Egyéb kategória

Dobjátok ki vagy adjatok még egy esélyt? – Mi a helyes döntés megcsalás után?

A megcsalásról és arról, hogy mit kell tennie annak, aki áldozatául esik a megcsalásnak, elég határozott vélemények vannak. Csaljátok vissza, dobjátok ki, tűrjétek el alázattal – halljuk a legtöbbször, pedig az életet ennél tisztességesebben és korrektebben is lehet játszani.

vous - 2021.04.17.
Dobjátok ki vagy adjatok még egy esélyt? – Mi a helyes döntés megcsalás után?

A megcsalás hátterében ugyanis számtalan ok húzódhat meg, és itt nem arra gondolok, hogy túl sok vagy kevés a szex, vagy hogy elmúlt a szerelem. Persze, ahányan vagyunk, annyiféleképpen gondolkozunk erről a témáról is, sőt, ha tíz- tizenöt évente kellene válaszolnunk arra, mit gondolunk a megcsalás utáni döntésekről, akkor is mást mondanánk. Az élet már csak ilyen.

szerelem párkapcsolat

Milyen egy párterápia?

Panni és Dani túlesett egy majdnem szakításon. Történetük akár szakítással is végződhetne, de nem, ők eldöntötték, hogy megpróbálják összerakni darabokra tört világukat. 

Itt nyomon követhetitek a történetüket!

Valamikor én is azt mondtam, hogy a megcsalás lezárást követel, de ma már azt gondolom, attól függ. Egy kapcsolat ugyanis – jó esetben – két ember közös munkájának köszönhetően működik jól. Ha valami kibillen vagy hiányzik, annak sok oka lehet. Én biztosan megvizsgálnám ezeket az okokat, mielőtt döntenék. És még így is sokan sokféle döntésre jutottak.

Van, aki a gyerek miatt dönt úgy, ahogy:

„Mi együtt maradtunk a gyerek miatt. Arra gondoltam, hogy a gyereknek szüksége van családra, így inkább lenyeltem, hogy a férjem megcsalt. Nem éreztem magam ettől boldognak, de azóta is együtt vagyunk” – Petra, 48

Aztán van, aki úgy nő fel, hogy olyan leckét hoz magával, miszerint egy esély van, nem több:

„Én nem adtam esélyt az exemnek, annak a híve voltam, hogy aki egyszer megcsal, az meg fog másodszor is. Ma már – megcsalóként – kicsit másképp látom ezt. Bonyolultabb ez annál, mint hogy nem bírok a saját véremmel, és ezért félrelépek” – Kata, 35

Forrás:
iStock

Vannak, akik adnak esélyt, de a megcsalás újra megtörténik, és vannak, akik kőkemény munkát fektetnek abba, hogy új lappal indítsanak:

„Nagyon nehezen mentem bele abba, hogy megpróbáljuk megmenteni a kapcsolatunkat, de utólag azt mondom, megérte. A párterápia kemény önismereti munka volt mindkettőnknek, de új szintre emelkedett a kapcsolatunk általa” – Liza, 43

Én abszolút megoldáspárti vagyok, persze, vannak esetek, amikor egyértelmű, hogy nem érdemel még egy esélyt a másik. Bizonyos esetekben – például csak a gyerek miatt – soha nem maradnék benne egy rosszul működő párkapcsolatban. Mégis mikor éri meg megmenteni a süllyedőnek tűnő hajót, ahelyett, hogy leugornánk róla? Vecsernyés Anna viselkedéselemző ezt lényegre törően elmagyarázta nekem:

A megcsalás egy olyan krízis a pár, az egyén életében, amely kezelésére nincsenek meg az eszközeik, illetve az identitást és az értékeket súlyosan fenyegeti. A krízis azonban egyben mindig lehetőséget is rejt magában egy új, jobb élet kialakítására. Ami a krízis előtt volt, az az élet, kapcsolat véget ér, magunk mögött kell hagynunk, azonban kialakítható egy új kapcsolat – akár ugyanazzal a partnerrel is.

Nagyon sok mindentől függ, hogy a pár tud-e megerősödve továbblépni, építkezni a megcsalást követően, tudnak-e egy közös történetet 'megírni' a kapcsolatukban bekövetkező törésről.

Akkor lehetséges érdemben továbblépni, ha a megcsalt fél képes befogadni azt, hogy a hűtlenség nagy valószínűséggel nem az ő személyéről szól, nem ellene követték el, hanem egészen bonyolult szükségletek, dinamikák állnak a hátterében.

Ha a pár tagjai számára egyébként hasonló értékek fontosak (pl. intimitás, közös kapcsolat, őszinteség stb.), akkor ezekre támaszkodva érdemes lehet elindulni a rögös úton együtt. Kemény önismereti munkáról van szó, és ha úgy dönt a pár, hogy ismét elkezdik 'írni' közös történetüket, akkor érdemes pszichológus segítségét kérni. Bármilyen döntés szülessen is, ajánlom Esther Perel írásait, beszédeit a témában, az ő gondolatai is sokat segíthetnek a feldolgozásban.”

szakértő pszichológus

Vecsernyés Anna

  • viselkedéselemző
Ajánlott cikkek