A kukta sokak számára egy igazi retró főzőedény, balesetveszélyes, igénytelen és nem is egészséges, de ez így nem teljesen igaz. Nagyon praktikus, okos és környezetbarát – ha jót és jól használjuk!
Valamikor a '70-es, '80-as években nagy népszerűségnek örvendett a kukta, amiben sokkal gyorsabban és kevesebb energiahasználattal főttek a pörköltek és bablevesek, aztán valahogy kikopott a legtöbb háztartásból.
Nem is baj, mert a régi, alumíniumból készült edények több kutatás szerint is veszélyesek voltak:
egyrészt viszonylag könnyen robbantak, ha a jellegzetes pssssszt, vagyis sípolás után nem vették vissza a főzési hőfokot, másrészt az alumíniumból olyan vegyületek oldódtak ki a főzés során, amelyek később Alzheimer-kórhoz vezethettek.
Így spóroljatok könnyedén az áramon, anélkül hogy kikapcsolnátok!
Ti is rettegve várjátok a rezsiszámlát hó végén? Nem tudjátok elképzelni, hová szökik annyi áram a lakásotokból? Már azon gondolkoztok, hogy lekapcsoljátok, hogy kevesebb legyen a befizetnivaló?
Ne tegyétek! Néhány apró trükkel és némi odafigyeléssel jócskán csökkenthetitek az áramfogyasztásotokat!
Szerencsére ma már más a helyzet: nemesacélból készülnek, biztonsági szeleppel vannak ellátva, szépek és okosak, de az alapelv ugyanaz. Hermetikusan lezárt, nagy nyomás alatt és magas hőfokon készül az étel a kuktában, jelentősen csökkentve a főzési időt és felhasznált energiát, megőrizve minden ízanyagot az ételben.
Ma már semmi veszélye nincs a kuktás főzésnek.
A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!