Egyéb kategória

Megvan, kinek és mikor szállították ki az első pizzát!

Kétségtelen, hogy a pizza házhoz szállítása a világ egyik legjobb találmánya. Gondoljatok csak bele, ha hirtelen rátok tör a pizza utáni vágy (ez nálam elég gyakran előfordul), akkor csak annyi a dolgotok, hogy bepötyögtök egy telefonszámot, és a forró pizza perceken belül megérkezik hozzátok. Zseniális! 

vous - 2017.04.10.
Megvan, kinek és mikor szállították ki az első pizzát!

De mikor szállítottak ki pizzát először? Vajon kinek a fejéből pattant ki ez az ötlet? Képzeljétek, a pizza házhoz szállításának története egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza!

Kezdjük az egészet magánál a pizzánál. Tudtátok, hogy kezdetben a szegények eledele volt? Az 1800-as évek közepén a munkásosztály körében vált népszerűvé, hiszen gyorsan elkészült és laktató volt. A felsőbb osztályok ezt „undorító” éteknek találták – írja a Hello Giggles.

pizza étel

„Ha tehetném, mindennap pizzát ennék!” – Óda a szénhidráthoz

Ó, pizza! Ahogy megérzem a számban roppanós tésztád, a fűszeres paradicsomszószod és a nyúlós sajtod elegyét, az számomra kész mámor. Ha a számhoz emellek, az számomra olyan, mint egy randevú. Csak te és én. Egybeolvadva. Ha tehetném, mindennap veled kelnék és feküdnék. Kimondom kerek perec, szeretlek!

A teljes cikket ITT elolvashatjátok.

A legenda szerint azonban 1889-ben Margherita, Olaszország királynéja elátogatott Nápolyba. Mivel már belefáradt a „divatos” ételekbe, olyan vacsorát szeretett volna, amilyet a közemberek fogyasztanak. Raffaele Esposito séfet így azzal keresték fel, hogy készítsen sajtos pizzát a királynénak. Miután ő és felesége megkapták a „rendelést”, fehér mozzarellát, zöld bazsalikomot és piros paradicsomot tettek a pizzatésztára, hogy az olasz zászlót ábrázolják vele, és levegyék a lábáról a királynét.

Mikor elkészült vele, elvitte a pizzát a királynénak – tehát gyakorlatilag házhoz szállította neki. Miután Margherita megkóstolta a pizzát, állítólag azt mondta, ez az egyik legjobb étel, amit valaha kóstolt.

Objektum doboz

A paradicsomos-bazsalikomos-sajtos pizzát a séf a királyné tiszteletére margherita pizzának nevezte el, és azóta is így él a köztudatban. Esposito étterme, a Pizzeria Brandi állítólag Nápolyban még ma is üzemel. Ha arra jártok, ne hagyjátok ki!

Ajánlott cikkek