A gumicukor alattomos édesség, mert egyszerűen abbahagyhatatlan, és bár olyan kis ártalmatlannak tűnik, valójában egy aromákkal, zselatinnal, némi viasszal és tartósítóval, jó sok ételfestékkel felturbózott CUKOR. De a jó hír, hogy létezik egészséges változata is!
A sok színes, különféle formájú és ízű gumicukrok mellett ma már kapható bio és vitaminokkal dúsított, egészségesebbnek számító gumicukor, sőt, a vegetáriánusoknak és vegánoknak is kínálnak állati eredetű zselatin helyett növényi agar-agarral vagy almapektinnel készülő zselés cukorkát. Ezek hátránya a borsos ár, ráadásul a fényes, csábító felületet biztosító viaszt ezek is tartalmaznak, így biztosra csak akkor mehetünk, ha mi magunk készítjük el.
Nem lesz ugyanolyan, mint a bolti, jóval puhább, viszont tudjuk, mi van benne!
A gumicukorhoz szükségünk lesz valamilyen lére, zselésítő anyagra és édesítőre. A lé lehet bolti vagy házi szörp, rostos vagy szűrt gyümölcslé, akár frissen facsart vagy préselt és átszűrt gyümölcslé is. Szörppel és szűrt gyümölcslével áttetsző gumicukrot kapunk.
Soha többé nem esztek gumicukrot, ha meglátjátok, hogyan készül
Ha a kedvenc édességetek a gumicukor, akkor inkább most kattintsatok el! Megmutatjuk, hogyan készül ez a közkedvelt édesség, és tutira maradandó „élmény” lesz.
Elöljáróban annyit, hogy ha vegetáriánusok vagytok, lehet, hogy soha többé nem esztek gumicukrot.
Zselésítéshez a legegyszerűbb a zselatin, de akit zavar, hogy ennek alapanyaga a szarvasmarha csontja, választhatja az almapektint, igaz, ehhez gyógyszertárba vagy bioboltba kell menni, vagy a tengeri moszatokból kivont agar-agart, ami tiszta növényi alapanyag. Édesítéshez – ha nem elég édes a lé, pl. szörpnél nyugodtan elhagyható a plusz cukor – használhatunk mézet, steviát, bármilyen alternatív édesítőt.
A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!