Az év fordulópontja, a legrövidebb éjszaka és a leghosszabb nappal az európai kultúrkörben mindenhol ünnepnek számít, mesés történetek, varázslások kapcsolódnak hozzá, de sehol sem olyan örömünnep, mint Svédországban, ahol háromnapos bulival ünneplik a nyarat.
Nem is meglepő, hogy abban az országban, ahol számunkra felfoghatatlanul hosszú és sötét a tél, ott a leghosszabb napot hagyományosan és nagyon komolyan megünneplik. A midsommar – vagyis a Szent Iván-éj – a svédek második legnagyobb ünnepe, természetesen a karácsony után, ami hatalmas örömködés, leginkább egy óriási családi-baráti közös piknik. „Májusfát” állítanak, a lányok mezei virágokból fonnak koszorút, közösen táncolnak és énekelnek, és ez a boldogság három napig tart.
A midsommar alkalmából esznek először – legalábbis hagyományosan – újkrumplit, amit kapros vízben főznek meg vagy kapros salátának készítik el, amihez szinte kötelező a pácolt hering.
A jómódú svédeknél ez elég puritán ünnepi ételnek tűnhet, mégis elmaradhatatlan ez az alapétel az amúgy meglehetősen gazdag svédasztalról. Ennek oka, hogy évszázadokon át a főtt krumpli és a sós hering mentette meg a svédeket az éhínségtől, ezért a mai napig nagy becsben tartják ezt a két ételt.
A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!