Egyéb kategória

Hány viselés után kell TÉNYLEG kimosni valamit? Mosáskisokos kezdő és haladó háziasszonyoknak

Ti milyen gyakran mossátok a ruháitokat? Sokan már egyetlen viselés után a szennyesbe dobnak mindent, pedig higgyétek el, erre semmi szükség! Ha megtanuljátok, mit milyen gyakran kell mosnotok, nemcsak időt és pénzt spórolhattok meg magatoknak, de a Földnek is jót tesztek vele. Itt az ideje, hogy átvegyük kategóriánként, hogy minek milyen gyakran kell pár kört megtennie a mosógépben!

vous - 2022.01.18.
Hány viselés után kell TÉNYLEG kimosni valamit? Mosáskisokos kezdő és haladó háziasszonyoknak

A felgyorsult divat korát éljük: soha nem látott tempóban dobják piacra az új kollekciókat a márkák, és egyre olcsóbban juthatunk hozzá a fast fashion üzletek termékeihez. Ennek eredményeként döbbenetes mértékű ruhaszemetet termelünk, hiszen ugyanannyi ruhát „selejteznek” le az emberek éves szinten, mint amennyit megvesznek.

Szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap, hogy miért is veszélyes, ha a divatipar tartja ezt a tempót – de a megvilágosodás után sokakban joggal merül fel a következő kérdés:

mégis mit tehetek azért, hogy ez ne így legyen?

mennyibe kerül kedvenc ruhád

Biztos tudjátok, mennyibe kerül a kedvenc pólótok? Többe, mint gondolnátok!

Bármikor is hagyta el a szátokat utoljára az a mondat, hogy nincs egy göncötök sem – tévedtetek: négyszer annyi ruha lóg a gardróbotokban, mint amennyi anno édesanyátok szekrényében volt. Ha egyetlen pamutpóló előállításához 2700 liter vizet használnak fel, akkor vajon a ti teljes ruhatáratok mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után?

Korábbi cikkünk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

És hogy mit tehettek? Leginkább úgy javíthattok a helyzeten, ha a saját fogyasztásotokat „lelassítjátok”, azaz:

  • kevesebbet vásároltok;
  • a jobb minőségű, etikus körülmények közt készült holmikat preferáljátok;
  • kevesebb ruhát selejteztek le és dobtok ki.

Ahhoz viszont, hogy minél kevesebb ruhát selejtezzen le az ember, nem árt tudni, hogyan őrizhetitek meg a ruháitok minőségét.

Kevesen tudják, de a túl gyakori mosással jelentősen megrövidül egy-egy darab élettartama! Ha tehát nem muszáj, inkább ne mossatok – márpedig higgyétek el, nem muszáj!

Sokan mindent azonnal a szennyesbe hajítanak, mások pedig hajlamosak túl sokáig viselni bizonyos darabokat, szóval itt az idő, hogy rendbe rakjuk a dolgokat!

Fehérneműk, zoknik, fürdőruhák

A bugyikat, a zoknikat, a harisnyákat és a fürdőruhákat, bikiniket minden egyes viselés után mosni kell, a melltartók viszont három-négy alkalom után szorulnak csak tisztításra.

Sportuházat

Minden használat után mosni kell őket. Ha úgy érzitek, még tiszták, akkor talán nem volt elég intenzív az edzés

Atléták, pólók, pulóverek

Az atlétákat a fehérneműkhöz hasonlóan minden viselés után mosni kell, a pólók esetében viszont egyénfüggő, hogy hány viselést bírnak ki: egy vagy két nap után érdemes őket tisztítani, ez pedig kizárólag azon múlik, hogy a viselőjük milyennek érzi őket.

A pulóverek viszont gyakrabban szorulnak mosásra, mint gondolnátok: ha pamutból, selyemből vagy kasmírból készültek, akkor két viselést bírnak ki – ha gyapjúból vagy szintetikus szálból készültek, akkor pedig öt alkalommal vehetitek fel őket. 

Forrás:
Depositphotos

Szoknyák, nadrágok, ruhák

Három-négy viselést simán kibírnak. Ha viseltesnek tűnnek már a nap végén, érdemes egy vasalással kipofozni őket.

Farmerek

A farmernadrágok kérdése a mai napig nem dőlt el: a hivatalos állláspont szerint öt viselés után a mosógépben a helyük, viszont a Levi's egyik alkalmazottja szerint ezeket a nadrágokat elég mindössze félévente mosni.

A mosásellenes tábor egyébként meglepő módon tartja frissen a nadrágjait: bezacskózva a fagyasztóba teszik egy napra, így minden kórokozó elpusztul.

Én a mosásról már csak azért sem mondanék le, mert a farmer a test hőjétől sajnos kitágul, és csak egy kiadós mosától nyeri vissza az eredeti méretét.

farmer kabát

Egy szuper trükk, hogy a farmerdzsekitek mindig tiszta legyen

Hiába a nyár és a hőség, a legforróbb évszak egyik alapdarabja akkor is a szupertrendi farmerdzseki. Hűs reggeleken vagy estéken életmentő lehet, arról nem is beszélve, hogy szinte mindenhez megy és mindenkinek jól áll. De hogyan tisztítsuk és szagtalanítsuk?

Korábbi cikkünk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Dzsekik és kabátok

Szezononként kétszer elég őket kimosni.

Sapka, sál, kesztyű

Szezononkét két-három alkalommal a mosógépben a helyük!

Bőrcuccok

SOHA vagy maximum évente egyszer szorulnak tisztításra, de akkor is bízzátok inkább szakemberre a dolgot!

Ajánlott cikkek