Egyéb kategória

Minden idők legjobb vörös szőnyeges ruhái a Met-gáláról

A májust a divatimádók két dolog miatt várják nagyon: az egyik a cannes-i filmfesztivál, amely majdnem két héten keresztül kényeztet a vörös szőnyeges szettekkel. A másik a Met-gála, ahol a divattervezők és a sztárok kéz a kézben vonulnak fel a legkülönlegesebb darabokban. Még mielőtt megmutatnánk az idei költeményeket, álljanak itt a kedvenceim. Nagyon szubjektív lista.

vous - 2017.05.02.
Minden idők legjobb vörös szőnyeges ruhái a Met-gáláról

Mi az a Met-gála?

A divat Oscarja. Azzal a különbséggel, hogy itt nincsen semmiféle díjátadó, a vörös szőnyegen viszont tényleg MINDENKI kitesz magáért.

De komolyra fordítva a szót: a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum évi divattörténeti kiállításának megnyitója, egyben egy jótékonysági esemény is, amelyen a múzeum divatgyűjteménye számára gyűjtenek.

Mikor van a gála?

Minden évben május első hétfőjén.

Minden idők legjobb vörös szőnyeges ruhái a Met-gáláról Mengyán Eszter

Kihagyhatatlan dokumentumfilm: Május első hétfője

Az haute couture-t sokszor fölösleges hóbortnak tartják, amelynek semmi köze a hétköznapokhoz. Az elborult, hordhatatlan kreációk sokakat felháborítanak. Pénzkidobás. Flancolás. Követhetetlen. Értelmetlen. Pedig az haute couture a divat művészete, amely érzékenyen reagál a világ változására, teret enged a tervezők zsenialitásának, elrugaszkodik a hétköznapi trendektől és a hétköznapoktól, mégis valamilyen formában hat a mindennapok divatjára. A művészet-e az haute couture, vagy sem témában érdemes megnézni a Május első hétfője című dokumentumfilmet, amely a Metropolitan Múzeum divatkiállításának szervezési munkáiról szól – írtam ebben a cikkben, és azóta is ehhez tartom magam.

Mi a 2017-es kiállítás témája?

Idén a kiállítást Rei Kawakubo, a Comme des Garçons divatház alapító-tervezője inspirálta. Ez már csak azért is különleges, mivel a témát nagyon ritkán ihleti olyan tervező, aki még él, sőt aktív is. 1983-ban Yves Saint Laurent volt hasonló helyzetben.

Mikor rendezték az első gálát?

Lassan hetven éve, 1948-ban volt az első hasonló esemény, amely évről évre egyre grandiózusabb. 1995 óta az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour a felelőse (kivéve két évet: 1996-ot és 1998-at), aki minden szálat mozgat és mindent a kezében tart, ő mondja meg azt is, ki ki mellé ül, de egyáltalán ki jöhet el a gálára.

Mennyit gyűjt a Divat Intézet ilyenkor?

Egyes hírek szerint a Met Divat Intézete 1995 óta több mint 145 millió dollárt gyűjtött össze – köszönhetően többek között a gálának is. A textilek fényérzékenysége miatt nincs állandó kiállítása az intézetnek, cserébe évente kétszer rendeznek időszaki kiállítást. A tavaszihoz kapcsolódik a Met-gála is.

A sztárok is vesznek jegyet?

A legtöbb esetben divatházak és divatcégek vásárolnak jegyet, akik vendégül látnak egy-egy hírességet, hogy az ő ruhájukat viselve lépjenek Amerika legfontosabb divateseményén a vörös szőnyegre.

Se evés, se tánc

Benfenntesek szerint a Met-gála igazából tényleg a pózolásról és a vörös szőnyegről szól. Na, azért a kiállítást is megnézik a sztárok – mégiscsak a nagyközönség előtt láthatják. Ugyan gyönyörű ételeket szolgálnak fel, a legtöbben sem vacsorázni, sem táncolni nem tudnak a ruhakölteményeikben. Szerencsére van néhány afterparty aznap a városban.

Ők voltak a kedvenceim az elmúlt évekből:

Lily Aldridge és Karen Elson (2015)

Objektum doboz

Gisele Bündchen (2006)

Objektum doboz

Anne Hathaway (2011)

Objektum doboz

Karolina Kurkova (2012)

Objektum doboz

Jessica Alba (2012)

Objektum doboz

Claire Danes (2016)

Objektum doboz

Blake Lively (2014)

Objektum doboz

Beyoncé (2014)

Objektum doboz

Objektum doboz

600

Jobb, mint az Oscar! – a legszebb ruhák a 2016-os Met-gálán

Mint minden évben, a legtöbb sztár idén is igyekezett a legdurvább szettben érkezni az év legjobban várt vörös szőnyeges eseményére, a Met-gálára. Habár a legtöbben két lábon járó diszkógömbnek öltöztek, szerencsére akadtak olyanok is, akik gyönyörűbbnél gyönyörűbb estélyikbe bújtak.

Nézzétek meg a 2016-os Met-gála legszebb darabjait!

Liu Wen (2014)

Objektum doboz

Anna Wintour és lánya (2008)

Objektum doboz

Sarah Jessica Parker és Alexander McQueen (2006)

Objektum doboz

Fan Bingbing (2015)

Objektum doboz

felkialtojel_1 keretes felkiáltójel

Aki 14 éves kora óta ugyanazt a frizurát kéri a fodrásztól: 5 meglepő tény Anna Wintourról

Anna Wintourt senkinek sem kell bemutatni. A Vogue főszerkesztője 1988 óta dolgozik a legendás magazin vezető pozíciójában, idén pedig a világ legbefolyásosabb nőjévé választotta az amerikai Forbes magazin. Újszerű látásmódjával sorra rúgja fel a divat kőbe vésettnek hitt szabályait. Véleménye a magasba repítheti vagy tönkreteheti egy divattervező karrierjét. Nem csoda, hogy a neve lázban tartja a világot.

Ha mindent nem is tudunk róla, most elárulunk 5 olyan tényt róla, ami garantáltan meglep majd titeket.

Ajánlott cikkek