Cookta  Gasztrodiktátorok: híres nők, akik divatot diktálnak a konyhában Martha Stewart

Gasztrodiktátorok: híres nők, akik divatot diktálnak a konyhában

Az úgynevezett csúcséttermekben, a gasztronómia különféle fellegváraiban szinte mindig a férfiaké a főszerep, míg az otthoni konyhát tradicionálisan a nők viszik. Furcsa ellentmondás és kettősség – vagy mégsem?

A nagy szakácslegendák mindig is férfiak voltak, ők számítottak igazi gasztronómiai kreatívoknak, diktátoroknak, útmutatóknak – nevezzük bárhogy is. Mindeközben a család ellátása, a házias konyha az anyák, nagyanyák, vagyis a nők feladata volt, és így van ez többnyire ma is.

Most akkor ki főz jobban, ki a kreatívabb a konyhában?

Valószínűleg nem ez itt a fő kérdés: nő és férfi is lehet ugyanolyan kreatív, főzhet ugyanolyan ízletesen, sokoldalúan, de más terep a családi tűzhely és egy sokfős étterem.

szakács

Ismerjétek meg a világ legdögösebb séfjét, aki félmeztelenül főz

Fél bögre liszt, két kávéskanál cukor és nagyon kevés ruha – ettől lesz olyan különleges a 27 éves perui séf műsora, akit hivatalosan is a világ legdögösebb szakácsának választottak meg.

A srác ugyanis a konyhában sosem szégyellős, és szinte teljesen meztelenül főzőcskézik a kamerák előtt!

Egy profi szakácsnak helyt kell állnia fizikailag is, nem 4-6-8 főre főznek, hanem hatalmas edényekben irdatlan adagokat, ráadásul korábban szabad tűznél vagy megrakott kemence mellett, ami már ettől is fizikai kihívás, „emberes” feladat. 

A házias, klasszikus, rusztikus vonalon viszont a nők kreativitásának és nagyszerű főzőtudományának köszönhetjük a legfinomabb kelt tésztákat, a legpraktikusabb, legkiadósabb fogásokat, amelyek nevekhez nem kapcsolódnak sajnos, de szép lassan finomodtak és alakultak, és tökéletesen integrálódtak a házias, regionális konyhába.

Martha Stewart
Martha Stewart
Forrás:
Depositphotos

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!