Egyéb kategória

Amikor az X-akták valós eseményekből inspirálódik: a mérgező nőként elhíresült Gloria Ramirez rejtélyes halála

1994. február 19-én a kaliforniai Riverside városában egy fiatal nőt rosszullét miatt kórházba szállítottak. A korábban előrehaladott méhnyakrákkal diagnosztizált nő a mentősök szerint zavartságra, heves szívverésre, légzészavarokra panaszkodott. A mentőautó 20:15-kor érkezett meg a beteggel a kórházhoz, és bár az orvosok próbálták megmenteni, a nő 20:50-re halott volt – az őt kezelő orvosok és nővérek közül pedig 23 fő eszméletét vesztette. A mérgező nőként elhíresült Gloria Ramirez esetére nincs tudományos magyarázat.

vous - 2017.05.24.
Amikor az X-akták valós eseményekből inspirálódik: a mérgező nőként elhíresült Gloria Ramirez rejtélyes halála

Még az X-akták forgatókönyvíróit is megihlette az, ami ‘94-ben a riverside-i kórházban történt. 

A lombik című epizód alapötletét ugyanis ez a rejtélyes haláleset adta – csakhogy az X-akták egy misztikus sorozat, Gloria Ramirez halála pedig nagyon is valóságos volt.

Mi történt pontosan?

Gloria Ramirez méhnyakrákkal küzdött, orvosai hosszabb ideje kezelték a betegségét, hogy valamelyest enyhítsék a tüneteit. A heves szívverés, a szapora légzés, a zavartság – azaz a tünetek, amelyek miatt mentőt kellett hívni hozzá – viszont nem tartoznak a méhnyakrák tünetei közé. 

Az orvosok egy ponton defibrillátorral próbálták újraéleszteni a beteget, ám ekkor különös dologra lettek figyelmesek: Gloria bőre olajosan csillogott, a szájából pedig fokhagymás-gyümölcsös szag áradt. A betegtől vért vevő nővér, Susan Kane jelezte, hogy a beteg vérének vegyszerszaga van – majd arra kezdett panaszkodni, hogy ég az arca, nem sokkal később pedig váratlanul elájult.

Forrás:
Depositphotos

A vérvételt átvevő rezidens orvos, Julie Gorchynski arra lett figyelmes, hogy az ampullában gyűlő vérben szilárd állagú, kristályhoz hasonló szemcsék úsznak – de mielőtt befejezte volna a munkát, ő is elájult.

Amikor a műtőben tartózkodó harmadik orvos is eszméletét vesztette, a kórházat azonnali hatállyal kiürítették, és csak egy kis létszámú orvoscsoport maradhatott a beteg közelében.

20:50-kor a nőt hivatalosan halottá nyilvánították, és a holttestet egy külön terembe vitették az egyik nővérrel, Sallie Balderasszal. Sallie nem sokkal később hányni kezdett, és kollégájához hasonlóan szintén az égő arcára panaszkodott.

A különös rosszullétek

Julie Gorchynski, aki a vérvételnél segédkezett, az eset után  hónapokig lábadozott. Csontnekrózist állapítottak meg nála (ami akkor alakul ki, ha a csontszövet nem jut elegendő vérhez), méghozzá annak ellenére, hogy korábban makkegészséges volt. Julie felépülése hosszú időbe telt, a fiatal nő sokáig csak mankóval tudott lábra állni. Elmondása szerint amikor magához tért az ájulása után, moccani sem bírt: a teste képtelen volt végrehajtani az akaratát.

A holttesttel egyedül hagyott Sallie Balderast az eset után 10 napig kezelték légzéskimaradás miatt. Sallie szintén azt állította magáról, hogy korábban teljesen egészséges volt, és nem tapasztalt hasonló panaszokat.

Bár ők ketten produkálták a legsúlyosabb tüneteket, a kórházi személyzet nagy részét érintette az ügy.

A mérgező nőként emlegetett Gloria Ramirez közelében tartózkodó 37 orvos és nővér közül 23 ember lett rosszul, 5 fő az intenzív osztályra került.

