Egyéb kategória

E.P.I.L.E.P.S.Z.I.A. – nem olyan ijesztő, amilyennek hangzik!

Sokan zavarba jönnek, ha epilepsziás emberrel találkoznak. Egyrészt mert keveset tudnak az epilepsziáról, másrészt maga a roham is elég ijesztően néz ki. Pedig epilepsziával is lehet teljes életet élni, és tévhit azt gondolni, hogy az epilepszia kizárólag látványos rohamokkal járhat.

vous - 2017.04.16.
E.P.I.L.E.P.S.Z.I.A. – nem olyan ijesztő, amilyennek hangzik!

De mi is az az epilepszia?

Az epilepszia egy olyan krónikus és rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések, megszakad az agyműködés megszokott sorrendben történő folyamata. Ennek következtében jelennek meg a rángások, görcsök, amelyek megjelenése attól függ, hol keletkezik az elektromos kisülés, agy agy melyik területét érinti.

Típusai

A tünetek – rohamok – a közhiedelemmel ellentétben nem mindig látványosak, néha a test egészére kiterjednek, néha csak egy-egy testrészre, máskor pedig csak izomrángás látható, vagy úgy tűnik, mintha a beteg figyelme elkalandozna. Van olyan típusa is, amikor a beteg egyszerűen csak mozdulatlanná dermed, összeesik, és hirtelen vissza is nyeri az eszméletét. Nem feltétel az eszméletvesztés sem, van, aki tudatában van annak, hogy éppen epilepsziás rohama van. Az alábbi videó jól szemlélteti a különböző típusokat.

Objektum doboz

Hogyan segíthettek epilepsziás rohamnál?

Bármilyen ijesztő is a látvány, fontos tudatosítanotok, hogy ne avatkozzatok hirtelen közbe. A legfontosabb, hogy óvjátok őt és legyetek mellette, az alábbi szabályok betartásával.

  • Finoman fordítsátok az egyik oldalára, és tegyetek valami puhát a feje alá.
  • Lazítsátok meg a nyak körüli szoros nyakkendőt, inggallért.
  • Ne próbáljátok meg az ujjaitokat vagy bármi mást a szájába bedugni, gondolván, hogy a nyelvét nehogy lenyelje (előfordul, hogy elharapják a nyelvüket, emiatt véres hab is megjelenhet a szájban, de még soha senki nem nyelte le a nyelvét a roham alatt).
  • Ne próbáljátok meg lefogni a beteget a roham alatt, és ne keltsétek fel kiabálással vagy rázogatással, inkább várjátok meg, míg elmúlik a roham.
  • Távolítsatok el minden tárgyat a közeléből, nehogy megüsse magát.
  • Maradjatok mellette, míg magához nem tér, vagy míg oda nem ér a mentő.
  • Figyeljetek meg mindent, hogy beszámolhassatok róla a mentősöknek. 
     
600

Rajtatok is múlhat egy másik ember élete – Tanuljátok meg velünk az életmentő technikát!

Évente 26 ezren halnak meg hazánkban hirtelen szívhalál miatt. A szív leállása azonban nem jelentené automatikusan a véget. Az esetek jelentős részében visszahozható lenne az illető, ha a bekövetkezett szívhalál első két-három percében olyan segítséget kaphatna, amilyenre bárki képes. Tanuljátok meg most ti is a helyes technikát, hogy ne rajtatok múljon egy élet!

Ajánlott cikkek