Egyéb kategória

8 óra munka, 8 óra pihenés… – de hol van akkor a szórakozás?

Vannak, akik napi nyolc órát dolgoznak, de ez manapság már elég ritka, hiszen sokszor kénytelenek vagyunk hazavinni a munkát. Legtöbbünk tehát túlórázik, de vannak olyanok is, akik önként – és dalolva – vállalják a hosszú műszakokat. Az ő munkájuk ugyanis megköveteli a rugalmasságot, és a hosszú, éjszakába nyúló munkanapokat. Feltettünk öt kérdést öt különböző szakmájú személynek, hogy megtudjuk, hogyan lehet ezt bírni, és hogy mennyire változtatta meg a munkájuk az életük, és hogy milyen hatással van mindez a családi életükre.

vous - 2017.05.01.
8 óra munka, 8 óra pihenés… – de hol van akkor a szórakozás?

Hány órát dolgozol egy nap vagy egy héten, és milyen időbeosztással?

Egy vidéki mentőállomás mentőszakápolója: „A beosztás itt változó. Elvileg szerződésben munkanapi 8 óra, kiszorozva egy hónapban, így 24, illetve 12 órában dolgozom.”

Tévés szerkesztő: „Ezt nehéz konkrétan megválaszolni, mert ez minden esetben a produkciótól és a főnökömtől függ (vagy attól, aki a beosztásunkért felel). Ez a szakma hullámzó időbeosztást jelent: amíg tart egy produkció, addig a napi 8 óránál jóval több munkát igényel részünkről (ezalól a hétvégék és az ünnepnapok sem jelentenek kivételt).

Amikor viszont vége van, és még nem kezdődött el az új, akkor akár heteket is pihenhetünk.

Azt mondanám, egy év alatt nem dolgozom többet, mint mások, viszont ezt hullámokban, hektikusabb időbeosztásban teszem.”

Szülésznő: „Tulajdonképpen ugyanannyit dolgozom egy hónapban, mint egy 'átlagos' ember. A különbség annyi, hogy én vagy nappalos vagyok, vagy pedig éjszakás 12 órában. Így körülbelül 14-15 műszakom van egy hónapban, ami azért nem is hangzik olyan rosszul. A beosztásomat egy hónappal előre megkapom, így könnyen tudok tervezni. Ami negatívum, hogy nincs hétvége, nincs ünnepnap. A pozitívum, hogy sokkal több szabadidőm van, és sokkal kevesebb szabadság felhasználásával tudok programokat szervezni magamnak.”

Stylist/öltöztető: „Hát, az attól függ. Ha filmforgatásról van szó, akkor az általában több hónapon keresztül, átlagosan napi 12 órában tart. Ha reklámfilmekben dolgozom, azok többnyire pár naposak (2–4), ezekben viszont előfordul, hogy akár napi 16 órát is dolgozunk! Előtte pedig már 1-2 nap ruhapróba/előkészítés is van.

Elég kimerítő 6 napot lenyomni 16 órában, utána 1-2 nap pihi, és megint jön a következő.

Legyen szó filmről vagy reklámról, korai kezdés van, általában 7, de előfordul hogy 5-6-kor kezdünk.”

Kéz- és körömápoló: „Általában hétfőtől szombatig dolgozom, de van olyan hét, amikor a szombatot meghagyom szabadnapnak. Ez attól függ, mennyi vendégem van a héten. Ünnepek, munkaszüneti napok előtt például kifejezetten zsúfolt a hét. Van, hogy 12 órát is dolgozom egy nap. A vendégeim nagy része délután 3-4 ig dolgozik, így estére torlódnak fel az időpontok. Míg délelőtt lazább a meló, addig délután húzósabb.”

munka

Itt a legjobban fizető és egyben legstresszmentesebb munkák listája

„Eddig azt gondoltuk, a tökéletes munka csak a mesében létezik. Semmi stressz – és álomfizetés… Úgy néz ki, ez a valóságban is megtörténhet!”

Mit szól hozzá a családod, barátod, barátaid?

