Egyéb kategória

„Ezt vártuk volna annyira? Talán gyereknek lenni mégis egyszerűbb volt…” – Mit jelent nőnek lenni?

„Vajon mit is jelent nőnek lenni? Kislánykorunkban figyeljük édesanyánkat, a barátaink anyukáit, a hírességeket és politikusokat az újságban, és keressük azokat a tulajdonságokat, személyiségjegyeket, amelyeknek majd egy nap mi is birtokában szeretnénk lenni. De vajon emlékszünk-e még arra, mit is csodáltunk annyira akkoriban? Milyen apróságok kapcsán kapott el bennünket a gondolat: 'Egyszer én is nő leszek. Az nagyon jó lesz. De ha az leszek… milyen leszek?'” – kezdi történetét Anna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. A következő sorokban Kurinyec Anna írását olvashatjátok.

vous - 2017.06.01.
„Ezt vártuk volna annyira? Talán gyereknek lenni mégis egyszerűbb volt…” – Mit jelent nőnek lenni?

Nőnek lenni felelősség.

Amit mondunk, hatással van másokra. Gondoljunk csak bele abba, amikor édesanyánk a szája elé kapott egy-egy családi vacsora közben elejtett káromkodás után, vagy amikor egy hosszú, fárasztó munkanap után elment bevásárolni, hogy másnap ne maradjunk éhesen az iskolában. Amikor a kisgyerek megkérdezi, milyen érzés szerelmesnek lenni, vagy hogy miért történik ez és az, így, vagy éppen úgy a világban.

Amit válaszolunk, talán örökké befolyásolni fogja a döntéseit, és hatással lesz a jövőjére. Előfordulhat, hogy évekkel később majd nem érzi azt a „valamit” a kapcsolatban, amiről régen beszéltünk neki. Talán ez fogja jelenteni a kapaszkodót számára, amellyel kimászhat egy mérgező viszonyból.

Nőnek lenni kihívás.

Folyamatosan bizonygatnunk kell, hogy többek vagyunk, hogy érdekel a világ. Meg kell felelni az elvárásoknak, ráadásul olykor a sajátjainknak a legnehezebb eleget tenni. Olykor mi vagyunk az akadály, amely az utunkban áll. Ezt az akadályt azonban nem szabad ledönteni. Meg kell barátkoznunk vele, meg kell szerezni az építési engedélyt és hidat építeni, amellyel átjuthatunk az immár nem létező akadály másik, derűsebb oldalára.

Nőnek lenni időigényes.

Főzni, mosni, takarítani, karriert építeni, barátnőnek, feleségnek és anyának lenni. És ami még fontosabb:

mindezt jól csinálni! Megteremteni a békét, a karácsonyi vacsorát. Összehozni a családot. Ezt vártuk volna annyira? Talán gyereknek lenni mégis egyszerűbb volt…

De mit jelent még nőnek lenni?

Valami újat teremteni. Formálni a környezetünket. Egy igazi nő nem feledhető. Ahogy ellibben, parfüm vagy sampon illatát hagyja maga után, vagy rúzsnyomot a kávéscsészén. Jó szívvel emlékszünk vissza rá. Erő, ugyanakkor gyengédség. Folyamatos változás, ugyanakkor állandó érték.

Kifejezni önmagunkat. Akár egy színes ruhával, akár egy új rúzzsal, akár a művészetekben vagy az építészetben, a lakberendezésben… A lehetőségek tárháza sosem volt nagyobb.

Forrás:
Depositphotos

Szinte minden második nő számára a szépséget és a magabiztosságot jelenti a nőiesség, mégis, amikor jellemezni kell a „tipikus” nőt, a válaszolók egyharmada a gyengeséget és a bizonytalanságot emeli ki. Pedig nőnek lenni azt jelenti, hogy kezünkben a kulcs. Képesek vagyunk teremteni, gondoskodni, és ha kell, egyszerre nyolc karunk is van.

S hogy mit jelent még nőnek lenni?

Értékrendet képviselni. Tündökölni a tekintetek tengerében, és szeretetet átadni. A huszadik kihívás után felsóhajtani, és azt mondani, a huszonegyedikre is képes vagyok. Ez az igazi szépség.

Annyi gyönyörű, odaadó és kedves nőt látni, akik nem tudják, hogyan kezeljenek egy egyszerű, ugyanakkor őszinte bókot. Azt hiszem, bár a szavazati jog és a saját lakás nagy vívmányok, ami hiányzik a letűnt korokból, az az őszinte dicséret, az aprócska bókok, akár férfiak, akár nők részéről. Néha egy nüansznyi figyelmesség is képes bearanyozni egy átlagos, szürke hétköznapot. Régen az ilyesmi a nőiesség természetes velejárója volt, manapság azonban sokan úgy érezzük,

a legapróbb dicséretért is meg kell szenvednünk, aztán amikor megkapjuk, csak zavartan mosolygunk, félszegen megvonjuk a vállunkat és igyekszünk elterelni a témát. Ahelyett, hogy azt gondolnánk, még szép, hiszen ezt jelenti nőnek lenni! És még számtalan mást…

Az írást az általam készített kérdőívet kitöltő 324 fantasztikus nő véleménye inspirálta, akik hozzájárultak a cikk elkészüléséhez.

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT.

Ajánlott cikkek