természetes folttisztítás

3 pofonegyszerű és környezetbarát folttisztító módszer

Ecetes olló! – mondtuk akkor, amikor egy ruhán kezelhetetlennek tűnő folt esett. Van, hogy tényleg menthetetlen a dolog, de van, hogy csak menthetetlennek tűnik. Hogy ne végezze a kedvenc felsőtök porrongyként (jó esetben; rosszabb esetben pedig a szemétben), próbáljátok ki a következőket.

Nemrég részt vettem egy mosásszemináriumon, a fenntartható divat ugyanis nem ér véget ott, hogy tudatosan vásároltok ruhát. Nem mindegy az sem, hogyan kezelitek: hogyan, mivel és milyen gyakran mossátok? Nagy Réka Ökoanyu (korábbi beszélgetésünket ide kattintva olvashatjátok) hat éve mos, kísérletezik környezettudatos, természetes szerekkel. Ő árulta el, hogy a folttisztítás akkor a legsikeresebb, ha AZONNAL kezelitek a textilt.

Az interaktív előadáson sok-sok megoldás elhangzott, ezekből a három leghatékonyabb a következő:

1. Áztatás

Régi módszer, utálták is anyáink, nagyanyáink, mert akkor muszáj volt, most viszont kezdik újra önként felfedezni.

Áztathattok sima vízben és mosószódás, nátrium-perkarbonátos vízben is. Ezeket a természetes, a környezetet nem károsító szereket ma már sok helyről beszerezhetitek. A zöld boltok közül sok üzemeltet webshopot is.

Az áztatás tarthat 1-2 órán át, de akár egész éjszaka. A lényege, hogy fellazítja a textilszálak közötti szennyeződéseket, amelyek aztán a mosógépben akár alacsonyabb hőfokon is képesek távozni a ruhából.

A nem vegyszeres áztatóvizet felhasználhatjátok a virágok öntözésére, a vegyszereset a vécé öblítésére is.

Objektum doboz

2. Marhaepeszappan

A vegánok nem élnek ezzel a módszerrel, hiszen a szappanban valóban található valamennyi marhaepekivonat, amire a neve is utal. Csak az epéért sosem vágnak le állatot. Arra is érdemes figyelni, hogy a benne található növényi olajok közül a pálmaolaj olyan gazdálkodásból érkezzen, amely szintén fenntartható módon működik.

Ha minden feltételeteknek megfelel a marhaepeszappan, és nem ellenkezik az elveitekkel sem, akkor csak ajánlani tudom. A benedvesített foltot dörzsöljétek át vele (előtte érdemes próbát végezni, hogy nem szedi-e ki a színt), hagyjátok rajta 1-2 percig, utána tegyétek a mosógépbe a többi ruha közé, és mossátok ki a szokott módszerrel.

Forrás:
Unsplash.com

3. A nap ereje

A szemináriumon elhangzott, hogy az olyan makacs foltokat, mint a babakaki, a nap szívja ki igazán a textilből.

Nos, ezt nem tudom, mivel nem vagyok gyakorló anyuka. Azt viszont vidéki lányként pontosan tudom, milyen illata van a természetes mosószerrel tisztított (tehát nem agresszív öblítőtől illatozó), napon száradó ruháknak.

A nappal azonban érdemes vigyázni: a természetes, fehér anyagokat lehet, hogy kifehéríti, de a színeket kifakíthatja. Ágyneműket, lepedőket, konyharuhát, törülközőt, textilpelenkát és zsebkendőt nyugodtan teregessetek ki úgy, hogy a nap kiszívhassa!

600

Még több tipp a Mosó masáknak