Szakápoló: „Családban ez elvileg nem rossz, hiszen jobban megoszlik a szabadnap. Akár hétköznap is többször lehetek otthon.”

Tévés szerkesztő: „Sajnos nehéz megértőnek lennie egy olyan közegnek, aki máshoz szokott. A családom és a barátom is a 'klasszikus' munkahelyeken szocializálódott, ahol napi 8 órát kell bent lenni, hétfőtől péntekig, a hétvégéik és az ünnepnapok számukra szabadok.

Ez az életmód spontánabb a megszokottnál.

Bár próbálnak megértőek lenni, sokszor érzem rajtuk, hogy például nem értik, miért nem tudom délután megmondani, hogy hány órás vetítésre foglaljanak jegyet a moziba (hiszen nem tudhatom, mennyit csúszunk egy forgatással).

A produkciók közti szüneteket persze irigylik. Ilyenkor mindig azt hallgatom, hogy milyen jó dolgom van – és hirtelen elfelejtkeznek róla, hogy keményen megdolgoztam a pár hetes szünetért…”

Szülésznő: „A családom teljes mértékben elfogadta a munkabeosztásomat. A karácsonyi vacsorát is hozzám szoktuk igazítani… A férjem szakmabeli, abszolút elfogadjuk és megértjük egymás munkáját.

Ez egy hivatás…

Stylist/öltöztető: „Hogy csak óvatosan! De itthon ezzel elég jól lehet keresni, úgyhogy csinálom, amíg bírom, elvállalom, amit csak lehet.”

Kéz- és körömápoló: „Nem ördögtől való időbeosztás ez, általában este 8-ra, 9-re otthon vagyok. A partnerem megérti. Míg a családra és barátokra hétvégén jut csak idő, mint ahogy szerintem a legtöbb dolgozó nő életében.”

munka

3 intő jel, hogy a munkátok tönkreteszi a párkapcsolatotokat

„Még a legboldogabb párkapcsolatokban is jelentkezhetnek különböző buktatók, ilyen lehet például a munka. Ne engedjétek odáig fajulni a helyzetet, hogy szakítás legyen a vége, vegyétek észre mihamarabb az intő jeleket!”

Mennyi idő volt, mire megszoktad ezt az életmódot? Egyáltalán meg lehet szokni?

Szakápoló: „24 órában kell dolgozni, ez azt is jelenti, hogy éjszaka is. Sajnos a kipihentség nem mindig sikerül, hiszen munka után még a családdal is kell foglalkozni, stb.”

Tévés szerkesztő: „Nem szoktam meg. Mivel benne vagyok, értem, hogy miért működik így, de nem lehet megszokni. Ráadásul produkciónként változik, hogy milyen munkarendben dolgozik az ember.

Hiányzik az állandóság, és hiányzik a mindannapjaimból a 'ritmus'.

Szülésznő: „Kellett pár hónap, hogy megszokjam az éjszakázást. Azt pedig, hogy nem kell minden reggel korán kelnem, könnyen meg lehet szokni.”

Stylist/öltöztető: „Hát, át lehet állni, persze, de szerintem hosszú távon nem lehet csinálni, mert nagyon kimerítő. Másrészt ha egy filmben dolgozol több hónapig, akkor amellett tényleg nincsen életed.

Én egy hónap után már e-mailekre sem válaszolok, csak aludni akarok, mire hazaérek.

Kéz- és körömápoló: „Sosem lehet megszokni, inkább egy idő után elfogadod és beletörődsz. Rájössz, hogy van, akinek sokkal rosszabb a munkája.”

Mennyire változtatta meg a bioritmusodat a munkád?

Szakápoló: „Mint ahogy az imént említettem, az éjszakai munka felborít mindent – nyilván éberebb az ember, ha még alhat is. Sajnos ilyenkor napközben is jólesne egy kis alvás.”

Tévés szerkesztő: „Nem változtatta meg, mivel nincs egy állandó alternatíva, amire át kéne állnia a szervezetemnek. Érzem is egyébként, hogy kevésbé vagyok kipihent, mint azok, akiknek megvan a maguk ritmusa.”

