Egyéb kategória

Praktikusabb, természetesebb és sok esetben olcsóbb – Magyar menyasszonyok zöld esküvőjükről meséltek

Ha szimpatizáltok a zöld esküvő ötletével, akkor sem kell egyből méregzöldet terveznetek. A lényeg, hogy törekedjetek arra, hogy az esküvőtök alatt is óvjátok a környezetet. A dolog nem lehetetlen: magyar menyasszonyoktól kaptam szuper tippeket. Ha pedig még több segítségre van szükségetek, akkor ma már itthon is találtok olyan esküvőszervezőt, aki kifejezetten a zöld eseményekre specializálódott.

vous - 2017.06.22.
Praktikusabb, természetesebb és sok esetben olcsóbb – Magyar menyasszonyok zöld esküvőjükről meséltek

A Háztartásom hulladék nélkül Facebook-csoportban sok ötletet kaphattok a hulladékmentes mindennapokhoz, de a fontos események szervezéséhez is. A következő menyasszonyok, ma már feleségek, itt osztották meg velem tippjeiket.

A halványzöld megoldásokra is legyetek nagyon büszkék!

Bernadett és párja törekedtek arra, hogy az esküvőjükön csökkentsék a hulladékot. Külön büszkesége volt a főasztal mögötti szegfűdísz. Édesanyja egy szegfűtermesztőtől kért hulladék szegfűket (szinte csak virágfejek voltak ezek), ezeket fűzték damilra a barátnői. Ő és a következő két menyasszony jó példa arra, hogy már a halványzöld megoldásokra is lehettek (és legyetek is) nagyon büszkék.

Forrás:
 VOUS

Júlia és vőlegénye például sok mindent béreltek, emellett a fogadáson házi sütemények, zöldségkrémek, saját készítésű limonádé és bodzaszörp is várta a vendégeket. „A dekorációt az egyik barátnőm csinálta, a bort a férjem nagybátyja adta, a köszönőajándék saját készítésű eperlekvár volt.”
 
Lejla is törekedett arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljenek a nagy napon. A dekoráció például újrahasznosított volt, még használható darabjai rendszeresen előkerülnek a szülinapokon, lánybúcsúkon. Meghívóként videót küldtek körbe, és készítettek egy honlapot is a hasznos infókkal. Igyekeztek minden eszközt bérelni a textilszalvétáktól kezdve a terítőn át az étkészletig, odafigyeltek arra, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet.

Millió kis dolgot váltottunk ki, sok pici sokra megy elven. Mi akkor ennyiben gondolkodtunk, nem volt még zero waste szemléletünk

– írja.

Amikor az esküvőszervező is zöld

A mai menyasszonyok viszont számtalan inspirációt kaphatnak külföldről is, ahol már évek óta trendi téma a green wedding, és ma már a zero waste is. Magyarországon legelsőként Madarász Zsuzsi kezdett foglalkozni zöld esküvők szervezésével. „Ha belegondolok, ezelőtt tíz évvel nekünk is zöld esküvőnk volt, de nem azért, mert annyira környezettudatos voltam, hanem azért, mert ez volt a praktikus.”

Madarász Zsuzsi esküvőszervező

Madarász Zsuzsi

  • 10 évig dolgozott rendezvényszervezőként
  • A híres esküvőguru, Preston Bailey New York-i iskolájában végezte el a green wedding kurzust
  • A kedvencei a tematikus esküvők
  • A hozzá forduló párok többsége magyar–külföldi vegyespár
  • Folyamatosan tanul az ügyfeleitől is környezettudatos és hulladékmentes praktikákat

Még több infó Madarász Zsuzsi honlapján és Facebook-oldalán

Zsuzsi évekig rendezvényszervezőként dolgozott, számtalan esküvőt látott, de túl sablonosnak találta ezeket, szeretett volna valami újdonságot. A férje hívta fel a figyelmét arra a „marhaságra”, hogy Amerikában már szerveznek green weddinget is. Egy New York-i tanfolyam után ezt az irányvonalat kezdte vinni itthon.

Annak ellenére, hogy évek óta ezzel foglalkozik, kifejezetten méregzöld vagy zero waste esküvők szervezésével még egyetlen pár sem kereste meg.

„Akik hozzám fordulnak, azoknak elsősorban az általam szervezett esküvők stílusa tetszik meg, de fogékonyak a környezetvédelemre, szociálisan érzékenyek, így vevők a green wedding ötletekre is” – meséli Zsuzsi, aki a legzöldebb esküvőjét 2016-ban szervezte sok újrahasznosítható aprósággal, vegetáriánus és vegán menüvel, köszönőajándék és menyasszonytánc helyett jótékonykodással.

„A jótékonykodásra egyébként sok pár vevő. A legutóbb a köszönőajándék helyett kis fakorongok kerültek a vendégek elé, amelyek jelképesen 500 forintot értek. A pár kiválasztott három, nekik szimpatikus alapítványt, a vendégek pedig eldönthették, melyik alapítványt támogatják. A pár a végén elutalta az összegyűlt összegeket az alapítványok számlájára.

De volt már olyan is, hogy belevontuk magát az alapítványt is az esküvőbe. Egy napközis otthon lakói kis mézeskalácsszíveket sütöttek, amelyeket üresen juttattak el a fogadásra. A ceremónia után a vendégek díszíthették ki a mézeskalácsokat, amelyeket a házaspár utána karácsonyfadíszként használt fel.”

