Egyéb kategória

Segítsetek Leonardo DiCaprióval együtt: végleg eltűnhet a „tenger pandája”

A „tenger pandájának” is nevezett kaliforniai disznódelfinekből napjainkra körülbelül 30 példány maradt fenn a WWF nemrég publikált elemzése szerint. A szervezet a világ segítségét kéri a kritikusan veszélyeztetett tengeri emlős megmentésében, amelyért Leonardo DiCaprio is felszólalt. Néhány kattintással most bárki segíthet a faj megóvásában.

vous - 2017.05.16.
Segítsetek Leonardo DiCaprióval együtt: végleg eltűnhet a „tenger pandája”

A kihalás szélére került a világ legkisebb cetfaja, a kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus), amely kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben él. A vaquitának is nevezett, mindössze egy-másfél méteresre megnövő delfinfajból ma már csupán 30 vagy annál is kevesebb egyed létezik – derül ki a WWF elemzéséből –, ezért a szervezet azonnali, kollektív fellépést sürget a megmentésük érdekében.

bálna

Tudtátok, hogy a bálnák is úgy szeretnek, mint mi?

Nagyon édes, hogy ezek a hatalmas testű állatok, akik a nagy sós vizek mélyébe csalogatják zsákmányaikat, hogy elejtsék őket, mekkora szívvel rendelkeznek. Nem a szó szoros értelmében.

Ahhoz azonban, hogy megóvják a világ legveszélyeztetettebb tengeri emlősét és megakadályozzák a visszafordíthatatlan károk keletkezését az UNESCO által világörökségként jegyzett Kaliforniai-öbölben, a mexikói, az amerikai és a kínai kormány együttes, összehangolt cselekvésére van szükség.

A kaliforniai disznódelfinek számára a legnagyobb fenyegetést a kopoltyúhálók használata jelenti, ami egy egyenes vonalban kifeszített hálótípus.

Bár a háló használatát két évre betiltották Mexikóban, a helyi halászok többsége immár illegálisan, de továbbra is folytatja ezt a gyakorlatot, ráadásul az ideiglenes tiltást május végén feloldják. A halászat ezen formája 2011 és 2016 között a vaquita-populáció 90 százalékos csökkenéséhez vezetett.

Forrás:
WWF

„Kevesebb mint 60 éve fedeztük fel a kaliforniai disznódelfint, de az emberek már most a kihalás szélére sodorták. Rendkívül alacsony egyedszámuk azt mutatja, hogy a faj és élőhelyének megmentéséért tett erőfeszítéseink kevésnek bizonyultak.

Amennyiben nem teszünk azonnali, határozott lépéseket, örökre elveszíthetjük a fajt

– mondta Jorge Rickards, a WWF Mexikó igazgatója.

A WWF felszólította a mexikói kormányt, hogy haladéktalanul és állandó jelleggel tiltsa be a kopoltyúhálók használatát, és távolítson el minden elszabadult hálódarabot annak érdekében, hogy a delfinek ne akadhassanak bele, ezzel egyidejűleg pedig készítsen átfogó stratégiát arra vonatkozóan, hogy a halászokat milyen alternatív felszerelésekkel tudják ellátni.

A faj megmentéséért az Oscar-díjas színész, Leonardo DiCaprio is kiállt – aki az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja –, ő közösségi oldalain buzdítja arra az embereket, hogy a WWF oldalán keresztül kérjék a mexikói elnököt a Kaliforniai-öböl megmentésére és a helyi halászok támogatására.

Forrás:
Greenpeace/Marcelo Otero

Cselekedjetek ti is!

Néhány kattintással ti is tehettek a kaliforniai disznódelfinek megmentéséért! Nincs más dolgotok, mint ide kattintva felszólítani Mexikó elnökét, Enrique Peña Nietót, hogy tegyen lépéseket a világörökség részeként nyilvántartott Kaliforniai-öböl megóvásáért.

Ajánlott cikkek