Egyéb kategória

Küldetésének utolsó szakaszához érkezett a Cassini: megmutatjuk a legszebb felvételeket

Küldetésének utolsó szakaszához érkezett a Cassini űrszonda, amely a Szaturnuszba csapódva hamarosan megsemmisül. 

vous - 2017.04.28.
Küldetésének utolsó szakaszához érkezett a Cassini: megmutatjuk a legszebb felvételeket

A Szaturnusz vizsgálatára tervezett Cassini–Huygens űrszondát 1997. október 15-én indították. Az anyaszonda, a Cassini (amerikai űrkutatási hivatal, NASA) feladata az volt, hogy a Szaturnusz körül keringve vizsgálja a bolygót, valamint annak gyűrű- és holdrendszerét. A Cassinivel együtt utazó Huygens nevű leszállóegységet (Európai Űrügynökség, ESA) a Titan óriáshold részletes helyszíni vizsgálatára küldték.

Az eredetileg négyévesre tervezett küldetést már kétszer meghosszabbították, szerdán azonban végérvényesen utolsó fázisába lép a program, és a pályamódosításokkal megkezdődik a Cassini nagy fináléja, amely során a szonda többszöri pályamódosítás után végül szeptember közepén a Szaturnuszba csapódik.

A Cassini-küldetés vezetői azért választották a szonda megsemmisítésének ezt a módját, hogy a Szaturnusz holdrendszerét még véletlenül se tegyék ki emberi eredetű szennyezésnek. Amennyiben ugyanis a szonda műszereit egyszerűen csak kikapcsolják, akkor előfordulhat, hogy az akkor már kontrollálhatatlan pályán mozgó szonda valamelyik holdra zuhan, és földi eredetű szennyezést szállít oda, amit feltétlenül el kell kerülni, ha a kutatások egyik célja az élet lehetőségeinek keresése a Naprendszer más égitestein.

Forrás:
MTI

A szonda szerdán hajtotta végre a különleges manővert, miközben nem volt rádiókapcsolata a Földdel. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kaliforniai Goldstone-ban lévő, 70 méter széles Deep Space Network nevű antennájának helyi idő szerint csütörtök reggel sikerült helyreállítania a kommunikációt.

A következő hónapokban a szonda minden korábbinál jobban megközelíti a Szaturnuszt:

minden keringése során a gyűrűk belső pereme és a Szaturnusz között halad át, tehát az elkövetkező 22 keringés alkalmával egészen közelről tudja tanulmányozni a bolygót és a legbelső gyűrűket is. A legjobb felbontással a gyűrűről készült képeken akár mindössze 150 méteres alakzatok is kivehetőek lesznek – írj az MTI. 

Megmutatjuk a Cassini űrszonda legszebb felvételeit! 

Forrás:
NASA/JPL-Caltech/SSI

Forrás:
NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/Kevin M. Gill

Forrás:
NASA/JPL/University of Colorado

Forrás:
NASA/JPL-Caltech/Univ. Arizona/Univ. Idaho

Forrás:
NASA/JPL
Objektum doboz

Ajánlott cikkek