ananász

Gyönyörű a rózsaszín ananász, de biztonságos megenni?

A színek forradalma nem ismer határokat. Olyannyira, hogy már nemcsak ékszereken, ruhákon látjuk viszont az újabbnál újabb, szemet boldogító színeket, hanem ehető dolgokon is. Most például ananászon!

Bizony ám, már lehet kapni a távoli földeken rózsaszín ananászt is, ami, tény és való, iszonyú jól néz ki! 

Objektum doboz

Mondjuk nem meglepő, ez a szín nagyon mesés, jól áll a csokinak, jól mutat a hétköznapi szettekben, az eljegyzési gyűrű drágaköve is pompázhat ebben a színben, sőt ennek a tónak is a rózsaszín adja a varázsát!

A kérdés viszont óhatatlanul felötlik mindenkiben: egészséges ezt megenni?

Az ananász színe alapvetően sárga, a rózsaszínt valószínűleg mesterséges módszerekkel érték el. Azok pedig köztudottan nem egészségesek. A Purewow pedig ki is derítette, hogy valóban jobb, ha csak dekorációként használják ezt a szépséget.

Az FDA, vagyis az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal jóváhagyta őket, de nem árt tudni, hogy genetikailag módosított gyümölcsökről – GMO-növényekről – van szó. Ez azt jelenti, hogy ez az ananász génmódosítás következtében jött létre. Ez egyébként gyakori eljárás zöldségek és gyümölcsök esetében, azért, hogy hamarabb megérjenek, tovább maradjanak frissek, ne puhuljanak meg (például a paradicsom), vagy éppen legyen sárga helyett rózsaszín az ananász.

A Purewow szerzője szerint nem ajánlott megenni, más tanulmányok szerint a GMO-növényekről még mindig túl kevés információ és kutatás áll rendelkezésre arról, hogy egyértelműen rossznak vagy jónak bélyegezzük őket.

Ti megennétek?