Egyéb kategória

Próbáljuk feldolgozni: a legbetegebb dolgok Japánból

Hello Kitty. Szusi. Ikebana. Origami. Marie Kondo. Cseresznyefa. Gésa. Néhány dolog, ami önkéntelenül beugrik, ha Japánra gondolok. De ha szabadjára engedem a fantáziámat, akkor bevillannak az ország más „sajátosságai” is: például az automaták, amikben használt női bugyikat árulnak. Bizony! Ilyen és ehhez hasonló furcsaságokból szép számmal akad a kelet-ázsiai szigetországban, mi pedig most be is mutatunk nektek párat.

vous - 2017.05.30.
Próbáljuk feldolgozni: a legbetegebb dolgok Japánból

Tudtátok például, hogy Japánban…

…mindent meg lehet venni automatákból?

Ti milyen automatákat ismertek? Szinte minden iskolában, munkahelyen és plázában van üdítő- és csokiautomata, de láttam már alma-, tej-, játék- és óvszerautomatát is. Ezzel a kínálattal viszont Japánhoz képest kispályások vagyunk, ugyanis náluk minden – értsd: MINDEN – megkapható automatákon keresztül. Vehettek tojást, esernyőt, frissen sült csirkeszárnyat, narancsot, de akár használt női bugyit is. Igen, jól értitek:

használt női bugyit is lehet vásárolni – aminek a csomagolásán egy fotó tanúsítja, hogy az adott darabot valóban viselte valaki korábban. 

Forrás:
Depositphotos, expatnation.com

…létezik egy étterem, ami kizárólag konzervételeket kínál?

Az még hagyján, hogy létezik, de sikeresen működik is!

A Mr. Kanso névre keresztelt helyen még étlap sincs: a vendégek a konzervekkel roskadásig pakolt polcokról válogathatnak, és ha választottak, a személyzet felbontja az adott konzervet, megmelegíti az ételt, és műanyag evőeszköz kíséretében tálalja a fogást.

Ez nem hangzik túl csábítóan, a turisták és a helyiek valamiért mégis imádják ezt az abszurd koncepciót. Az első Mr. Kanso 2002-ben nyílt Oszakában, mára viszont már 17 hasonló jellegű étterem várja az éhes embereket Japánban.

…szoba helyett akár csak egy alvókapszulát is bérelhettek?

A kapszulaszállók lényege tulajdonképpen annyi, hogy a lehető legolcsóbban szállást biztosítsanak éjszakára azoknak, akik tényleg csak egy helyet keresnek, ahol aludhatnak. A kapszulák mindössze 2x1x1,25 méter méretűek, és általában műanyagból vagy valamilyen üvegszálas anyagból készülnek. Talán elsőre abszurdnak hangzik a dolog, de ha jobban belegondoltok, teljesen logikus szolgáltatásról van szó: miért is fizetne az ember egy teljes szobáért, ha valóban csak egy biztonságos helyre van szüksége, ahol álomra hajthatja a fejét?

…van kakimúzeum?

Részletezném, de a dolog pont annyit takar, mint amire a neve alapján is gondolnátok. A múzeumban különböző típusú vécécsészékkel és igen, kakikkal „ismerkedhetnek” meg a látogatók.

Az első szó, ami eszembe jut a hiánypótló WTF. 

A tárlat egyik kedvelt látványossága pedig az alábbi „installáció”, amiben nagyon boldog vécécsészék dalolnak lelkesen:

Objektum doboz

…néhány nő direkt elcsúfítja a fogsorát?

Miközben Nyugaton a hollywoodi mosoly hódít, addig a japánok szemében a kiugró szemfog a vonzó. Ha kell, akár koronát tetetnek az egyébként tökéletes fogsorukra, hogy elérjék a vágyott eredményt, azaz azt, amikor a szemfogak feltűnően „kiugranak”.

…van olyan tévéműsor, amiben a kieső játékos múmiaként, egy koporsóban „távozik”?

A japán tévésműsorokról külön cikket írhatnánk, ugyanis a szigetország lakói egészen döbbenetes műsorokat néznek. A Tore! című játék alapvetően nem különbözik az európai kvízműsoroktól: a játékosoknak helyesen kell válaszolniuk a feltettt kérdésekre. Viszont itt jön a csavar – méghozzá szó szerint: ha a játékos rossz választ ad, a testét becsavarják egy fehér textillel. A sokadik rossz válasz után a játékos tulajdonképpen élő múmiaként áll a nézők előtt, de ha ez sem lenne elég, amikor veszít, koporsóba is zárják. Ööö… oké.

Objektum doboz

…van Meztelen Fesztivál?

És férfiak ezrei vesznek rajta részt, hogy egész évben szerencsések legyenek. A név ez esetben kicsit ferdít: a résztvevők nem teljesen meztelenek, ugyanis ágyékkötő azért van rajtuk. A Hadaka Matsuri névre hallgató ünnep célja, hogy elűzze a rossz szellemeket és a csapásokat – ezzel garantálva a résztvevők számára az egész éves egészséget, gazdagságot és szerencsét. Az áldás viszont nem jön magától: a résztvevőknek meg kell küzdeniük a tömegben elrejtett, szerencsehozó fapálcákért. Nem csoda, hogy a fesztivál már halálos áldozatot is követelt…

Karoshi, inemuri, karojisatsu – a Japánban folyó gyilkos hajsza szavai

Karoshi, inemuri, karojisatsu – a Japánban folyó gyilkos hajsza szavai

Halálra dolgozza magát – mondjuk munkamániás ismerőseinkről. Az esetek többségében szerencsére ritkán kell szó szerint érteni a kifejezést, a japán kultúrában azonban nem költői túlzás, hanem a valóság. Az országban csak tavaly közel 1500 dolgozó halálozott el az egészségre ártalmas munkamennyiség miatt.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Címkék: #fura #japán #para
Ajánlott cikkek