Egyéb kategória

Egy kocsi árát költjük a menzeszünkre – ezért nem szeretünk menstruálni!

Minden nő másképp éli meg a menstruációt. Van, akit jobban zavar, és van, akit kevésbé. A nemrégiben napvilágot látott kutatások alapján a megkérdezett nők közel 60%-a mondta, hogy jobban szeretné, ha évi 13 alkalomnál ritkábban menstruálna. Érthető, nem?

vous - 2017.04.11.
Egy kocsi árát költjük a menzeszünkre – ezért nem szeretünk menstruálni!

Egy átlagos nőnek az élete során megközelítőleg 450 alkalommal van ciklusa, ami azt jelenti, hogy csaknem 40 éven keresztül kell elviselnie az ezzel járó, gyakran zavaró tüneteket. Mindemellett egy jó állapotú 8-10 éves használt autó árát költik el arra, hogy enyhítsenek a ciklusukkal járó kellemetlenségeken. De kezdjük az elején! 

Mi is a menstruáció valójában?

A petefészkekben és a méhben minden hónapban ciklikus változások történnek, előkészítve egy esetleges terhességet. A méh nyálkahártyája minden ciklus elején vékony, majd a hónap során megvastagodik, és ha nem történik meg a megtermékenyítés, a megvastagodott nyálkahártya vérzés kíséretében leválik. Ez a menstruáció.

A menstruáció a társadalom számára sajnos még mindig tabutéma. A nők többsége nem szívesen beszél az ilyenkor jelentkező problémáiról, pedig átlagosan élete során 4 évet tölt el menstruációval. Napvilágot látott néhány hiánypótló kutatás, amik segítségével végre teljesebb képet kaphatunk a nők menstruációval kapcsolatos vágyairól.

hajléktalan

„Nemcsak szörnyű, de undorító is” – ilyen hajléktalanként menstruálni

Bizonyára ti is gondolkoztatok már azon, hogy az utcán élő emberek hogyan oldják meg a mindennapi higiéniát. Nos, sajnos nehézkesen. Ez pedig egy hajléktalan nőre hatványozottan igaz. 

A cikk ITT folytatódik.

Legtöbben meglennének menstruáció nélkül

Most biztosan hevesen bólogattok. Egy 2016-os nemzetközi tanulmány alapján a megkérdezett nők közel 60%-a mondta, hogy jobban szeretné, ha évi 13 alkalomnál ritkábban menstruálna. Közülük 48% sohasem, harmaduk évi 3 alkalommal, 8%-uk 6 havonta és 9%-uk évente egyszer szeretne menstruálni.

Egy szintén 2016-ban megjelent közlemény szerint a magyar nők is hasonlóan éreznek. Egy közel 600, felsőoktatási intézményben tanuló nő 15 perces kérdőíves felmérése szerint a válaszadók csupán negyede szeretne minden hónapban menstruálni, harmaduk a 3 havonkénti menstruációt tartaná ideálisnak, 24%-uk pedig soha nem szeretne menstruálni.

Hasonlóan a nemzetközi adatokhoz, akár 40%-uk alkalmazna valamilyen alacsony hormontartalmú fogamzásgátló készítményt, amely megszüntetné vagy ritkábbá tenné a menstruációs periódusokat. 

Rachel Snow, az UNFPA (United Nations Populations Found) vezető kutatójának kutatásából kiderül, hogy

a menstruációhoz kapcsolódóan a nők többször említenek negatív, mint pozitív élményeket.

Forrás:
zavaramenstruaciom.hu

Hormonális fogamzásgátló a tünetek enyhítésére?

Ma már a hormonális fogamzásgátlók nyújtják a legelterjedtebb megoldást a menstruációval járó kellemetlen tünetek enyhítésére. A csaknem 3000 nő bevonásával végzett ISY (Inconvenience Due to Women’s Monthly Bleeding) vizsgálat szerint azok között, akik nem csak a terhességmegelőzés miatt szednek valamilyen hormonális készítményt, 32 százalék a menstruáció előtti fájdalmakat említette, 34 százalék az alhasi fájdalmakat, és 42 százalék a kiszámíthatatlan menstruációt mint okot, amiért fogamzásgátlót szed. 

Bár a vizsgálat adatai szerint a menstruációs periódus jelentősen rövidebb és kevesebb vérzéssel jár, valamint jelentősen kevesebb panaszt okoz a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknél, mégis ezen nők több mint felénél jelentkezik az alhasi fájdalom, vizesedés, hangulatingadozás és ingerlékenység.

Nők milliói hiszik azt, hogy menstruálnak

Fogamzásgátló tablettákat használó nők esetében a tablettaszedés szünetében megjövő vérzés nem menstruáció, hanem mesterségesen előidézett vérzés (megvonásos vérzés), mely a tablettaszünetben a kívülről bevitt hormonok hirtelen megvonására jön létre.

Hormonális fogamzásgátló tabletták szedése mellett nem lenne szükséges havonta menstruálni!

menstruáció

Három dolog, amit ne tegyetek menstruáció alatt 

A menstruáció nem minden nő számára ugyanolyan. Vannak, akiknek nagyon megterhelő ez az időszak, van, aki könnyebben vészeli át azt a pár napot.

De nem árt tudni, mi az, amit semiképpen ne csináljatok a menstruáció alatt. 

Logikus kérdés, hogy akkor miért úgy alkották meg a tablettákat, hogy a nőknek „havivérzése” legyen.

Ennek oka elsősorban a vallási és társadalmi elvárásoknak való megfelelés volt. A havi menstruációhoz különböző hitek és érzések fűződnek.

Ezek lehetnek személyes szempontok: mint például, hogy a vérzés havi gyakorisággal biztosítja a nőket, hogy nem estek teherbe, illetve még idejében fény derülhet a terhességre.  Társadalmi elvárások: mint a „természetesség és belülről fakadó nőiesség” elvárása; vagy olyan mítoszok, mint a szervezet menstruáció során történő megtisztulása: a „rossz vér” és nedvek távoznak a szervezetből.

Mennyibe kerül ez a nőknek?

Egy átlagos nő élete során megközelítőleg 450 alkalommal menstruál. A ciklus kezdete 8–15, a vége 45–55 éves korra tehető, ami így elérheti a 40 évet is. Összeszámoltátok már, hogy életetek során mennyit költötök a menstruációira?

  • tampon – 202 500 forint
  • intimbetét – 108 000 forint
  • görcsoldó – 40 800 forint
  • édesség – 480 000 forint
  • bugyi – 240 000 forint

Az így kapott 1 071 300 forint bizony nem kis összeg, ez egy jó állapotú 8-10 éves használt autó ára, amit elköltenek a nők az évtizedek alatt.

Ajánlott cikkek