Egyéb kategória

Megdöbbentő: szinte SOHA nem látja állatorvos a hazai cicák felét

Ti is imádjátok a cicákat? Talán nektek is van egy saját? Akkor legyetek igazi szupergazdik, és vigyétek el őt rendszeresen állatorvoshoz, különben nemcsak neki, hanem saját magatoknak is árthattok...

vous - 2017.04.06.
Megdöbbentő: szinte SOHA nem látja állatorvos a hazai cicák felét

Az MSD Animal Health állatgyógyászati vállalat megbízásából készített friss tanulmányból megdöbbentő eredmények derültek ki: a macskák 43%-át soha vagy két évnél ritkábban látja állatorvos.

Az orvost nem látogatók 85%-a többnyire azzal az indokkal nem jár a macskájával ellenőrzésre, hogy az állat nem tűnik betegnek, baj esetén pedig úgyis elviszi, 11%-uk pedig anyagi okokra hivatkozik. A felmérésből kiderül az is, hogy a macskatartók közül jóval kevesebben gondoskodnak kedvenceik rendszeres állatorvosi ellenőrzéséről a kutyatulajdonosokhoz képest, akik már nagyobb mértékben ismerték fel az állatorvosi vizsgálatok fontosságát.

macska

Miért imádjuk ennyire a macskás videókat? A tudomány válaszol!

Nem túlzás azt állítani, ha látunk bármilyen vicces videót az interneten, azok 90%-a macskáról készült. Lényegtelen, hogy ez már a századik ilyen felvétel, amit látunk, de még mindig jót kacarászunk rajta. A kérdés már csak az, hogy miért imádja a cicákat ennyire a net népe.

A teljes cikket ITT elolvashatjátok.

Az állatorvosi látogatások hanyagolása a falvakban a legjellemzőbb, ahol a cicákat többnyire (73%) praktikumból tartják, haszonállatként tekintenek rájuk. Állatorvoshoz rendszeresen, legalább évente egyszer a Pest megyében, a középső régióban és az északnyugaton élők járnak, főleg azok a gazdik, akik a macskájukhoz érzelmileg kötődnek (27%), családtagként tekintenek rá. 

Mindössze a válaszadók 43%-a viszi el évente macskáját állatorvoshoz, elsősorban a kötelező oltások, illetve a külső és belső élősködők elleni védelem, kisebb arányban pedig az ivartalanítás, illetve általános állapotfelmérés érdekében.

Forrás:
Hámori Zsófia

A kutatás arra is rávilágít, hogy a bolhák és kullancsok ellen csak a tulajdonosok alig több mint 40%-a védi a macskáját. 56%-uk azonban egyáltalán nem, vagy csak utólag, a fertőzés bekövetkezte után gondoskodik a paraziták elleni védelemről. Ez azonban azért is fontos lenne, hiszen a kullancsok és bolhák az emberekre veszélyes betegségeket is terjeszthetnek.

Az éves védőoltási program követése, a rendszeres féregtelenítés, valamint a külső élősködők elleni megfelelő, korszerű készítmények alkalmazása azonban alapvető fontosságú mind a macska, mind az állattal érintkező emberek egészsége szempontjából.

Ajánlott cikkek