Forrás:
wedoverhills.com

Sokszor előfordul, hogy Zsuzsi az esküvőn megmaradt virágokat elviszi az idősek otthonába, ahol mesél az ott lakóknak a párról, a ceremóniáról. Ha a meghívók nem újrahasznosítható papírból készülnek, akkor a fia óvodájában alakulnak át mindenféle foglalkozáson. A párok részéről felmerült igényként már az is, hogy hajléktalanoknak juttassák el a megmaradt ételeket,

de erre sajnos a szigorú szabályozások miatt Magyarországon nincs lehetőség.

Érdekel a véleménye arról, vajon a zöld esküvő olcsóbb-e, de szerinte nem sokkal, hiszen ki kell fizetni az esküvőszervezőt és a dekorost, ráadásul a paleo vagy vegán menü dobhat az áron is. De abban biztos, hogy egyre inkább odafigyelnek a párok a környezetvédelemre, egyre tudatosabbak. Zsuzsi is rengeteget tanul tőlük, és az ötleteket a saját életébe is folyamatosan beépíti.

Méregzöld megoldások

A legzöldebb vagy zero waste menyasszonyokat azonban még mindig a már említett Facebook-csoportban találtam. Ők is szívesen osztottak meg velem néhány ötletet.
 
Marianna másfél éve ment férjhez, számtalan „méregzöld” ötlete volt, amelyet megosztott velem. Meghívójuk például nem is volt, hiszen csak a szűk családot hívták meg. Utólag derült ki, hogy a vendégek azért ezt az egyet hiányolták. A ruháját egy internetes apróhirdetési oldalon vette, és azóta már továbbhasznosította babaruhának. Köszönőajándékok nem készültek, ajándékba élményajándékot, pénzt és háztartási eszközöket kaptak.
 
„Én sütöttem a tortát, a tejen és a tejszínen kívül (laktózmenteset nem kapok csomagolás nélkül) csak a cukorszívecskék voltak csomagoltak, a tetejére a párt is csak kézben hoztuk” – meséli. Az ebéd egy étteremben volt, amely ugyan nem volt hulladékmentes, de a fölösleges díszítést mellőzték.
 
Anita bohém és rusztikus ökoesküvőt álmodott és valósított meg. A menyasszonyi ruhát kölcsön kapta, csak kicsit kellett alakítani rajta, a menyecskeruhát a saját szekrényében találta. A sminket az anyukája készítette, a csokrot (és most figyeljetek!) a vőlegény – most már férj – saját maga készítette el. (Awww!)
 
„Mivel elvárás volt, hogy az esküvői dekoráció a lehető legkevésbé terhelje a környezetet, na meg persze a büdzsénket, ezért a dekoráció nagy részét a házban, ház körül és az ismerősöknél fellelhető dolgokból oldottam meg” – írja blogján, ahol az is kiderül, mi köze van három használt ajtónak az esküvőjükhöz, és további hasznos tippeket is olvashattok.

Forrás:
cinegemadar.blogspot.hu

Veronika esküvője egy napsütéses decemberi napon volt, az Alpokban, 1300 méteren. Kell ennél több? Úgy tűnik, nem, de azért néhány dolgot még elárult a nagy napról. Például azt, hogy a menüt ő készítette, az anyukája és az anyósa segítségével. A családdal hatalmasat ebédeltek, beszélgettek, örültek, ez volt a program. A menyasszonyi ruhája egy régi darab volt, amit csipkével tett alkalmivá. Az egész esküvőhöz csak ezt kellett megvennie, plusz gyertyákat és egy nagy csokor virágot. A ruhát azóta is bármikor fel tudja venni, a gyertyák a mai napig megvannak, a virágot pedig kiszárította emlékbe.

Egyszerű volt és gyönyörű, nekünk elég volt

– mondja.
 
Nagy Réka Ökoanyuval már olvashattatok interjút a VOUS-n. 2012-es esküvőjén még hírből sem ismertük a KonMari-módszert és a minimalizmust, a zero waste-tel még az Egyesült Államokban is csak ismerkedtek. A hagyományosnak közel sem nevezhető lagzit édesanyja társasházának kertjében tartották rózsalugasok és színes mécsesek között. A főzést ők oldották meg, grillételek, kencék és pogácsa adta az alapot. A virágválasztásnál jutott először eszébe, hogy zöld esküvője lesz.

„Teljességgel feleslegesnek tartottam, hogy csak azért, mert épp beleszerettem, ennyit utazzon egy virág. Megmondom őszintén, már nem is emlékszem, mik voltak a csokromban, csak arra, hogy szép volt, és nagyon örült neki, aki elkapta” – írja blogján, ahol külön posztban mesélt a türkizkék zöld esküvőről.

Orsolya 2014-ben ment férjhez, és a tervezés során hamar kiderült számára, hogy teljesen mást ért az olcsó (takarékos) esküvő alatt, mint mások. A blogjában részletesen ki is fejti a saját nézőpontját. Annyit azért elöljáróban elmondok, hogy nem a vendégek számán vagy az esküvői menün spórolt, hanem a fölösleges sallangokon.

Ostoba hollywoodi elképzelés, hogy az esküvő a menyasszonyról szól, aki egyszer az életben királylánynak (vagy hableánynak, vagy habcsóknak) öltözhet, és minden körülötte fog forogni.

Ostoba elképzelés, hogy nem ember az ember, ha nincsenek meg a 'kötelező' esküvői kiegészítői, beállított fényképei, és nem esküvő az esküvő, ha az asztali futók színe nem harmonizál a koszorúslányok ruhájával, a lufikkal és az ültetőkártyákkal” – írja az esküvőjéről szóló bejegyzésben, ahol pontokba szedte, mi nem lesz (volt) az esküvőn, mi az, amire viszont időt és energiát szántak.

Ti voltatok már zöld esküvőn? Terveztek hasonlót? Osszátok meg a tapasztalataitokat kommentben!

Ajánlott cikkek