Egyéb kategória

Természetesen magyar! 5 szappan- és kencemanufaktúra, amit ismernetek kell

Valamiben meg kell halni! Valószínűleg ti is hallottátok már ismerőseitektől, barátaitoktól ezt a választ akkor, amikor valamilyen káros szenvedélyükre felhívtátok a figyelmet. Jómagam nem vagyok az a térítő, lebeszélő alkat, de arra szívesen felhívom a figyelmet, hogy ha valamit teszünk magunkkal, akkor tegyük tudatosan. Azt is, ha mérgezzük magunkat, azt is, ha másképp döntünk. Én nemrég úgy döntöttem: sicc, méreganyagok! Igyekszem minél kevesebb vegyszerrel körbevenni magam.

vous - 2017.06.05.
Természetesen magyar! 5 szappan- és kencemanufaktúra, amit ismernetek kell

A bőrünkről hajlamosak vagyunk megfeledkezni akkor, amikor elkezdünk odafigyelni az életmódunkra. Persze, az sem mindegy, mit eszünk vagy iszunk, de arra is érdemes odafigyelni, hogy mit kenünk magunkra. A smink még csak hagyján, a legfontosabb a teljes test, azaz a testápolás, arcápolás, napvédelem. Sajnos a mai kozmetikai ipar sok esetben ugyanúgy nehezen átlátható, mint a divatipar.

Ha most kémiatanár lennék, órákat áldoznék a háztartásban és a pipereszekrényben fellelhető mérgező, veszélyes és káros anyagokra, a kozmetikai termékek összetételi listájának elemzésére. Biológiatanárként pedig felvázolnám, miért is olyan fontos, hogy természetes anyagokból készüljenek a kozmetikai szerek.

De nem kell ahhoz kémiából doktorálni, hogy átlássatok a szitán: elég csak megnézni a krémek összetételi listáját.

Egy kedves ismerősöm példája szerint ha abban bízunk, hogy egy sampon az aloe vera erejével táplálja majd a tincseinket, viszont a tégely hátulján lévő listán utolsó helyen szerepel az aloe vera, van esély rá, hogy a gyártósoron egyetlen aloélevelet magasan tartva ment végig valaki, hogy az adott termék legalább lásson ilyet. Benne ugyanis nem sok van. Mondhatni: nyomokban tartalmazza. Van helyette viszont minden más, amit hallomásból sem ismerünk.

Sokkal egyszerűbb olyan termékeknek utánajárni, amelyek leírásából kiderül, hogy az összes alapanyag természetes, a neve is ismerősen cseng, akár meg is ehetnénk az alapanyagokat. (Erre azért nem biztatok senkit, de sztárszerzőnk, Takács Nóra számtalan tápláló arcmaszkot készített már ehető összetevőkből pofonegyszerűen.)

Olyan magyar termékeket hoztam, amelyeket érdemes megismernetek, ugyanis csupa természetes alapanyaggal dolgoznak.

Cocoon Manufaktúra

A manufaktúrát egy kedves piliscsabai pár, Siroki Nóri és Baumgartner Istvi vezeti. Mit vezeti, ők nemcsak a tulajdonosok, hanem a dolgozók, a cég működtetői, a közösségi kommunikátorok és marketingesek egyben. A termékeiket a pilisi erdők ihletik. Vannak köztük testpermetek, dezodorok, masszázstömbök, testápolók, hajápolók. Amúgy sem használnak túl sok állati eredetű alapanyagot, de a vegán termékek még ezektől is mentesek.

A termékek nagy része parányi befőttesüvegbe kerül, ezzel is figyelnek a környezetre.

Objektum doboz

Eszterkrém

Bárdos Eszter kislánya születése után fél évvel kezdett krémekkel, kencékkel kísérletezni, Lili ugyanis ekcémás lett. Arra jött rá, hogy az életmódjukon kell változtatni, a szintetikus mosószereket és öblítőket felváltották a természetes mosószerek, majd jöttek a természetes testápolók: a sheavaj, mandulaolaj, kókuszvaj. Közben egyre többet olvasott, kutatott a témában, és innentől már nem volt megállás. Nála személyre szabott krémek is készülnek azoknak, akiknek speciális termékekre van szükségük valami miatt.

Eszter a férfiakra is gondolt: többek között borotválkozó- és arctisztító szappanokat, szakállolajokat, arckrémeket is készít nekik.

Objektum doboz

Egy másik Eszterrel korábban beszélgettünk. Szakonyi Eszter a Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet vezetőjeként azért is felel, hogy sztárszerzőnk, Takács Nóra minél gyönyörűbb legyen az esküvőjén.

Szakonyi Eszter

„Ha valamire születsz, akkor ha a fejed tetejére állsz is, előbb-utóbb belekerülsz abba a dologba”

Szakonyi Eszter, a Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet vezetője mintha lenyúlta volna Hermione Grangertől az időnyerőt: vezeti a 10 alkalmazottat foglalkoztató szépségszalont, saját kozmetikumokat fejleszt és gyártat, emellett pedig egy ötfős családot menedzsel. Az interjút ide kattintva olvashatjátok.

Nagora Manufaktúra

Az előző manufaktúrákhoz hasonlóan a Nagora Manufaktúra is odafigyel a természetes alapanyagokra, de emellett külön kihangsúlyozzák, hogy a krémkészítés során odafigyelnek arra is, hogy minimalizálják az ökológiai lábnyomukat is. Blogjukbban számtalan hasznos információt olvashattok arról, hogyan hatnak a mesterséges anyagok a szervezetre. A termékek között kifejezetten babáknak és kisgyerekeknek készült kencék, felnőtteknek készült fizikai napozókrém (a fizikai nem szívódik be a bőrbe, hanem védőréteget képez rajta) és anti-aging termékek is megtalálhatók.

Objektum doboz

Nimfa Kézműves Szappan

Bach Anikó egy nagykereskedelmi áruházlánc értékesítési igazgatójának asszisztenseként dolgozik, szabadidejében pedig szappanokat készít kézzel. A szappanok mellett fürdőbombák és hajmosó szappanok is születnek nála. Ez utóbbit úgy alakította ki, hogy jól habozzon, így nem marad el a megszokott samponélmény, jól tisztít, ugyanakkor teljesen természetes. Anikó kihangsúlyozza, hogy a hajmosó szappan használatát tanulni kell, mert nem úgy működik, mint a hagyományos sampon, de aki egyszer ráérzett, az nagyon meg tudja szeretni.

Zelka Szappanmanufaktúra

Budaházy Tünde szappankészítőt öt lánya inspirálja. Zita, Eszter, Lili, Kata és Anna neveinek kezdőbetűiből állt össze a Zelka neve is. Tünde azt vallja, a régi korok tudását ötvözni kell a modern technika nyújtotta lehetőségekkel, így kerülhetnek ki a legjobb termékek a manufaktúrából. A termékek között találhattok dezodort, testvajat, kézkrémet, tusfürdőt is.

A különlegességek közé tartoznak a boros szappanok, mint az Egri Szépasszony vagy a Szekszárdi Színésznő.

Objektum doboz

arckrém

Arckrémek, amikről nem is sejtitek, hogy magyarok

Magyarként sok mindenben világhírűek vagyunk, tudósaink, feltalálóink, művészeink sokat hozzáadtak a világ fejlődéséhez és jobbá tételéhez. Azt tudtátok, hogy a kozmetikumok terén is az élmezőnyben járunk?

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek