Egyéb kategória

Legyetek nádszálegyenesek! Tippek az egyenes tartásért

Az egyenes testtartásért igenis meg kell dolgozni. Ma, amikor rengetegen végzünk ülőmunkát, ez fokozottan problémát jelent, hiszen folyton görnyedünk a monitor előtt, a telefon fölött. Éppen ezért tegyetek meg mindent az egyenes tartásért és a hátatokért!

vous - 2017.05.28.
Legyetek nádszálegyenesek! Tippek az egyenes tartásért

Tudatosítsátok, hogy figyelnetek kell magatokra!

Már az is fontos lépés, hogy felismerjétek, hogy ezzel foglalkoznotok kell a saját érdeketekben. Először még kényelmes lehet görnyedni, de idővel komoly fájdalmak is társulhatnak hozzá: hátfájás, izomfájdalmak. Nem hiányzik, ugye? Egyébként jó módszer lehet, ha folyton nézitek magatokat a tükörben (vagy akár a kirakatokban).

Meglepődnétek, mennyire motivál a kiegyenesedésre, ha látjátok, mennyire csúnya a testtartásotok!

Erősítsétek meg a hátizmaitokat!

Nyilván az egyenes testtartáshoz némi izomra is szükségetek lesz, és sajnos a sok görnyedés és a mozgásszegény életmód alapoan leamortizálja ezeket az izmokat. Kezdjetek el edzeni, és akár napi szinten szánjatok 10-15 percet a hátizmaitokra. Jót tesz a hátatoknak a pilates, a jóga és a gyógytorna is, meglátjátok, ha megerősödnek a hátizmaitok, a tartásotok is sokkal szebb lesz.

Objektum doboz

Bye-bye, magas sarkak!

Bármilyen szexi is a magas sarok, jobban jártok, ha egy masszívabb talpú cipőre esik a választásotok, ami a talpaitok ütközését a talajjal is jól tompítja. A magas sarok megterheli a derekatokat és a térdeteket is, az egész testtartásotokat megváltoztatja. Így kezdődnek az első derék- és térdfájdalmak.

cipő lábbeli magas sarkú

Sírtak a lábujjaim és belül én is – ilyen volt egy napom tűsarkakon magassarkú-szűzként

Nóri egy meetingen ledobta a bombát: 1-2 cipőpróbán kívül sosem viselt magas sarkút. A lányok csak pislogtak, nem kérdeztek semmit, csak annyit mondtak: ez a téma cikkért kiállt!

A végeredményt itt olvashatjátok.

Üljetek helyesen!

Ha ülőmunkát végeztek, akkor üljetek helyesen! Nem véletlenül találták ki, hogy a székek magassága állítható legyen, használjátok ki a benne rejlő lehetőségeket! Fontos, hogy a lábaitokat derékszögben, párhuzamosan tartsátok, a hátatokat pedig egyenesen. Ez utóbbira rá is segíthettek azzal, hogy kitámasztjátok egy kisebb párnával a derekatokat. Időnként pedig álljatok fel, és sétáljatok egyet.

A kezetek pont feküdjön az asztalon, a laptopotok monitora pedig legyen szemmagasságban – igen, ehhez akár alá is polcolhatjátok. Semmiképp ne legyen az öletekben: nekem sosem fáj annál jobban a hátam, mint amikor ölbe tett laptoppal dolgozom. Apropó, így rendezzétek be az otthoni irodátokat a hátatok érdekében!

Objektum doboz

Az utcán is vigyázzatok a hátatokra!

Egy időben csakis kizárólag válltáskát voltam hajlandó hordani, de ez az utóbbi másfél évben megváltozott, miután a sokadik vállbecsípődéssel és derékfájdalommal kellett megküzdenem. Használjatok inkább hátitáskát, úgy egyenletesen oszlanak el a súlyok a testeteken, ráadásul szinte késztet is az egyenes testtartásra. Figyeljetek arra is, hogy ha lúdtalpatok van, akkor talpbetéttel javítsátok a testtartásotokat. A lúdtalpasok testfelépítése ugyanis elcsúszik: kifordul a boka, a térdek terhelődnek, persze a csípő is. És már kész vendégetek is a derékfájdalom. 

Ajánlott cikkek