Szülésznő: „Nem érzem, hogy nagyon megváltozott volna. Talán amióta éjszakázom, jobban megbecsülöm az otthoni alvást. Ha választani kell, hogy hajnalig tartó buli vagy otthon filmezés a kanapén, akkor az utóbbit választom!”

Stylist/öltöztető: „Nekem nem változtatta meg, mert nem nonstop vállalok filmes munkákat. Azt szerintem nem bírnám. A reklámokat is próbálom úgy elvállalni, hogy azért legyen szünet. Mondjuk én amúgy sem vagyok egy nagy alvó, ha nem dolgozom, akkor is 5 óra alvás elég.”

Kéz- és körömápoló: „Mint említettem, nem nagyon más ez a meló, mint egy irodában ülni több órákat. Mondjuk van, amikor nem jut idő ebédre, és még pisilni is elfelejtesz, de ez sem szokatlan.”

Mojzes Nóra 24 óra műszak munka éjszaka mentős ápoló televíziós szerkesztő

Forrás:
Depositphotos, Freepik

Van valami jótanácsod az időbeosztásra azoknak, akik hasonló cipőben járnak, vagy még csak most csöppennek bele egy ilyen munkába?

Szakápoló: „Erre nem tudok mit modani,

hiszen magamnak sem sikerült!”

Tévés szerkesztő: „Az egyetlen tanács, amit adhatok, hogy meg kell tanulni spontánabbul, rugalmasan létezni. Emberfüggő, hogy erre képes-e valaki, vagy sem. És az sem elhanyagolható, hogy az ember környezete el tudja-e ezt fogadni, vagy sem. Nekem sajnos volt olyan barátom, aki személyes sértésnek vette, hogy mindig 24 órán belül dőlt el, hogy tudunk-e találkozni, vagy sem.”

Szülésznő: „Nincs.”

Stylist/öltöztető: „Hát, ha ilyen munkád van, akkor nem te csinálod az időbeosztást, hanem neked kell alkalmaszkodni sajnos.”

Kéz- és körömápoló: „Fogadd el, nem tudsz mit tenni! Ezt választottad, és lásd a jó oldalát! Műkörmösként rengeteg ember magánéletébe belelátok, rengeteg új dologgal ismerkedem meg, és ez nagyon jó dolog. Élvezem!”

Tudnál egy irodában ülni napi 8 órát?

Szakápoló: „Irodában nem tudnék. Az nem az én világom. Unalmas.”

Győri Zsófia Munkahelyet váltani nem csak lehet, kell is – elmondom, mikor és hogyan

Egy felmérés szerint ezek a világ legunalmasabb munkái

„Elismerjük, hogy vannak olyan munkák, melyeket elvégezni nem leányálom, de tudjuk jól: valamit valamiért. Arra viszont még álmainkban sem mertünk gondolni, hogy a mi szakterületünk, a kommunikáció egyesek szerint egy a világ legunalmasabb állásai közül.”

A teljes listát az alábbi linkre kattintva olvashatjátok.

Tévés szerkesztő: „Most is vannak olyan napok, amikor egy laptop előtt ülök egész nap – de ha tényleg kizárólag így kéne telnie a munkanapjaimnak, az, azt hiszem, megőrjítene. Szeretek új emberekkel találkozni, és mindig ott lenni, ahol történik valami.”

Szülésznő: „Még sosem próbáltam, így nem tudom. De valószínű, hogy nem.”

Stylist/öltöztető: „Igen! De nálam az van, ha huzamosabb ideig filmezek, akkor alig várom, hogy egy jó kis napi 8 órás melóm legyen, ha meg napi 8 órás melóm van, akkor alig várom, hogy megint kiszakadjak onnan. Szóval nekem az a jó, ha felváltva, így is úgy is dolgozhatok.

Kéz- és körömápoló: „Most is azt csinálom, csak épp a szalonban.”

Ajánlott cikkek