Egyéb kategória

4 nagyon fontos dolog, amit el kell tanulnotok a gyerekektől

Sok időt töltöttem az utóbbi hónapokban gyerekekkel. Kamaszokkal és kicsikkel is, és rengeteget tanultam tőlük. Pedig gyerekként még a felnőttekre néztünk fel, kerestük azokat, akik idősebbek, mint mi, és mennyire olyanok akartunk lenni! Most viszont arra bátorítalak benneteket, hogy tanuljatok tőlük néhány apró fogást, ami az életeteket is szebbé varázsolja a hétköznapokban.

vous - 2017.05.21.
4 nagyon fontos dolog, amit el kell tanulnotok a gyerekektől

Nem kell túlbonyolítani a kommunikációt

Felnőttként hajlamosak vagyunk szakszavakkal dobálózni, és barokkos körmondatokat szőni, pedig higgyétek el, az egyszerű mondatok sokkal többet adhatnak. Eleinte nehezen álltam át erre, de a végén szinte felüdülés volt velük csevegni. A gyerekek megtanítanak kérdezni. Megtanítanak a nyílt kommunikációra. Az őszinteségre.

Az egyik kedvenc pillanatom az volt, amikor a papucsom virágairól beszéltem az egyikükkel, vagy amikor megtudták, hogy szembe kell velem fordulniuk, ha hozzám beszélnek, mert szájról olvasok, akkor nem lacafacáztak. A felnőttek általában diszkréten kezelik ezt az információt, a gyerekek azonban simán megkérdezték:

És minden nap így vagy?

Megpróbáltam nem annyira röhögni. Nem ment.

Objektum doboz

Kezdjetek el játszani újra!

Piszkosul irigylem abból a szempontból a mai gyerekeket, hogy rengeteget játszhatnak. Annyiféle játék áll a rendelkezésükre, hogy az elképesztő, és én is gyereknek éreztem magam, valahányszor leültem melléjük kirakózni vagy társasozni. Ne féljetek új játékokat kipróbálni velük, találjatok rá ti is a flow-érzésre!

Öleljetek sokat és spontánul

Utoljára tinédzserkoromban ölelkeztem ennyit, mint a gyerkőcökkel. És ez szerintem kár. Az ember elfelejti, mennyire jó dolog is tud ez lenni, és hogy gyakran egy ölelés többet mond ezer szónál.

Objektum doboz

Ne vegyétek őket hülyére

Mert nem azok. Többet éreznek és értenek a világból, mint gondolnátok, és az érzékelőszenzoraik azt is letapogatják, hogy valami nincs rendben. Még a leglázadóbb, látszólag legérzéketlenebb kamasz is tele van érzelmekkel, kétségekkel, félelmekkel. Csak megfelelően kell őket megközelíteni, meg kell találni hozzájuk a megfelelő kulcsot. És egyenrangú félként kell kezelni őket.

Ajánlott cikkek