Egyéb kategória

A tudományos ok, amiért egyesek éjszakai baglyok, míg mások reggeli pacsirták

Van, aki hajnali 3-kor még vígan mászkál a lakásban, ébredéskor pedig csak úgy vánszorog, és van, aki tízkor már az igazak álmát alussza, de reggel 6-kor csak úgy kipattan az ágyból. Arra, hogy ti miért az éjszakai baglyok vagy a reggeli pacsirták táborát erősítitek, valójában tudományos magyarázat is létezik.

vous - 2017.04.14.
A tudományos ok, amiért egyesek éjszakai baglyok, míg mások reggeli pacsirták

Rengeteg helyen olvasni, hogy igenis megéri korán kelni. Mert rengeteg előnye van, produktívabbak lesztek, és kevésbé kimerültek… De ugyanakkor van, aki hiába szeretne hatkor kipattanni az ágyból, nem tud. Nem tud, mert igazi éjszakai bagoly, aki hiába fekszik le este tízkor, éjfélig, fél egyig akkor sem fog elaludni.

ejjelibagoly-2

Ez történik, ha egy bagoly és egy pacsirta osztozik a hálószobán

Az éjszaka királynői vagytok? Vagy a másik típusba tartoztok, akik szeretnek már jó korán az ágyban feküdni, és az első napsugarakkal együtt kelni? Utánajártam, milyen előnyei és hátrányai vannak mindkét típusnak, valamint arra is fény derül, hogy milyen lehet egy kapcsolat egy éjjeli bagoly és egy hajnali pacsirta között.

A cikket ITT olvashatjátok el.

És erről senki sem tehet, ugyanis a válasz, hogy egyesek miért így vannak összerakva, egyszerű: mert mindenkinek saját belső órája van. Ez határozza meg, mikor vagytok éberek és mikor álmosak, és ez jelenti azt, hogy egyszerűen nem lehetünk mindannyian reggeli pacsirták. Ezt nevezik cirkadián ritmusnak is, és valójában, ha megmérik a testhőmérsékleteteket és bizonyos hormonokat, meg lehet állapítani, hogy inkább este vagy reggel vagytok éberebbek – írja az Insider.

Ráadásul a belső óránk nem egyezik meg a 24 órás napi beosztással. Van, akinek hosszabb, és van, akinek rövidebb: utóbbiakra jellemző, hogy korán tudnak felkelni, míg előbbiek inkább későn alszanak el. Persze ez életünk során változik is; a leginkább a 20-as éveink körül vagyunk fenn a legtovább éjszaka, ilyenkor a belső óránk hosszabb, mert ebben az életszakaszban vagyunk a legenergikusabbak. Épp ezért vélik úgy, hogy akik fizikailag erősebbek, általában későn fekszenek le aludni.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek