Egyéb kategória

A nagy borravalókérdés: illendő, kötelező vagy elégedettségfüggő?

Talán az egyik legösszetetteb és legmegosztóbb hétköznapi kérdés a borravaló. Mi a helyzet az éttermekben, online rendelésnél, romkocsmákban stb.? Ezt a témát járjuk körbe most.

vous - 2017.05.17.
A nagy borravalókérdés: illendő, kötelező vagy elégedettségfüggő?

Az a fajta ember vagyok, aki mindig ad borraravalót, akkor is, ha másfél órára és hidegen érkezik a pizza, a fejem pedig már majd' felrobban. Ezt tartom illendőnek, viszont ha a szívemre hallgatnék, sok esetben nem adnék még akkor sem, ha egyébként meg voltam elégedve. De,

 illik adni a számlához 10–15%-ot , ez nemzetközileg is elfogadott.

Borravalót azért adok, mert erre tanítottak a szüleim, én pedig jó gyerek vagyok és konfliktuskerülő, szóval nálam a borravaló teljesen magától értetődő, jár és kész.

Hol adok borravalót?

Tudom, hogy sok helyen már tartalmazza a szervizdíjat a számla, de én akkor is így érzem tisztának, ha már kiszolgálnak. A borravaló tehát nálam nem kérdés, halálosan kellemetlenül érezném magam, ha nem adnék. Természetesen súlyos konfliktus esetén eltekintek ettől az illendőségtől – ilyen még nem fordult elő. 

Favágószexuális pasik: tényleg ők jelentik a visszatérést az „igazi férfiassághoz”?

„A randizó férfi örök nemezise: a rózsaáruslány” – így parázik egy pasi a találka előtt

Ezer éve szingli férfiként igazi randevúszakértőnek mondhatom magam, ezért összegyűjtöttem a tapasztalataimat arról, hogy hogyan készül fel egy pasi a randikra. Valamint mik a fő buktatók és kockázatok, amiket mindenképpen mérlegelni kell, mielőtt az ember előkeresi a ballagási öltönyét, hogy megtalálja élete párját a kínos feszengések, vaskos borravalók, rózsaáruslányok és végtelen, interjúszerű bemutatkozások labirintusában. 

Van, hogy mi csak a borravaló mértékét határozhatjuk meg 

A legtöbb fesztiválon, szórakozóhelyen már lehet bankkártyával fizetni (fesztiválkártya, ami egy külön cikket érne), ilyenkor a terminálon mi magunk választhatjuk ki, hogy a végösszegnek mennyi százalékát szánjuk borravalóra. Választhatjuk a 0% opciót is, de valljuk be, azért az kellemetlen lenne, talán még akkor is, ha kissé udvariatlan volt a kiszolgálás. 

Bankkártyás fizetés esetén pedig a legáltalánosabb szokás, ha megmondjuk a felszolgálónak, pultosnak, a személyzetnek, hogy mennyit üssön be – ha nem üthet be többet, akkor készpénzben odaadjuk neki. 

Lehet, sőt biztos, hogy én vagyok túl lojális a szervizdíjat illetően, ezért megkérdeztem a VOUS-lányokat is, ők hogyan vélekednek.

A VOUS-lányok így gondolják!

Ha ételrendelésnél van külön szállítási költség, akkor nem szoktam külön borravalót is adni a futárnak

– mondja Viola.

Mindig tartom a 10%-ot, de ha a pultos/felszolgáló látványosan bunkózik, akkor nem adok

– mondja határozottan egyik fotósunk, Zsófi.

Ha semmilyen erőfeszítésébe nem kerül a kiszolgálásom, mert mondjuk csak leemelte a polcról az üveges üdítőt – amit ki sem töltött –, akkor nem szoktam

– ez Mojzi véleménye.

Ti mit gondoltok? Írjátok meg nekünk!

Ajánlott cikkek