Egyéb kategória

Ha a hangsúly a megelőzésen van, nem árt tudni, hogy mit is kéne megelőzni – szerencsére már erre is van megoldás!

Közhely, de igaz: az ember leginkább akkor érti meg, mekkora kincs az egészség, ha nem rendelkezik vele. Sajnos a legtöbben csak akkor kezdenek el odafigyelni magukra, amikor már bekövetkezett a baj – pedig az orvosok nem véletlenül hangsúlyozzák, hogy a megelőzés sokkal egyszerűbb, mint a gyógyítás. De mi van akkor, ha fogalmatok sincs róla, mit kéne megelőzni? A kérdés jogos – mi pedig nem hagyjuk megválaszolatlanul.

vous - 2017.06.14.
Ha a hangsúly a megelőzésen van, nem árt tudni, hogy mit is kéne megelőzni – szerencsére már erre is van megoldás!

Főleg fiatalon, tizen-, huszonévesen könnyű azt hinnünk, hogy az egészségünk magától értetődik, és bármit megtehetünk magunkkal következmények nélkül. De idővel mindenkin nyomot hagy a helytelen életmód – higgyétek el, tudom, miről beszélek, mivel pár hónappal ezelőtt inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak.

Bár az öröklött hajlam is közrejátszott nálam, a többéves helytelen táplálkozás jelentősen rontott a helyzeten. Az orvosom (többek között) életmódváltást javasolt, ami szerencsére be is váltotta a hozzá fűzött reményeimet: a tüneteim jelentősen enyhültek, az értékeim pedig javuló tendenciát mutatnak. Utólag azt gondolom, jó lett volna, ha idejében felfogom, milyen fontos a helytelen életmód, és megelőzöm a bajt – de valójában fogalmam sem volt róla, hogy az inzulinrezisztencia egyáltalán létezik…

Épp ezért kapva kaptam az alkalmon, amikor megtudtam, hogy létezik olyan teszt, ami a válaszaim alapján megmutatja, hogy mire érdemes odafigyelnem. Ez a WEBBeteg rizikófelmérő tesztje, ami bár 96 kérdéses, nagyjából 3 percet vett igénybe. Bár engem már diagnosztizáltak, értelemszerűen a cukorbetegségre is felhívta a figyelmemet mint lehetséges jövőbeli következményre – de tartogatott újat is, amire mostantól (tanulva az előző esetből) jobban oda fogok figyelni.

Nektek is csak ajánlani tudom, mert

az, ha a jelenben nincsen semmilyen egészségügyi problémátok, nem garancia arra, hogy a jövőben sem lesz!

Természetesen nem akarok senkit sem riogatni, de szerintem érdemes tisztában lennünk azzal, hogy bizonyos életmódbeli sajátosságok hova vezethetnek.

Forrás:
Depositphotos

A többiek is kipróbálták

A szerkesztőség néhány tagja is kitöltötte a kérdőívet, és meglepve tapasztaltuk, hogy a kapott eredmények mennyire következetesek.

Zsófi, a fotósunk például egész nap pörög, mint a hurrikán – de a nagy pörgésben nem mindig figyel oda a helyes életmódra.

„Nekem nem okozott meglepetést az eredmény, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen téren élek egészségtelenül, és sajnos ennek a kockázatait is ismerem. Az viszont nagyon tetszett, hogy a lehetséges következményeknél be van linkelve pár cikk, ami tartogatott újat az adott témáról.”

Másik fotósunk, Ancsa maximálisan odafigyel magára, de azért néha neki is vannak kilengései.

„Nálam az eredményben az első két helyen egyből azok az egészségügyi problémák szerepeltek, amik a leggyakoribbak a hozzám hasonló életmóddal rendelkező embereknél. Nagyjából stimmelt, hogy mire kell jobban odafigyelnem.”

Bár a fotósaink számítottak a kapott eredményre, főszerkesztőnk, Eszter igencsak meglepődött, amikor a teszt végére ért:

„Nem gondoltam volna, hogy a pajzsmirigybetegség az esetemben a top 3 lehetséges megbetegedés közé kerül majd. Ha legközelebb megyek szűrésre, erre biztosan rákérdezek a háziorvosomnál.”

A kulcs pedig ebben van: a teszt nem váltja ki az orvosi szakvéleményt, viszont időben felhívja a figyelmeteket arra, hogy miről érdemes konzultálnotok a háziorvosotokkal.

Szóval amondó vagyok, szánjatok három percet magatokra, és ha kell, változtassatok!

Ajánlott cikkek