Egyéb kategória

Egy újabb sminktrend, rengeteg buktatóval: megmutatjuk, hogyan érdemes használni a highlightert

Először a kontúrozásért őrült meg a fél világ, mostanra viszont már a strobing – azaz a highlighterek célirányos használata – a menő. A netes tutorialok hatására a legtöbb női neszesszerben ma már ott lapul egy highlighter is – de mint mindent, ezt is tudni kell használni: nem mindegy, hogy az ember milyen terméket választ, azt az arcon hová és hogyan keni. Kísérletezgetés helyett inkább egy profi sminkes, Fogl Noémi segítségét kértem az útba igazításhoz.

vous - 2017.05.25.
Egy újabb sminktrend, rengeteg buktatóval: megmutatjuk, hogyan érdemes használni a highlightert

Mint minden trendnek, a highlighter-őrületnek is meglett a következménye: rengeteg szép nőt lehet látni az utcán elrontott sminkkel. A fénylő pigmentekkel ugyanis nagyon könnyű túllőni a célon: mint azt már ebben a korábbi cikkemben is említettem,

szerintem a túlzásba vitt highlighterezés olyan hatást kelt, mintha az ember a fénybe lépő Edward lenne a Twilightból vagy a Bádogember az Óz, a csodák csodájából.

Nagyon nem mindegy, hogy

  • mit,
  • hova,
  • és hogyan kenünk.

De ha mindegyik tényezőre figyelünk, akkor a végeredmény az arc előnyére válhat, ezért úgy döntöttünk, egy profi sminkeshez fordulunk. Fogl Noémi pedig jött, sminkelt, és elmondta, mire érdemes figyelni. Először készített nekem egy alapsminket, majd bemutatta, hogyan is kell dolgozni ezekkel a csillogó pigmentekkel.

Forrás:
Molnár Anikó
Fogl Noémi sminkes

Fogl Noémi

Noémi 2012 óta dolgozik sminkesként, általában film-, reklám-, klipforgatásokon lehet megtalálni, de novembertől az első kerületben található stúdiójában alkalmi sminkeket is vállal, valamint sminkoktatást tart.

„Rajongok a filmezésért és a közös stábmunkáért. Sokat dolgozom fiatal filmesekkel, fontosnak tartom, hogy támogassam őket a szakmai tudásommal és nem titok, hogy vannak közöttük olyanok, akikhez nagy reményeket is fűzök a jövőre nézve” – mesélte Noémi, akinek itt találjátok az IMDb-adatlapját.

Munkáit a Facebook oldalán vagy az Instagramon is követhetitek.

Milyen terméket válasszatok?

Highlighterből rengetegféle van: púder állagú, folyékony, hideg tónusú, meleg tónusú, alig észrevehtő, durva csillámos… Sminkesünk neszesszerében (ezúttal) hatféle is lapult, és mint megtudtuk, nem csak a hangulatunk szerint érdemes választani.

Minél eltérőbb színű a highlighter, annál feltűnőbb lesz az arcon a jelenléte. Lehet, hogy egy ezüst fényű vagy durva csillámos púder jól mutat valakin az esti buliban, de fényes nappal, az utcán már nem feltétlenül.

Noémi azt javasolja, a hétköznapokra olyan árnyalatot válasszatok, ami minél inkább hasonlít az arcbőrötök természetes színéhez. Az én bőrömhöz egy visszafogottabb, aranyszínű púdert választott – ami felkenve valóban nagyon természetes hatást keltett.

Forrás:
Molnár Anikó

Mire figyeljetek?

A fény minden esetben kiemel, így olykor azt is rivaldafénybe állíthatja, amit valójában nem szeretnétek kihangsúlyozni. A strobingot előzze meg a tökéletes alapozás – egyenetlen bőrfelszín, pattanások esetén viszont nem feltétlenül ajánlott a használatuk.

Ha túl erősen, vastagon viszitek fel a pigmenteket a bőrötökre, a végeredmény túlzó és mesterkélt lesz.

A kevesebb több – és ez a highlighterek használatára is igaz!

Miért érdemes egyáltalán használni?

Mert üdévé, élettel telivé teszi a bőrt. A kontúrozás az árnyékokkal játszik, a strobing pedig a fénnyel. Mivel a kettő együtt nagyon sok lenne, egy sminken belül inkább ne kombináljátok a két technikát.

Az arc mely részeire kerüljön belőle?

A Bádogember hatás nemcsak akkor jöhet létre, ha a nem megfelelő highlightert használja valaki – hanem akkor is, ha nem tudja, az arc mely területeit érdemes vele hangsúlyozni – és melyeket érdemes inkább békén hagyni…

Sokan esnek abba a hibába, hogy az orrot, az állcsúcsot és a szemöldök alatti területet is hangsúlyozzák – így viszont a hatás természetellenes és művi lesz. Noémi azt javasolja, azokra a területekre használjátok, amit ki akartok emelni. Szinte mindenkinek jól áll, ha a pirosító vonala fölé kerül belőle – azzal kissé összedolgozva –, és az ecsetet végigvezetitek a halántékvonalon keresztül egészen a szemöldökcsontig…

Forrás:
Molnár Anikó

…de egy leheletnyi fény kerülhet az ajkak fölé is, a Cupido-ívre.

Forrás:
Molnár Anikó

Ha szükségét érzitek, alkalmazhatjátok a belső szemzugba is: mivel a fény nagyon szépen „kinyitja” a tekintetet, ez főleg azok számára lehet előnyös, akiknek közel ülő szemeik vannak.

Hogyan vigyétek fel?

Mivel a strobing kulcsa a profi felvitel és az alapos eldolgozás, mindenképp ecsettel dolgozzatok!

A hangsúly a mértékletességen és a precíz munkán legyen: a highlighter mindenhol legyen eldolgozva, és még véletlenül se legyen éles határa!

Nem biztos, hogy az a jó, ha kiszúrja az ember szemét a végeredmény. A tökéletes sminken első ránézésre alig észrevehető ez a fényes púder, az összhatás mégis friss, üde és ragyogó. Hogy szemléltessük a különbséget, megmutatjuk a highlighter előtti és az azutáni állapotot is.

Voilá, ilyen a hétköznap is viselhető, természetes hatású highlighter:

Forrás:
Molnár Anikó
Ajánlott cikkek