekkel.

vous - 2017.03.27.
Ember legyen a talpán, aki sosem borul ki: avagy ezért nem egyszerű az ügyfélszolgálati munka

Van az az időszak az életünkben, amikor még nagyjából suliba járunk, semmi munkatapasztalatunk nincs, de a pénzre már annál inkább szükségünk lenne. Szóval böngészni kezdünk a diákmunkák világában, reménykedve abban, hogy magas fizuért rugalmas beosztást találunk. Én úgy látom, akadnak bizonyos munkakörök, amiket azért sokan kipróbálunk életünkben legalább egyszer: pincérkedés, hoszteszmunka, call center, adatrögzítés, mozis meló, ügyfélszolgálat

Amit nem mondanak el előre az ügyfélszolgálati munkáról

Utóbbiban én is kipróbáltam magam, és másfél évig csináltam is. Mielőtt belekezdek, leszögezném, hogy imádtam az összes munkatársamat, és hiába a rossz napok, negatív élmények, rengeteg dolgot megtanultam ez idő alatt.

Viszont ha már dolgoztatok telefonos munkakörben, legyen az call center vagy bármilyen telefonos ügyfélszolgálat, egy dolgot hamar megtanul az ember: hogy nagyon nehéz mindig kedvesnek lenni. Hogy néha ok nélkül is ti váltok az ismeretlen emberek stresszpárnájává. És hogy lehettek ti a világ legtürelmesebb emberei is, a végére tuti, hogy nem maradtok azok.

Mert amikor valaki nagyon csúnyán beszél veletek, nektek pedig némán hallgatni kell aznap már ötödször, a vonal megszakítása után ember legyen a talpán, aki nem káromkodik egy sort. Vagy kettőt.

A probléma ezzel a munkakörrel igazából ez; hogy a végtelenségig tűrni kell.

Majdnem minden alkalommal, ha valami elromlik, nem az hibázott, aki felveszi a telefont, mégis rajta csattan az ostor. Elszállt az internet, vagy egy megrendelt holmi nem érkezett meg, az emberek pedig mérgesek, persze jogosan. De hiába a csúnya szavak és szidások (mert ilyen sok van) vagy fenyegetőzések (néha elég durvák), igazából többnyire a diákmunkás, aki felveszi a telefont és továbbítja a problémát, nem tud mást tenni. Mert nincs a hatáskörében, és ez akkor sem fog megváltozni, ha kiabálnak vele.

Ellenben sokszor az egész napja odavan ettől, és néhány hónapnyi hidegzuhany után már a legnyugodtabb személy is a kiborulás szélére kerül. Mondom ezt úgy, hogy többnyire nehéz kihozni a sodromból, igyekszem mindenkivel kedves lenni a végtelenségig; de az első év végére már olyannyira sikerült felhúznom magam az apróságokon, hogy öregedhettem vagy 5 évet, az biztos!

Ez nem lehet igaz, kirúgtak a munkahelyemről! – De volt hozzá joguk?

B.Ü.R.O.K.R.Á.C.I.A. – amikor az empátia csődöt mond, pedig nem kéne

Legendásan rossz a helyzet az ügyfélszolgálatosok és az ügyfelek között. Ma Magyarországon a bürokrácia majdnemhogy szitokszó, ha hivatalos ügyet kell intézni. Sokaknak a fejfájással egyenlő. Pedig lehetne másképp is, de hogyan oldjuk fel a konfliktusokat?

A cikket ITT olvashatjátok tovább.

Bár sokoldalú a munka, ugyanis azt gondolnánk, nincs két ugyanolyan telefonhívás, valójában van. Persze attól függően, milyen cégnél dolgoztok, úgy változik a hívások mivolta; de nagyon sokszor találkoztam én is ugyanolyan problémákkal, amikre ugyanazokat a válaszokat tudtam adni. Akár rögzíthettem volna őket, és gombnyomásra váltogathattam volna köztük, és ez bizony hosszú távon nagyon unalmassá válik.

Amikor 12 órán keresztül a telefonokra válaszolunk, estére már frászt kapunk a csörgéstől is. Egész napos beszélgetés arctalan emberekkel, így amikor egy barátom megkérdezte, meló után nincs-e kedvem telózni egyet… Az arcom valahogy így nézhetett ki:

Objektum doboz

Azért ne feledkezzünk el az előnyökről sem!

De mindezek ellenére azért pozitív oldalai is vannak ennek a munkának. Ott vannak azok a kedves telefonálók, akik udvariasan és barátságosan érdeklődnek akkor is, amikor érthető lenne, hogy mérgesek.

Akik megköszönik a segítséget, és nem úgy beszélnek a másikkal, mintha érzelmi bokszzsákok lennének.

Akik esetleg megemlítik, hogy milyen kedves az ügyfélszolgálati munkatárs; mert talán nem is sejti egy kívülálló, de sokszor ennyi is elég ahhoz, hogy szebben teljen a nap.

Az állandó beszélgetések és a panaszok kezelése egy idő után megtérül, a kommunikációs képesség ugyanis rengeteget tud fejlődni. Ezt pedig én is megtapasztaltam! Rájöttem, hogyan lehet nyugodtnak maradni egy bonyolultabb szituációban, és hogyan kezeljem azt, ha valaki felemeli a hangját. Higgyétek el, a konfliktushelyzetekben ez nagyon értékes tudás!

Forrás:
pexels.com

Ez nem az a munka, ahol leültök a gép elé, bekapcsolják a fülhallgatót, és csöndben dolgoztok napi 8 órát. Ez a meló megkívánja, hogy hallassátok a hangotokat, és nem csak az ügyfelekkel. Mivel sokszor szükség van egy harmadik fél véleményére abban, hogy vajon mit lehetne tenni, a kollégákkal nagyon sokat kell kommunikálni a betanulási időszak után is.

Ennek köszönhetően pedig olyan erős csapat tud összekovácsolódni, ami akár azután is megmarad barátságként, hogy már rég nem dolgoztok ott. Nálam is így lett, és a mai napig szívesen találkozom azokkal, akik akkoriban a szívemhez nőttek.

Úgyhogy kérlek, legyetek kedvesek az ügyfélszolgálatosokkal, mert ők tényleg igyekeznek segíteni!

Ajánlott cikkek