Egyéb kategória

Egy kollekció az önelfogadás mellett: az Ooh my deer tervezőjével beszélgettünk

A divatot sokan a felszínességgel azonosítják – tévesen. Bár az ember hajlamos külső alapján ítélni, az Ooh my deer tervezője mindenkit arra biztat, hogy ne csak a ruhát vegyük észre a másikon. Sarkadi Fanni nem elégszik meg annyival, hogy a ruhái szépek legyenek: legújabb kollekciója olyan fontos kérdéseket boncolgat, mint az idő múlása, a tökéletlenség és az önelfogadás.

vous - 2017.05.18.
Egy kollekció az önelfogadás mellett: az Ooh my deer tervezőjével beszélgettünk

 Mit kell tudni az Ooh my deerről?

A márka hat éve létezik, önköltségi alapon működik, de mivel pici vállalkozásról van szó, lépésenként, lassan fejlődik.

A divattervezést autodidakta módon tanultam, de az alkotás sosem volt számomra idegen tevékenység, mivel eredetileg ötvös, fémművesként végeztem. Nagyjából fél évig gyakoroltam azt a szakmát, de idővel úgy éreztem, hogy van egy izgalmasabb irány, amit ki szeretnék próbálni: a ruhatervezés.

Forrás:
Ooh my deer

A textilekkel való munkát kifejezetten izgalmasnak találtam, egy időben textilékszerekkel is kísérleteztem, de végül mégis inkább a ruhatervezésben találtam meg önmagam.

A tervezés mellett egyébként spanyol–angol idegenvezetőként is dolgozom, és bevallom, kifejezetten jól jön, hogy két szakmám van, mert az egyik területen a kreatív énem bontakozhat ki, a másik pedig iszonyatosan feltölt, mint szociális tevékenység.

Forrás:
Hámori Zsófia

A legújabb kollekciódat mi ihlette?

A japán kultúrkörhöz mindig is vonzódtam, az új kollekció inspirációja, a Wabi Sabi ideológia pedig pont akkor jött velem szembe, amikor teljesen rá tudtam hangolódni erre a szemléletre.

Mit jelent pontosan a Wabi Sabi?

Az ideológia lényege tulajdonképpen az állandó változás szépsége és a tökéletlenség tökéletessége. Az életünket különböző események alakítják – ezek viszont nemcsak az emberen hagynak nyomot, hanem az emberrel együtt a tárgyakon is. Az általunk viselt ruhák például ugyanúgy részesei az élményeinknek, mint mi magunk: ahogy minket is alakítanak bizonyos külső hatások, úgy a ruháink is változnak.

A kollekcióban ezt az állandó változást foszló anyagvégekkel jelenítettem meg, amik rátétként díszítik a darabokat. Mivel ezek az anyagvégek nincsenek elvarrva, a ruha együtt változik a viselőjével: semmi sem végleges, semmi sem állandó, és semmi sem tökéletes.

Ugyanúgy, ahogy az ember, a ruha is magán fogja viselni az élmények nyomát – de ez csak az előnyére válik. A kollekció tulajdonképpen rámutat arra, hogy az idő múlása egy természetes folyamat, és hogy a tökéletlenségben is meg kell tudnunk látni a szépet.

Forrás:
Hámori Zsófia

Minden úgy jó, ahogy van?

Pontosan. Ha egyszerűbben akarok fogalmazni, azt mondom, ez a kollekció az elfogadás mellett teszi le a voksát – ez pedig az életünk minden egyes területén nagyon fontos.

A kollekció filozófiája tulajdonképpen szembe megy azzal, amit a fast fashion üzletek hirdetnek: a legtöbb márka épp azt hangsúlyozza, hogy a szezon végeztével szabaduljunk meg az addigi ruháinktól, és vegyünk újakat.

Ez sajnos így van. Nagyon gyors világban élünk: gyorsan élünk meg ismeretségeket, használunk el termékeket.

Ma már sokaknak nincs igénye a folytonosság, a megbecsülés és a kötődés megélésére: ami elromlott, azt inkább lecseréljük – mert megtehetjük, jön frissebb, újabb, okosabb verzió.

Forrás:
Hámori Zsófia

Te ki tudod kerülni a fast fashion üzleteket?