Karantén

A személyzetet még aznap este karanténba helyezték, a ruháikat pedig bezacskózva elégették. A helyszínre érkező szakértők szkafanderben, a legszigorúbb előírások szerint léptek be a kórház területére, ám ott nem találtak semmi rendelleneset. A vizsgálatok nem mutattak ki mérgező anyagokat sehol.

Hat nappal később a halottkém szintén szkafanderben boncolta fel a holttestet: mintát vett a nő véréből, szöveteiből, és még a hullazsákból vett légmintát is megvizsgálta – de semmi szokatlant nem talált.

A hivatalos szervek Gloria Ramirez halálát megmagyarázhatatlannak nyilvánították.

A nyomozás akadályai

Az üggyel kapcsolatos nyomozás nem ment gördülékenyen, a munkát több dolog is akadályozta.

A mérgező nőtől vett vér nyomtalanul eltűnt, így azt soha nem tudták szakértőkkel bevizsgáltatni. A kórház dolgozói azt állították, talán a káosz közepette valaki véletlenül kidobta az ampullát.

A hivatalosan kirendelt halottkém, Dan Cupido az első jelentésében azt írta, a halál oka valamilyen rendkívüli körülmény volt. Később a jelentést módosította: akkor már azt állította, természetes halálról volt szó.

A nyomozást végző Stephanie Albright pedig – aki szakmája egyik kiemelkedő nyomozója volt – egy hónappal a munka kezdete után váratlanul öngyilkos lett.

Hogy pontosan mi történhetett Gloria Ramirezzel és az őt kezelő egészségügyi dolgozókkal, az máig nem derült ki – mindössze találgatni lehet. Egyetlen dolog viszont biztos: érdekes módon csak azok lettek rosszul, akik a beteg egyméteres közelségében tartózkodtak.

Forrás:
VOUS

Lehetséges magyarázatok

Tömeghisztéria

A hivatalos szervek sokáig azzal próbálták magyarázni a történteket, hogy egyszerű tömeghisztériáról lehetett szó, és a rosszulléteknek valójában pszichés oka volt. Ez viszont nem magyarázza meg azt, hogyan kerülhetett 5 ember az intenzív osztályra – ahogy azt sem, miért csak a beteg közvetlen közelében tartózkodók lettek rosszul. 

Julie Gorchynski, a csontnekrózissal kezelt nővér nem fogadta el ezt a teóriát, és beperelte a kórházat. A per során több kollégája is mellé állt, és határozottan állították: orvosként pontosan tudják, mit éltek át – és amit átéltek, az valóságos volt.

Julie a bíróságról 6 millió dolláros kártérítéssel távozott…

Kémia

A Lawrence Livermore National Laboratory szakemberei hosszas kutatás után arra a következtetésre jutottak, hogy Gloria Ramirez a végső stádiumú méhnyakrája miatt egy dimetil-szulfoxidot tartalmazó krémet használhatott fájdalomcsillapítóként. A krém megmagyarázná az olajosan fénylő bőrt és a fokhagymaszagot is. A labor kutatói szerint ez az anyag oxigén hatására dimetil-szulfonná alakulhatott, ami szobahőmérsékleten kikristályosodik – tehát a vérvétel során tapasztalt kristályos részecskéket is megmagyarázná. Hogy pontosan mindez hogyan alakulhatott át valamilyen mérgező anyaggá, azt viszont nem sikerült megfejteniük.

Ráadásul a laboratórium munkatársai nem álltak egyöntetűen a teória mögé: a legtöbben nem tartják tudományosan megalapozottnak a feltevést.

Gázszivárgás

A harmadik teória Gloria Ramirez családjának köszönhető: ők azt állítják, a kórházban valamilyen mérgező anyag szivároghatott, és ez okozhatta Gloria halálát – illetve az őt ellátó személyzet panaszait.

A család szerint a riverside-i kórház valamit el akar hallgatni – és úgy tűnik, ez sikerül is nekik.

Ajánlott cikkek