Egyéb kategória

3 ok, amiért megéri néha nemet mondanotok

Ti is féltek visszautasítani másokat? Pedig attól még, hogy néha nemet mondtok, nem lesztek rosszabb emberek.

vous - 2017.04.01.
3 ok, amiért megéri néha nemet mondanotok

Nyugi, a legtöbb ember ebben a cipőben jár. Mert mi lesz, ha megbántja a másikat azzal, hogy nemet mond? Én is nagyon sokszor szembesültem ezzel, ám egy idő után kénytelen voltam rájönni, hogy bizonyos helyzetekben muszáj. És akkor szépen lassan megtanultam azt, hogy nem szabad mindent elvállalni, amire megkérnek.

Persze gyakran jól jön, ha szívességeket tesztek másoknak, például vigyáztok egy barátnőtök kutyájára vagy segítetek egy kollégának a prezentációban. Ám az is fontos, hogy észrevegyétek, amikor nemet kell mondanotok, és bátran meg is tudjátok tenni ezt.

3 dolgot érdemes átgondolnotok abban az esetben, ha képtelenek vagytok nemet mondani másoknak.

1. Szabjátok meg a határaitokat

Felesleges túlságosan leterhelni magatokat pusztán azért, mert nem akartok megbántani valakit. Ha például amúgy is el vagytok havazva, ne vállaljatok be egy pluszfeladatot csak azért, hogy a főnököt boldoggá tegyétek.

Mindig saját magatok élvezzen prioritást a többiekkel szemben.

Ez elsőre önzőnek hangozhat, de egyáltalán nem erről van szó! Mert higgyétek el, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legfontosabb az egészségetek. Ha pedig nem tudtok eleget pihenni, sokkal stresszesebbek és ingerlékenyebbek lesztek, ami a kapcsolataitokra is rossz hatással lehet. Hát nem jobb akkor már megelőzni ezt?

2. Ne foglalkozzatok másokkal

Sosem fogtok tudni mindig mindenkinek megfelelni, ezért felesleges is próbálkoznotok. Persze mindenki jó benyomást igyekszik kelteni az emberekben, de az sosem jó taktika, ha görcsösen igyekeztek elérni a tökéletességet.

És hogy miért? Úgyis lesznek emberek, akiknek nem tetszik majd, amit csináltok, akik újabb és újabb hibákat találnak bennetek. Kíméljétek meg magatokat atól, hogy energiát pazaroltok olyan dologra, amit nem tudtok befolyásolni. Arról nem is beszélve, hogy utólag meg fogjátok bánni, hogy belementetek valamibe, amire nem szívesen mondtatok igent.

Forrás:
iStock

3. A NEM a siker titka

Gondoljatok bele abba, milyen irigylésre méltó a legsikeresebb emberek élete. Azt csinálják, ami nekik tetszik, ugye? És mit szólnátok, ha azt mondanánk, ti is megtehetitek ezt? Mert ha már elengeditek a megfelelelési kényszert, lelkiismeret-furdalás nélkül fogtok majd tudni nemet mondani bizonyos helyzetekben, amikor azt érzitek helyesnek.

Persze ne higgyétek, hogy ezek az emberek így születtek! Rengeteg önismeret és hosszú évek kellenek ahhoz, hogy valaki elsajátítsa magában ezeket a tulajdonságokat.

Tehát ha legközelebb automatikusan rábólintanátok egy kérésre, gondoljátok át, mi motivál titeket abban, hogy igent mondjatok. Ha nemcsak a másik ember, hanem saját magatok miatt érzitek azt, hogy segítenetek kell, akkor hajrá! Ám ha nem ez a helyzet, ne féljetek!

És bár elsőre nem lesz egyszerű nemet mondani, később észreveszitek majd, hogy egyre könnyebbé válik. 

És végül mindenképp megéri a fáradozás, hiszen meglátjátok: sokkal boldogabbak lesztek!

Ajánlott cikkek