Egyéb kategória

Nem nagy ördöngösség a festés – tippek, ha belevágnátok

Sokáig csak sóvárogva nézegettem Pinteresten és a YouTube oldalán a szebbnél szebb, vízfestékkel készült rajzokat. Egészen addig, míg el nem döntöttem, hogy én is megpróbálkozom a festéssel, csak úgy, relaxálás gyanánt.

vous - 2017.04.22.
Nem nagy ördöngösség a festés – tippek, ha belevágnátok

Nem állítom, hogy könnyen ment, de mint mindennek, ennek is megvolt a maga menete, trükkje, amire ha egyszer rájöttök, ráéreztek, onnantól sokkal könnyebben megy. Ma, amikor az alkotók részletes videókkal látnak el bennünket az alkotás folyamatáról, lényegesen könnyebben sajátítunk el bármit, mint régen, amikor a tudás nem volt ennyire hozzáférhető. Kalligráfiához már ajánlottam nektek néhány Insta-alkotót, akitől érdemes eltanulnotok az írás mikéntjét, most a festéshez adok néhány tippet.

paintcocktail

Absztrakt képet bárki tud festeni?

Leonardo da Vinci a mai napon kapott megrendelést a világ talán legismertebb festményének megalkotására. Mona Lisa titkát sokan próbálták már megfejteni, és sokan keresik az egyes műalkotások sikerének kulcsát is. De mi van azokkal az absztrakt alkotásokkal, amik látszólag néhány könnyed ecsetvonással készülnek? Tudjátok, amiket elnézve az fogalmazódik meg az emberben: ilyet én is tudok csinálni. Mi megpróbáltuk.

Nem mindegy az eszköz!

Csak azért kezdek ezzel, mert én azt hittem, hogy mindegy. Én konkrétan egy vízzel tölthető ecsettollal kezdtem gyakorolni, videók alapján. Ez a toll amúgy nagyon pöpec, ha megnyomjátok, adagolja a vizet az ecsetszőrben lévő festékhez, de ez önmagában a festés gyakorlásához nem elég. Arra megfelelő, hogy cuki, vizes hatású, szétfutó festékes hátteret készítsetek például a szöveg mögé, de komplexebb figurákhoz már nem elég jó és finom.

Irány a hobbibolt vagy a művészellátó, és vegyetek egy tisztességes, puha végű ecsetet! Ez fog csak úgy viselkedni, ahogyan a videóban, és ez adja vissza például azt a virágszirmot, amit látni akartok. Az ecsetnek van egy viselkedése, amit ki kell ismernetek.

Objektum doboz

Hogyan viselkedik a festék?

Na, igen. A vízfesték nem ceruza, nem zsírkréta, és legfőképpen nem tempera. Ha eddig azt hittétek, hogy éles, színes, tömör festékkel kell festeni, akkor ezt el kell felejtenetek. Nagyon fura, de hozzá kell szokni a sok víz, kevés festék kombóhoz, mert ettől lesz a kép légies. A víz és a festék viszonyát márpedig tanulni és figyelni kell.

A jó ecset vezeti a vízcseppeket, nem engedi ki a kontúron kívülre. A megszáradt festékréteg – hiába halovány – megmarad, erőteljesebb lesz, mint a ráfestett halovány réteg, de ennek is el kell találni a mennyiségét, arányát. Szánjatok elég időt erre a fázisra, izgalmas feladat ez is, én speciel nagyon élveztem.

Objektum doboz

Gyakoroljátok a mozdulatokat!

Az ecset hegye sem kemény, hanem puha. Emiatt tehát sokféleképpen mozoghat nyomástól, irányítástól függően. Gyakoroljátok, hogyan viselkedik bizonyos mozdulatok hatására: kanyarítsatok vonalat, húzzatok vele vékonyat, vastagat, kört, maszatoljatok és pöttyözzetek. Hangolódjatok össze!

Objektum doboz

Kezdjetek levelekkel!

Tudom, a virágok tök jól néznek ki, de haladjatok szépen sorban. Előbb készítsetek színes háttereket a festékek játékával, majd utána kezdjetek el leveleket formázni. Azután érdemes próbálkozni a virágokkal. Higgyétek el, megéri szépen, lassan haladni, hiszen sikerélményre is szükségetek lesz, és így az ízére is biztosan rákaptok.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek