Egyéb kategória

„Az élete minden egyes nap olyan, mintha épp a Met-gálára igyekezne” – sztárok, akik a színpadias megjelenésükről ismertek

Ma, a Met-gála másnapján az egész világ a sztárok által viselt kreációkkal van elfoglalva. Ilyenkor a hírességek még önmagukat is felülmúlják, és olyan ruhakölteményekben jelennek meg a Metropolitan Múzeum vörös szőnyegén, amelyekről okkal beszélünk: a szettjeik nemcsak divatosak (és persze méregdrágák), de van bennük egy nagy adag fantázia, merészség és szabadság is. Bár a hírességek nagy része csak ezen az egy napon ölt magára kirívó ruhákat, akadnak olyan művészek is a sztárvilágban, akik hasonló kaliberű jelmezekre építették a teljes karrierjüket.

vous - 2017.05.02.
„Az élete minden egyes nap olyan, mintha épp a Met-gálára igyekezne” – sztárok, akik a színpadias megjelenésükről ismertek

Grace Jones

A jamaicai származású énekesnő, színésznő és modell igazi divatikonná vált, amikor a '70-es években berobbant a köztudatba. Énekesnőként sokszor kritizálták a zenei hiányosságait, ám a '80-as évekre már igazi, élvonalbeli sztárként tartották számon.

Megjelenése figyelemfelkeltő és megosztó volt mindig is: lehetett utálni vagy imádni – de nem lehetett mellette szó nélkül elmenni.

Grace szöges ellentéte volt az addigi szépségideáloknak, és úgy döntött, inkább rátesz erre még egy lapáttal, mintsem hogy meghazudtolja önmagát. Amazontermetét széles válltömésekkel, geometriai pontossággal nyírt frizurákkal és hatalmas fejfedőkkel tette még karakteresebbé. Megjelenése nem mások követéséről szólt, hanem az öntörvényűségről.

Nem csoda, hogy a popkultúra egyik ikonjaként tartják számon, aki magát Andy Warholt is megihlette, és aki az egyik James Bond-filmben is szerepet kapott – azaz hivatalosan is szexszimbólummá vált annak ellenére, hogy egészen másmilyen volt, mint amit addig egy nőről gondoltak.

Forrás:
M2M, Bjorn Tagemose

David Bowie

Bár sajnos már nincs velünk, David Bowie neve soha nem fog feledésbe merülni. Ugyanis Bowie minden megnyilvánulása művészet volt, így a zenéjén túl a megjelenése is közvetített valamit. A színpadi ruhái nemcsak fantáziadúsak és átgondoltak voltak, de a zenész képes volt albumról albumra megújulni, és mindig valami frissel előrukkolni.

Bebizonyította, hogy egy férfi narancsvörösre festett frizurával (vagy akár egy flitteres kezeslábasban vagy egy csillagmintás palástban, vagy egy mélyen dekoltált pólóban) is lehet férfias.

Nem csoda, hogy számtalan zenész és művész hivatkozik rá a mai napig mint inspirációra.

Forrás:
Esquire, Time Out

Róisín Murphy

Az ír énekesnő hangját a Moloko nevű formációban ismerhette meg a világ. Miután az együttes feloszlott, Róisín szólókarrierbe kezdett, és egy minden korábbinál színpadiasabb, kifejezőbb stílust vett fel.

Imádta a divatot, de még jobban szerette, ha trendek követése helyett az önkifejezésre használhatta a tervezők által megálmodott legvadabb kreációkat.

Sokan az ír Lady Gagaként emlegetik, aminek van valóságalapja, ugyanis a két énekesnő színpadi megjelenése között kísérteties a hasonlóság. Róisín évekkel megelőzte Gagát, és sokkal hamarabb állt színpadra a grandiózus szettjeivel. Nem csoda, hogy 2010-ben egy interjúban azt nyilatkozta, az amerikai sztár tőle lopta az ötletet.

Forrás:
Pinterest, Fashion gone rogue

Lady Gaga

Ha már itt tartunk, akkor beszéljünk Lady Gagáról is – azaz az énekesnőről és előadóművészről, akit nem csak Roisín Murphy vádolt meg lopással. Gaga stílusában a fent említett művészek mindegyike fellelhető: Grace Jones, David Bowie és Róisín Murphy is joggal állíthatja, hogy másolja őket. Ráadásul nem ők az egyetlenek, hiszen számtalan ismert és kevésbé ismert művész perelte már a Pokerface és a Bad Romance előadóját hasonló vádakkal.

Hogy mi az igazság, az egy hosszabb vita témája is lehetne, de egy biztos: Gaga számtalan ikonikus szettet vonultatott már fel a világ szeme láttára, és az élete minden egyes nap olyan, mintha épp a Met-gálára igyekezne.

Forrás:
Mariano Vivanco, Total Management
Ajánlott cikkek