Természetesen az én ruhatáramban is vannak olyan alapdarabok, amiket fast fashion boltokból szerzek be.

Viszont a ruhatáram nagyon kicsi. Ritkán vásárolok, ilyenkor vagy elengedhetetlen vagy minőségi, különleges darabokat szerzek be. Előszeretettel hordom a saját termékeimet, így egyszerre tudom tesztelni őket és önazonossá válni.

Igyekszem vásárlóként csökkenteni a saját ökológiai lábnyomomat, ami tervezőként ugyanennyire fontos nekem.

Egyrészt nem értékesítek szériázott (azaz teljes méretsorral ellátott) kollekciókat, amiket a piac kiszámíthatatlansága miatt adott esetben nem tudok teljes áron, csak akciózva értékesíteni, másrészt igyekszem kifejezetten minőségi alapanyagokkal dolgozni, aminek komolyabb költségvonzata van.

Az Ooh my deer ruhákat két okból sem gondolnám „eldobhatónak”:

mert jó minőségűek, és mert olyan szellemiség van mögöttük, amihez kötődni tud a viselőjük. A visszajelzések alapján elmondhatom, hogy a vásárlóim éveken keresztül hordják a darabjaimat, ez teszi őket visszajáró törzsvásárlókká.

Forrás:
Hámori Zsófia

Érdekes, hogy az elfogadás kiemelten fontos számodra, mivel te magad – legalábbis az én szememben – gyakorlatilag hibátlan vagy. Modellalkat, derékig érő hajkorona, hibátlan arc. Hogy van ez?

Igen, modellalkatnak mondanak, de sosem éreztem magaménak ezt a pályát. Soha nem 'használtam' a külső megjelenésemet arra, hogy elérjek vele bármit. Még a feltett kérdésbe is belepirulok…

Akik ismernek, tudják, hogy visszafogottan fogadom ezeket a bókokat, sokkal jobban szeretek azonosulni a munkámmal, abban kiemelkedőt, de legalábbis előremutatót alkotni, mások szeretetére és megelégedésére (is).

Minden külső jellemvonásom dicséreténél jobban és energetizálóbban hangzik számomra az, hogy: 'Szép volt, Fanni, csak így tovább, mi a kövezkező megvalósítandó cél?'

Úgy gondolom, hogy akkor tudok például sugárzóan jelen lenni, amikor a saját tervezésű ruháimat hordom, és ez a márkaszeretet, amit képviselek, ez az önazonosság, amit a vásárlóim is megéreznek. Ők megérzik rajtam, szimpatizálnak vele, tehát szerethetővé teszem a termékeimet, amiből ők is hazavihetnek magukkal egy darabot, és a legfontosabb visszajelzés, hogy ezt a környezetük is észreveszi. Olyan ruhadarabokat tervezek, amik a nők belső szépségét is kiemeli. Ez az én szépségemre is válik.

Forrás:
Hámori Zsófia

Az aktuális kollekcióm Imperfect Beauty, azaz Tökéletlen Szépség névre hallgat.

Azt gondolom, hogy minden nő tökéletes, önmaga tökéletlenségeivel együtt. Nekem is vannak hibáim, nem is kevés, de megtanultam szeretni őket és fejlődni általuk.

Mindennél fontosabbnak tartom ez egyéniség kibontakoztatását, az egyedi jellemvonások tudatos ápolását, a szellemi és testi karbantartás adta harmónia keresését és művelését. A Tökéletlen Szépség ideológiája az a minden életszakaszban fontos jelenlét, amivel – mégha utólag is – de megértjük, hogy minden okkal és akkor történik, amikor annak lennie kell.

Forrás:
Ooh my deer

Milyen az „ideális” Ooh my deer nő?

Az ideális Ooh my deer nő szereti a testét, megérti és elfogadja, hogy rajta máshogy fog állni az adott ruha, mint mondjuk a modellemen. Szereti a laza, könnyed, nőies darabokat, amiből – a márka jelenlegi méretét tekintve -–biztosan nem jön szembe az utcán ugyanaz a mintás szoknya.

Olyanoknak tervezek, akik megértik és elfogadják azt a filozófiát, amit közvetíteni szeretnék: az idő múlása nem kell, hogy teher legyen, a változásban tudni kell meglátni és megélni a szépséget.

Forrás:
Ooh my deer
Ajánlott cikkek