Ágytakaró monogram quilt Varrómamik Love Colors Rencék Kovács Julianna interjú

„Erőt és izmot próbáló teljesítmény egy ilyen ágytakaró elkészítése”

A Facebook alaposan megváltoztatta az olvasási szokásaimat. Egyre több csoportban vagyok tag, egyre több izgalmas híroldalt olvasok itt, és bevallom, csak ritkán áll meg a szemem egy-egy poszton hosszasabb ideig. A napokban viszont teljesen beleszerettem néhány fotóba, amelyek egy hófehér ágytakaróról készültek. A posztot olvasva az állam is leesett, ezért megkerestem az alkotót, hogy meséljen egy kicsit a munkájától.

Ha nem vagytok a Varrómamik Facebook-csoport tagjai, akkor nem is sejtitek, milyen elképesztő kreatív nők (és férfiak) ügyködnek körülöttetek. Nem vagyok az a túllájkolós, megosztós, lelkesedős fajta, de a következő takaróba teljesen beleszerettem. Nemcsak a szépségébe, hanem abba a rengeteg munkába is, ami mögötte áll.

A takaró

  • háztartási varrógépen készült,
  • 2 héten keresztül,
  • a tűzést/varrást 2 napos rajzolás előzte meg (illanótollal),
  • 280 centis szatén anyag kellett hozzá (ez annyira ment össze a tűzés miatt, hogy a végleges mérete 265 x 265 centi lett).

A végeredményt látva elképzelem, hogy az egész olyan, mint egy vékony, puha bárányfelhő, amely alatt feküdve a szellő simogatja a hajatokat. Megkerestem néhány kérdéssel magát az alkotót is. Julianna lakástextilek, párnák, ágytakarók, hangulattextíliák készítésével foglalkozik. Rendszeresen kerülnek ki a kezei közül szebbnél szebb díszek, dekorációk, kézműves textilek. Minden, ami ahhoz kell, hogy jobban érezzük magunkat a lakásunkban.

Rencék Kovács Julianna

Névjegy

Név: Rencék Kovács Julianna

Foglalkozás:Love Colors textilműhely tervezője, alapítója, szellemi anyja

„Van egy kis varróstúdióm Felvidéken, napi 8 órában a Love Colorban tevékenykedem.”

Hány éve varrsz? „Körülbelül 10 éves korom óta aktívan, azaz lassan 24 éve.”

Mi volt a legemlékezetesebb munkád? „Egy különleges amerikai házaspárnak készítettem monogram quiltet, amelyre a családtagok neveit is rátűztem.”

Mi a monogram quilt, és milyen fajtái vannak?

Monogram quiltet többféle technikával tudunk készíteni. Lehet kézi vagy gépi applikációval is monogramot megjeleníteni, de akár szabadkézi tűzéssel is. Én egy úgynevezett wholecloth quiltet készítettem, ami magyarra fordítva annyit jelent: egész anyagos. Tehát egy egész anyagfelület van steppelve, és a mintát a tűzéssel visszük fel.

Mivel nem mintás vagy szabott az agyagunk, ezért szépen kiemelkedik a tűzés – akár a középen elhelyezkedő monogram is.

Hogyan álmodtad meg a mintát?

A téma adott volt. Egy kedves ismerősöm kért fel: családi ereklyét szeretett volna az ágyára. A házaspár monogramja került a takaró közepére. Mivel egy nagyon pontosan kimért, szimmetrikus mintáról van szó,

rendkívül oda kellett figyelnem minden egyes centiméterre.

A fejemben megszületett a kép, amit először papírra rajzoltam. A részleteket szabad kézzel megrajzoltam, majd az anyag alá helyezve átskicceltem mind a négy oldalra. A rácsos résznél vonalzóval húztam meg a vonalakat. Itt pontosan illeszkedniük kellett a sávoknak, mert ha nem jön ki a lépés, nagyon meglátszik, és az nem szép.

Forrás:
Rencék Kovács Julianna

Korábban csináltál már ilyen nagy munkát?

Nagy méretű munkákat készítettem már, de hasonló jellegű wholecloth monogram quiltet csak kettőt.

Hányszor kellett visszabontani, hányszor akartad abbahagyni?

Egyszer egy tenyérnyi helyen vissza kellett bontanom, de nem volt vészes. Abbahagyni nem akartam,

de párszor félre kellett tennem, mert nagyon erőt és izmot próbáló teljesítmény egy ilyen ágytakaró elkészítése.

Hogyan és kitől tanultál varrni?

Az alapokat nagymamámtól tanultam még gyerekkoromban, aztán a gimnázium után az egyetemet textil szakon végeztem Csehországban Liberecben.

Forrás:
Rencék Kovács Julianna

Miket varrsz általában?

A fő profilom a quiltek készítése, de a Love Colors műhelyben más felnőtt- és gyermekkiegészítőket is készítünk a segédeimmel együtt. Vállaljuk teljes gyermekszobák feltextilezését is, baldachinokat, ágytakarókat, párnákat, de dizájnerjátékokat is készítünk.

Három tanács azoknak, akik a takaród láttán szeretnének megtanulni varrni?

Kitartás, szakmai képzettség és tehetség. Szerintem ezek nélkül nem megy ilyen szinten.

égősor dekor tippek

Még több lakásdekor