Konyha takarítás

Zölden, természetesen: a leghatékonyabb konyhai takarítási tippek

A konyha az otthonunk lelke, itt töltjük a legtöbb időt, itt kosztolunk – és itt koszolunk is a legtöbbet. A főzés és a sütés, de még a kenyérszeletelés vagy a zöldségpucolás is maszatolással és morzsálással jár, és ha nem akarunk katasztrofikus állapotokat, akkor érdemes néhány hatékony trükköt bevetni.

A tapasztalat szerint érdemes minél gyorsabban elöblíteni a munka folyamán használt konyhai eszközöket, így sok időt, kemikáliát és vizet is spórolhatunk. Ha mondjuk a csirkemáj felaprításához használt vágódeszkát csak félretoljuk, és majd csak a vacsora után mossuk el, nos, addigra rászáradnak a kis cafatok, és percekig súrolhatjuk forró víz alatt, míg tökéletesen tiszta lesz.

Ellenben ha azonnal leöblítjük, és egy szivaccsal kicsit áttöröljük, már mehet is a szárítóra, fél perc sem kellett hozzá.

Ha odafigyelünk, és mindig elpakolunk, letörlünk, felsöprünk, akkor is maradnak olyan szegletek, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, már ami a takarításukat illeti. Míg a tűzhely tetejét gyakran letöröljük, mert ugye szem előtt van, a sütőt és a mikrót leginkább csak használjuk. Persze ezeket nem is kell minden alkalommal kitakarítani, időnként viszont nem árt.

Tippek a gyors, hatékony és környezetkímélő takarításhoz – és hogy ne szakadjon rátok minden a hétvégén! Mojzes Nóra

Kihívás: így varázsoljátok ragyogóvá a szobátokat 60 perc alatt!

A takarításra sokan egy teljes napot szánnak a heti beosztásukban, pedig erre nincs feltétlenül szükség. Persze nem szeretnék senkit átreformálni, csupán útmutatást nyújtani egy gyors szobatakarításhoz. Ugyanis azt állítom, hogy mindössze 60 perc elég a háló rendbetételére. Ki tudja, lehet, valamikor a VOUS-lányokat is kihívom egy próbára.

ITT részt vehettek a kihívásban.

Mikró tisztítása

Végy egy citromot, vág félbe, tedd egy műanyag tálba, önts rá vizet, majd tedd be a mikróba, és magas fokozaton kapcsold be 5 percre. Kioldódik a citrom sava, ami a víz gőzével fellazítja a szennyeződést, amit ezután egy száraz ronggyal le lehet törölni, ha pedig nagyon makacs foltok is lennének, akkor a meleg – vigyázat, ne legyen túl forró! – citromos vízbe mártott ronggyal le lehet könnyedén szedni.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos