Egyéb kategória

Bénának érzitek magatokat tojásfestés közben? Nem biztos, hogy veletek van baj

Ha húsvét, akkor tojásfestés. Ha tojásfestés, akkor bosszankodás. A neten keringő „pofonegyszerű” ötletek ugyanis nem mindig sikerülnek úgy, ahogy kéne – ilyenkor pedig az ember könnyen érzi magát lúzernek. De vajon tényleg velünk lenne a baj? Úgy döntöttem, kipróbálok három, egyszerűnek hitt tojásdekorálási módszert, hogy megnézzem, tényleg olyan könnyű-e őket elkészíteni, mint ahogy azt a kreatív arcok a neten hirdetik...

vous - 2017.04.15.
Bénának érzitek magatokat tojásfestés közben? Nem biztos, hogy veletek van baj

Ügyeletes DIY-szakértőnk, Mojzes Nóri percek alatt dob össze bármit. Egy unikornis- vagy épp Frida Kahlo-tojást konkrétan öt perc alatt készít el játszi könnyedséggel, és közben még mosolyog is. Ott voltam, láttam, tanúsíthatom. Ő viszont a szerencsés kivételek egyike: isteni kézügyessége és fantáziája van – ezt viszont nem mondhatja el magáról mindenki.

Higgyétek el, én sem!

Hogy mi a helyzet azokkal, akiknek az alkotás nincs a kisujjukban? Nos, én képviseltem őket ebben a kísérletben, amikor is megnéztem, tényleg olyan könnyű-e elkészíteni a „legegyszerűbb” húsvéti tojásokat, mint ahogy azt hirdetik.

Alapanyagok

Mojzi segítségével kiválasztottunk a neten egy festékekkel összefröcskölt tojást, és egy alkoholos filccel díszítettet. Én pedig – hogy sikerélményem is legyen – rákerestem a világ legegyszerűbb dekortippjeire, és egy szemes tojásra bukkantam.

A tojásfestő starter pakkunk tehát a következőket tartalmazta:

  • hagyományos és fehér tyúktojást
  • fehér és színes hobbifestékeket
  • ecseteket és fogkefét
  • alkoholos filcet
  • öntapadós szemeket 

Forrás:
Hámori Zsófia

Fröcskölt tojások

Végy egy tojást, fújd ki, fesd le fehérre, majd fröcsköld össze színes festékekkel, és kész is! Ez volt a neten található instrukció.

A tojást lemostam, egy szög segítségével lyukat ütöttem a két végére, majd percek kemény munkája árán kifújtam.

A fehérre festésig minden oké volt, igaz, a festék nem fedett olyan jól, mint ahogy azt az ember gondolná… Három rétegben kellett felkennem, közben pedig egy hajszárítóval kellett rásegítenem a száradásra…

Forrás:
Hámori Zsófia

Aztán elszabadult a pokol. Ugyanis a színes festékek közül – amiket fogkefe segítségével akartam ráfröccsenteni a tojásra – egyedül a barackszínű volt olyan állagú, hogy alkalmas legyen a feladatára – de alig látszott a fehér felületen. A többi szín teljes erejével kapaszkodott a fogkefe sörtéihez, és egyáltalán nem akart fröcskölődni. Akkor kitaláltam, hogy az ecset segítségével csepegtetem le őket. Le is csepegtek, majd komótosan megálltak a tojás tetején, dundi pöttyök formájában…

Bárhogy mozgattam a tojást, a festék az istennek sem akarta a neten látott gusztusos festékfoltok alakját felvenni…

Forrás:
Hámori Zsófia

Ez volt az a pont, ahol egyetlen lehetséges megoldás maradt csak számomra: az eredeti koncepció elengedése. A másik két színnel inkább csak lemázoltam a tojás felét, majd egy kis csillámporral igyekeztem menteni a menthetőt.

Pepecselős munka volt, és a végeredménnyel sem voltam elégedett…

Forrás:
Hámori Zsófia

Alkoholos filccel rajzolt tojások

Végy egy tojást, fújd ki, fesd le fehérre, majd rajzolj rá egyszerű mintákat alkoholos filccel.

Ennyi volt az instrukció, és hála az égnek, kevesebb hibalehetőség rejlett benne, mint az előző kihívásban. Mondjuk úgy, ez 90%-ban teljesíthető – de a végrehajtás utolsó 10%-a már okozott gondokat. Hogy mire gondolok?

Már javában dekoráltam az alkoholos filccel, amikor az utolsó vonásoknál elkezdtem észrevenni, hogy a filcnek nem tesz túl jót a festék.

Hiába száradt meg a fehér réteg teljesen, a filcre bizony átragadt a festék, ettől pedig egyre kevésbé fogott a filc…

Forrás:
Hámori Zsófia

A dolog a valóságban tehát úgy néz ki, hogy mire a tojás végére érnétek, fekete csíkok helyett inkább szürkék lesznek, néhol pedig a fehér festés is levált a tojásról a kezem hőjétől. Ez azért lehet baj, mert…

ez az egyszerű dekor akkor néz ki jól, ha egy kosárnyi tojást díszítetek vele – szerintem viszont esélytelen kettőnél többet megcsinálni egyetlen filccel.

Forrás:
Hámori Zsófia

A kedves tojások

Végy egy tojást, ragassz rá két szemet. Ennyi volt az instrukció, és ennyi volt a megvalósítása is.

Bár ez nem egy klasszikus húsvéti dekor, de ha valakinek kistestvére vagy gyereke van, teljesen jó megoldás lehet.

Az elkészítés nagyjából egy percet vett igénybe – igaz, ehhez már eleve fehér tyúktojást használtam, így nem kellett festeni. És mivel nem kellett festeni, feleslegesnek éreztem, hogy kifújjam. Ugyanis ha a tojást nem kezelitek festékkel, szerintem a jövőben nyugodtan felhasználhatjátok őket ételekhez, így kár lenne pazarolni.

Forrás:
Hámori Zsófia

Bár ez a verzió nem a kézművesszakma csúcsa, fotósunk, Zsófi teljesen el volt tőlük ragadtatva, és azt mondta:

Na jóóóó, ezeket én is meg fogom csinálni, mert olyan cukik!

Forrás:
Hámori Zsófia

Így fessetek (vagy ne fessetek) tojást húsvétra!

Hogy mire jutottam? Arra, amit eddig is sejtettünk: néhány ötlet csak azoknak pofonegyszerű, akik már otthonosan mozognak az alkotás terepén. Ennek ellenére ne rettentsen el titeket a dolog, a tojásfestés szórakoztató is lehet – főleg, ha többen csináljátok, és kötelezettség helyett kikapcsolódásként élitek meg. Ráadásul téved, aki azt hiszi, a kézügyesség a legfontosabb az alkotás során: sokkal fontosabb a rugalmasság, ugyanis még a legszakavatottabb emberrel is előfordulhat, hogy a dolgok nem az elvárások szerint alakulnak, ilyenkor pedig tudni kell újratervezni…

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek