Ez a cuki reklám rávilágít arra, miért szeretnek barbie-zni a kislányok

#ToyLikeMe – a mozgalom, ami megreformálta a játékgyártást

Régóta követem már a #ToyLikeMe munkásságát, egészen egyszerűen azért, mert amit ők csinálnak, az példaértékű. Szeretek elmélázni a játékaikon, mert ők például simán legyártanák a kerekesszékes babát vagy egy Barbie babát hallókészülékkel. Mert érzékenyíteni már gyerekkortól lehet. 

A #ToyLikeMe 2015 áprilisában jött létre, miután az újságíró és a kreatív tanácsadó Rebecca Atkinson észrevette, hogy a játékokban mennyire nem kapnak teret a fogyatékossággal élők. Rebecca 20 évet töltött a médiában, és mindig is érdekelte, hogy ezek az iparágak hogyan képviselik a fogyatékosságot és a különbséget.

Objektum doboz

Majd gondolt egy merészet, összeállt néhány szülővel, és elindította a #ToyLikeMe-t, hogy felhívja a figyelmét a globális játékpiacnak arra, hogy illene pozitívan képviselnie azt a 150 millió gyereket a világon, akik valamilyen fogyatékossággal élnek. Ezáltal is szerették volna csökkenteni a kulturális marginalizálódást és a szakadékot az épek és a fogyatékossággal élők között.

Arra gondoltam, mennyire rossz érzés lehet egy fogyatékossággal élő gyereknek, hogy soha nem látja saját magát a mainstream világban. Ez nem tesz jót az önbecsülésének.

Azt akartam, hogy a globális márkák beintegrálják ezt a témát a játékaik közé, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek játszhassanak velük, a többieknek pedig legyen természetes, hogy ennyire színes a világ” – magyarázta Rebecca Attkinson, hogy mi is motiválta őt igazán a projekt elindításában.

Objektum doboz

Rebecca elkezdett játékokat készíteni, ezeket befotózták, és egyre többen írtak róluk, jelenlétükkel felrobbantották a médiát. Először a Playmobil figuráit egészítették ki kerekesszékkel, segítő kutyával, majd petíciót terjesztettek be a játékgyártó cégnek, miszerint az aláírások számából úgy tűnik, van igény ezekre a különleges figurákra is. A Playmobil fejese rábólintott a kérésre, és piacra dobta a #ToyMeLike által inspirált termékeket is.

Őket kissé nagyobb noszogatásra ugyan, de követte a Lego, ők 2016-ban mutatták be az első kerekesszékes legófigurájukat. Most a Tinkerbell babákat célozták meg, őket pink cochleáris implantátumokkal ruházták fel, de mintajátékaik között megtalálható szinte az összes fogyatékosság, betegség, segédeszköz: vitiligo, végtaghiány, robotláb, hallókészülék.

Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz

Jelenleg is számos támogatójuk van, én pedig remélem, egy nap a gyártóknak természetes lesz, hogy az átlagos játékok mellé gyártanak hallássérültet, vitiligósat, kerekesszékeset.