Otthon

Alap, hogy kerül a sós ételbe: leveskocka és ételízesítő házilag, minden adaléktól mentesen

Szinte nincs olyan sós étel, amibe alapból ne használnának leveskockát vagy ételízesítőt, hogy egy kicsit aromásabbá, ízletesebbé tegyék az adott fogást. Mi nem szeretjük ezeket a termékeket, mert a legtöbbjük ízfokozót, tartósítószert és esetleg még színezéket is tartalmaz, ezek pedig teljesen feleslegesek és sok esetben károsak is. Viszont vannak ügyes és okos házi praktikák, amelyekkel ezeket otthon is elkészíthetjük.

vous - 2017.04.27.
Alap, hogy kerül a sós ételbe: leveskocka és ételízesítő házilag, minden adaléktól mentesen

Só, növényi olaj és zsír, ízfokozó (nátrium-glutamát, nátrium-guanilát, nátrium-inozinát), burgonyakeményítő, szárított zöldségfélék (sárgarépa, zellermagpor, petrezselyemlevél, vöröshagyma), tyúkzsír 3%, aromák (mustárral), kurkuma, élesztőkivonat, cukor, étkezési sav (citromsav), tyúkhúslékivonat, színezék (karamell-ammóniás) – nos, ezek a tyúkhúsleveskocka összetevői. 

nem-szemet-nehogy-kidobjatok-zoldseghulladekbol-lesz-a-legjobb-alaple-cookta

Nem szemét, nehogy kidobjátok! Zöldséghulladékból lesz a legjobb alaplé

Sok ételhez elengedhetetlen az alaplé, amivel – valljuk be – csak kevesen bajlódnak otthon. Jóval egyszerűbb a leveskocka – de jóval vacakabb is.

Ki akarna ízfokozókkal, aromákkal turbózott leveskockát, ha fillérekből és egyszerűen készülhet házi alaplé is?

Só és zsír van benne a legtöbb, és a gyártó hangsúlyozza, hogy nincs benne tartósítószer. Még szép, hiszen a só a legjobb konzerváló. Mindenesetre az összetevők listája után könnyedén belátható, miért érdemes inkább házi változatot használni, és ehhez 3 ötletet is mutatunk – csupa zöldségből!

Házi leveskocka krémlevesekhez, ragukhoz

Azért krémlevesekhez és ragukhoz ajánljuk ezt a fűszeres zöldséges pépet, mert egy tiszta levest zavarossá tenne, hiszen pürésített zöldségkoncentrátum van benne, a krémleveseknél, raguknál ez viszont egyáltalán nem zavaró, mert nem is látszik. Nem nagy munka az elkészítése, kiadós, és csak a fagyasztóba kell benyúlni érte.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek